tabung

Khamis, 24 Julai 2014

ProjekKuihRaya ~ Popia Milo

assalamualaikum.. salam sejahtera

dah mula belom projek raya ? mesti penuh meja kan dengan balang2 kuih raya yg owesome kan.. best la main tunjuk jek mane nak.. pak' kal gaji awal bulan.. kalau tak bole jugak memborong banyak kepek2.. tapi sejak 2/3 tahun ni meja macam penuh dengan asam2 kot.. hahaha

jom buat popiah milo.. senang sangat buatnye pon..

bahan-bahan
1 paket kulit popia ( alise pakai yang kulit warna hijau )
3 sudu besar gula
3 sudu besar milo


mula-mula gulung popia dulu.. agak2 jangan besar sangat gulungannya.. pastu potong serong terus..

hujung kulit tu sapukan air jek.. nak kasi lekat..



pastu goreng dengan minyak yang sederhana.. jangan terlampau besar nanti popia cepat perang dalam tak empuk tapi jangan terlampau kecik sangat.. kang lama pulak nak masaknya.. 

dah perang bole toskan minyak.. 



bila dah sejuk dah bole dah sira dengan milo tadi ( blender je milo + gula sampai hancur & sebati )



dapat la sebalang kecik.. semangkuk yang sederhana dengan 1 mangkuk tauhu panas.. 



Rabu, 23 Julai 2014

Produk Islam ~ Sim Altel

assalamualaikum.. salam sejahtera

Saper pakai sim altel?? Angkat keyboard.. haha 

Macam2 hal mase beli ni.. sim dapat awal dah tapi x daftar lagi.. kebetulan pulak alise dah minta agent top up rm30 terus.. 

Kan kalau sim x aktif lagi top up xle masuk kan.. yang resit cimb click tulis success.. aishhh pening.. kesian kat agent jek.. penat angkat kol alise.. asek kena tanye mcm2.. huhu.. 



Yang best nye setakat ni pakai alhamdulillah.. line laju macam pakai wifi opis.. hahah.. penuh jek.. 

  • Line H+ pon penuh.. setakat ni mmg puas hati.. 
  • Sim aktif dapat rm5.. beli sim rm7
  • Top up broadband tambah lagi sebulan untuk xpired 
  • Langgan broadband dapat bonus kredit rm3 

Untung kan.. penjimatan berganda-ganda.. Jomlah rebut.. bole je tukar altel tapi masih menggunakan no yg lame.. ayuhhhh

Selasa, 22 Julai 2014

Bulan Puasa La Macam2 Teringinnye



assalamualaikum.. salam sejahtera

penghujung bulan ramadhan dah kita.. macam mane persiapan??

baju raya dah basuh ?? dah gosok ??
langsir dah tukar ??
sarung kusyen dah pasang baru ??

huhai.. sakit tulang belakang ni pon tak habis lagi.. punya sental segala masa hari sabtu ahad lepas..
buat sorang2 jek.. lagi cepat.. adik beradik lain mlm raya memasing baru balik.. biar dorang isi kuih masuk dalam balang kuih jek..

tapi mak ni pantang kalau alise pegang mop/penyapu segala.. dok atas kerusi roda pon sempat amik kain basah tolong lap habuk bawah2.. haishhh.. tu yang malas nak tunjuk rajin depan mak ni..


arini dah xdapat dah bekalan bubur lambuk.. dari 1st puasa makan bubur lambuk sampai la buka semalam.. ari sabtu ahad je xdapat.. sedap nye lahai.. ade kacang ngan daging.. pedas pon okey.. memang setiap hari opismate tolong amik kan sbelum kol 5.30 kat masjid penawar..


pastu akak balik bawa tauhu panas ni.. hmm pandang sepi jelah.. alise bulan puasa ni xmakan manis sgt..kang nanti siang mesti haus kaw2 punya.. tu pon ade 1 kali nasib tak terbabas.. selamba je nak teguk air.. 


kuih tepung pelita ni.. dari 1st day puasa dah cari kat PARAM.. buka puasa semalam baru dapat.. ni pon PARAM dekat area sg mas.. kirim kat akak jek.. PARAM tempat alise SOLD OUT memanjang.. tapi alise pon g kol 6 lebih kan.. memang banyak kuih dah xde.. 



yang geram nye.. time alise mengidam nak makan kuih ni la akak post kat group wasap.. tunjuk banyak kuih ni.. grrrrr geram betul.. akak kat sabah buat niaga.. alhamdulillah rezeki di perantauan.. ramai cari juadah orang2 tempatan.. siap amik tempahan kuih bakar / kuih raya / macam2 la.. 

rabu malam amik kakak sekeluarga dekat airport senai.. semoga dipermudahkan.. alise pulak yg fobia naik kapal terbang.. nak pulak terbang malam.. seriauuuuu..