nak harapkan dapur berasap sebenarnya hujung minggu jeklah tu pon kalau masak.. kalau tetiba suami cakap arini cucuk satey ye.. (kalau tukang cucuk cuti) memang tapau jelah.. lagipon makan berdua jarang la masak beriya benau..
tapi 1 habit cikliss suka letak semua bahan dalam 1 pinggan lepastu ambil gambar susun cecantik.. baru tahu barang complete ke tak.. sejenis pelupa kan hahahaha..
ini adalah bahan untuk buat tomyam ayam sayur lebih.. masak sendiri semua pon nak lebur sekali kan senang ada sayur / ayam.. takyah masak banyak-banyak jenis..
bahan semua dekat atas tu.. cara cikliss macam ni :
** 1 paket perencah tu bersamaan dengan 2 1/2 cawan air (tak terlalu cair)
1. panaskan air sampai geledek..
2. masukkan perencah tomyam / ayam / bawang / cili (ketuk sikit) / kiub pati tomyam
3. masukkan kobis bunga / tomato / perasa
4. bila semua dah masak.. api dah gelegak balik baru masukkan daun limau purut / cendawan / daun ketumbar..
5. tutup periuk terus matikan api.. sebab xnak cendawan tu layu sangat.. just layur macam tu jek..
SIAP!!
Tiada ulasan:
Catat Ulasan