tabung

Rabu, 21 September 2016

E-Day Alise Dengan Shahril (10/09/2016)

assalamualaikum.. salam sejahtera

banyak nak cerita sebenarnya.. terlalu banyak sebab blog pon nak setahun tak berupdate.. tapi mood nak mengarang ayat tu semua hilang.. masa ada idea mencurah busy pulak.. kisah raya dengan peribadi banyak tak post.. tapi alise nak kongsikan hari pertunangan alise dekat sini..

dengan ketiadaan mak sangat berat untuk alise luahkan/mulakan cerita dengan abah masa pihak lelaki nak datang hantar rombongan meminang.. sampai abah merajuk kenapa alise xmulakan cerita sebab masatu pakwe dah mulakan dulu berjumpa abah.. (macho sangat)


sebulan sebulan tarikh tu alise baru bagitau abah.. tu pon masa nak beli cincin (merisik) dengan gelang tangan (bertunang).. saje tak beli 2 cincin sebab alise bukan pakai cincin sangat pon.. beli 1 1 dah complete serba berdiri.. (nanti nikah bagi rantai pulak) cincin dengan gelang rm1250.00 siap tambah loceng rm120.00.. masa ni harga emas rm174.00 segram..


barang hantaran kalau ikotkan memang tak masuk dalam plan pon sebab abah cakap bawak cincin tanda dengan mak ayah @ wakil.. tapi sebab pihak sebelah sana nak jugak bawak hantaran tak kan alise nak bagi pihak sana balik tangan kosong kan.. buat jugak la dulang 5 berbalas 7..

1. kasut guzzi                                     rm212.00
2. gula-gula / coklat                           rm10.00
3. bag/belt/wallet/rayban/perfume     rm165.00
4. anggur/epal/lai                               rm20.00
5. set blossom                                    rm55.00
6. kek                                                 rm70.00
7. bunga sirih junjung                        rm8.90

bakul rm8.90 x 3 =  rm26.70
reben rm1.90                
kertas potong rm3.90 x 2 = rm7.80
total : rm577.30 (bajet rm1000.00 termasuk goodies.. itu lain entry)
**tapak hantaran dengan alas dulang pinjam akak ipar (free)
**bekas hantaran pinjam akak ipar jugak (free)

semua diatas  2minggu sebelum majlis baru decided beli .. baju time majlis pon 5hari sebelum baru hantar ukur tempah dengan kawan.. dah la suntuk nak raya haji lagi.. kesian dia.. hihihihi alhamdulillah siap jugak walaupon malam majlis baru siap.. legaaaa


mekap pulak sponser dari kawan yang kenalkan kitorang.. sebenarnya bakal tunang ni jiran sebelah rumah dia yg kenenkan.. tak tau pulak sangkut.. sebab dulu benci gila manusia perokok ni.. hmmmm sebulan jugak pujuk rayu baru berbalas.. cewaaahhh.. ikotkan bakal tunang memang cakap takyah mekap.. nak simple jek.. tapi bila tengok muka dah mekap.. eh terpegun pulak dy.. hahahaha


saat disarungkan cincin/gelang oleh bakal akak ipar.. nebes iollss.. memang x penah jumpa langsung semasa kami berkawan.. walaupon cuma 3 beradik huhuhu.. akak cik tunang x dapat datang sebab duduk batu pahat.. jemput jugak la kawan-kawan cik tunang dengan jenjiran kiri kanan..


kanan dan tengah adalah akak ipar alise.. muda memasing 2 tahun tapi jadi akak ipar hahaha.. dah la selim pastu cantik lecun.. jelesssss.. kiri adik alise.. pon selim.. alise jelah gemuk sensorang.. tema adalah peberet kaler.. HIJAU.. 


dan ini adalah kawan yang menyimpan mohor besar rahsia alise dengan cik tunang dari diketahui kengkawan.. hahaha.. bukan ape.. umur dah lebih dari sepatutnya.. malu lebih menguasai.. dah lepas majlis kemahen diorang upload dekat fb siap tag gambar.. kuang asam.. terus tersebar hahahaha..

doakan semoga pertunangan ini berpanjangan hingga ke majlis akad tahun depan.. insyaallah

Rabu, 18 Mei 2016

Restoran Kari Kambing 40Hari Batu Pahat

assalamualaikum.. salam sejahtera

jumaat lepas adik yang bongsu ajak balik kampung semata nak makan nasi arab ni.. puhhhh tak jauh pulak aek dy nak ternak lemak.. kemahen sampai ke batu pahat sana..

balik kampung sabtu lepas dy balik kerja.. gerak kol 6 kompom sampai kampung kol 9.. dah la malam tu JDT final.. nasib la dapat tengok kat parit sulong sana.. singgah kejap dekat kedai makan tepi2 jalan tu sebelom nak kerumah sepupu..

lau balik ngan abah ni memang banyak tempat persinggahan.. semua rumah adik beradik wajib singgah kejap.. semata nak hantar buah KELUIH (sapa jawa mesti tahu).. nasib la rumah memasing selang 2/3 rumah jek.. last nya pukul 11.30 baru sampai rumah akak dekat pagoh.. time JDT amik piala tu.. hmmmm


nasib la ade 3 kaunter berasingan kat sini & servis adalah terbaik.. nasi disukat berapa gram setiap hidangan tetapi lauk adalah banyak.. puas makan.. hehehe

pakai dulang rm45

pakai pinggan rm12

tapau rm12

air pon disediakan secara FOC pakai jag..

tetapi tempat adelah terhad.. sape cepat dia dapat.. tapi makan bersila sangat best.. pastu makan pakai tangan.. pastu kaki simpuh 1.. (sunah nabi)


Rabu, 17 Februari 2016

Rindu Lagi

assalamualaikum.. salam sejahtera

17/02/2016 - 15.40PM

Masa warded,, nurse dah pesan suruh mak puasa..
Esok nak kena check doktor..
Nurse bg air cucuk dekat tangan jek..
Tu pon dah masuk 2 botol..


Lagi 4 jam nak check doktor..
Mak mintak nak minom air..
Sikit- sikit sedut..
Makin lama habis sebotol kecil..
Topup lagi sebotol letak sisi..


Bergerak kiri & kanan..
X selesa..
Sendal bantal kecik belakang kepala..
X selesa..
Letak tuala basah dekat dahi..
Ok senyum sikit..
Pastu mintak salinkan baju hijau.. (baju hospital)
Siap pakej mandi dengan buang hajat.. ** buat muka comel

Subuh..

Senyap2 mak sedut air lagi masa aku nak solat subuh.. (sebab dah penuhkan air 1botol)..
Katanya haus sangat..
Tapi bibir tak kering macam selalu..

Jahatnya aku biarkan mak kehausan..
Tu belom mak mintak tolong bacakan yassin..
Aku bg alasan hp bateri flat..
Yassin xde dekat tangan..

allahu akbar

Macam2 tanda mak tunjuk saat hujung usia..
Tapi sapa kita yang tahu saat bila ajal menjemput.. ??
saat akhirnya saya yang tida disisi.. 


alfatihah
almarhumah Bahriyah bt hj abdullah 
# 71 hari