tabung

Isnin, 16 Mac 2015

Acah-Acah Senam La Konon

assalamualaikum.. salam sejahtera

haha.. nak tergelak pulak taip tajuk.. tu baru tajuk.. belum tengok isi gambar/cerita lagi.. macam poyo sangat rasa.. haha


ada ke orang jogging pakai kasut jalan?? alise sorang je kot plesing.. opismate pulak ajak last minute so ikotkan jelah.. alahhhh kalau ajak awal-awal pon ingat alise nak beli kasut sport baru ke?? memang tak lah.. bagus jugak g jogging ni.. badan pon dah berat sangat rasa.. 

ni jogging dekat tasik bandar penawar.. dekat je pon.. orang pon tak ramai hari ahad kan.. gov johor keje.. so tasik ni kita orang je yang ada.. nak balik baru ade 1 kakak ni rupanya pon dia buat diet atkins jugak.. hahaha terbahak-bahak ketawa.. 


1 pusingan lari buat pemanas badan.. pastu buat senam ringan-ringan pulak.. dah banyak peluh kita lari 1 pusingan buat penutup.. 


sebelum balik selfie la.. tunjuk sikit peluh tu.. kang cakap propa.. padahal lari tak laju pon.. siap jenjalan santai lagi.. semputttttt
  

balik tu servis minyak hitam pulak.. beli minyak hitam dengan spare part dekat kedai lain.. pastu kasi je mekanik ni tukar.. upah rm10.. 


jangan tanya sejak bila alise join kelab blogger benashaari ni.. alise join beli baju jek pon.. kalau nak join kelab tu belum lagi la.. update pon tunggu mood.. hmmmm 


yang ni bukan pergi jogging.. ni alise balik keje buat suana je dalam kereta..

kan musim panas sekarang.. so alise tutup tingkap semua biar peluh-peluh dalam kereta.. dari kilang nak sampai rumah dalam 15min.. kejap gitu pon dah peluh banyak tu apetah lagi jogging.. hahaha poyo sangat.. 
  

Khamis, 12 Mac 2015

Resipi ~ Air Roselle Buatan Sendiri

assalamualaikum.. salam sejahtera

nak tau khasiat roselle klik sini ---- > http://khasiatroselle.tumblr.com/



teringin sebenarnya nak rasa camna rasa air roselle ni.. tu yang mintak akak suruh petik sikit dekat sekolah tu.. dapat la 1 plastik dalam 1kg..


senang jek..

1. kopek kulit luar sahaja.. rebuskan dalam 3litre air ( 1kg / 3 litre ) sehingga kulitnya mengembang dan bertukar warna..

2. masukkan pula 2 sudu besar gula sehingga gula larut..

3. tapis & bole terus minum.. 

* rasa air roselle lebih sedap dari air sirap perah limau.. 

Rabu, 11 Mac 2015

Tips ~ Cara Membersihkan Ikan Keli

assalamualaikum.. salam sejahtera

sape geli makan keli tolong la tekan X terus ye.. sebab nanti kalau tengok gambar bawah takut korang muntah pulak depan keyboard.. jangan salahkan alise pulak.. :p


dekat rumah yang paling geli adalah abah.. bole menggedik badan kalau nampak alise bersihkan keli ni.. tak tahulah kenapa.. lagi 1 kangkung.. alise syak mungkin sebab 2  benda ni hidup kat parit.. tu yang geli semacam.. 

alise start makan keli lepas akak yang duduk sabah tu masakkan ikan keli berlada time puasa 2 tahun lepas.. sejak dari itu kalau beli nasi kerabu dekat pasar malam selalu beli keli masak berlada ni.. kalau tak pon tapau masa lunch ( tapi jarang ada ).. sedap nye sisik tepi tu kalau rangup.. isi pon lembut & padat macam makan ikan patin..

asik nak beli jek pokai jugak lelama kan.. so alise nekad beli jek pastu bawak balik rumah.. kasi siang dekat kedai so kat umah boleh terus cuci siap2 letak rencah pastu simpan dalam peti ais terus..

sebab nak elakkan dari hanyir & lendir so alise kasi tips sikit k..

1. ambil segenggam asam jawa.. lumurkan keseluruhan ikan & biarkan selama 10min.

2. bilas bersih.

3. gaulkan pula dengan tepung gandum keseluruhan ikan & biarkan lagi selama 10min.

4. bilas bersih.

5. pastu boleh la digaul dengan serbuk kunyit & perasa.