tabung

Selasa, 19 Ogos 2014

Raya2014 ~ Duit Raya

assalamualaikum.. salam sejahtera

jangan sangka dah besar godang gini takde yang nak bagi duit raya hokey..

selagi masih single.. tetap akan tadah tangan nak kumpul duit raya jugak.. hahaha..

dapat dari abang & kakak.. adik pon ade bagi jugak.. total rm68.00

hp n70 rosak dah terhempas ke lantai.. jadi beli la hp cap ayam ni.. rm63.00.. bal lagi rm5 buat beli kopok lekor goreng.. hahaha..

sebenarnya beli hp ni pon nak pakai no yang untuk kerja punya sebab senang nak balas msj lau time drive.. main tekan jek sambil tak pandang hp pon.. ( jangan tiru ).. sebab dah biasa pakai keypad kan.. laju jek taip.. kalau pakai smartphone terkial2 nak menaip.. jari besar kan.. asik lah typo manjang.. mencikkk..

Isnin, 18 Ogos 2014

Raya 2014 ~ Juadah Tetamu Datang Bertandang

assalamualaikum.. salam sejahtera

masih ade yang berpuasa 6??  alhamdulillah.. alise dah habis jumaat lepas.. habiskan sekali ganti 1 hari..

kalau tetamu datang beraya alise masak ringkas2 jek.. janji tetamu balik dengan perut kenyang.. tetamu kan rezeki kan..

kalau bagitau awal dapat la masak best2.. kalau main tejah jek.. dapat la goreng2 ape yang patut.. nak resipi nanti pm kat pesbuk.. lauk cincai je ni..

nak buat nasi kaler-kaler.. tapi ade kaler kuning jek.. so buat jelah nasi rempah.. ayam masak merah dengan bayam goreng.. nampak pelik jek kan sayur bayam goreng?? xpe kite buat dy.. :)

kawan adik bagi 3 biji cempedak.. tapi belum masak.. peram kat dapur 4 hari camtu.. sekali kopek.. uh bau dy.. semerbak.. lama tak makan.. uishh sedap sangat.. besar2 buahnye..

masa 1st raya tu kitorang hidang yong tau fu untuk orang marhaban.. alhamdulillah habis 2 bakul yang siap rebus.. rumah last lama sikit la lepaknye.. 

akak yang kat kampung tu beli kupang sampai 3kg.. masak sambal jek.. ni keluarga sendiri je dah habis setengah kuali.. sedara mara datang dapat la jamah sorang sikit.. :)




kek cheese ni akak buat kek kosong jek mula-mula.. habis macam takde deri kan.. so beli la cream cheese tatura tu buat hiasan.. yang coklat2 tu alise sagat coklat bar.. 

Khamis, 14 Ogos 2014

Raya2014 ~ Potret Family

assalamualaikum.. salam sejahtera

kalau tahun lepas hanya akak alise yang duduk muar je tak balik.. tu pon dapat gambar dari facebook anak beliau..

tapi tahun ni lagi meriah sebab semua pon berkumpul.. tapi abang sulong pulak xde dengan abang yang no 5.. baru keje.. so tak dapat cuti.. balik pon malam raya..

sejak ade monopod ni la banyak membantu kan.. bole amik gambar ramai2.. lagi 2nd memasing dah senyum.. hehehe..


akak no 2 anak 6 orang.. hanya seorang perempuan.. tinggal di serom mati muar..


akak no 3 anak 5 orang.. tinggal di sungai mas kota tinggi.. anak perempuan lagi sorang dah merayap pergi beraya..


akak no 4 anak 4 orang.. juga anak perempuan sorang..


dari kiri no 7 / 6 / 9 / 8
patut tema kelabu.. yang si adik beli seakan-akan biru.. nasib la 'masuk'


6 orang dari 9 adik beradik..











ni sepupu sepapat di parit sulong.. mane tak meriah.. rumah memasing 10 langkah je.. tu yang berkonvoi pagi raya..

yang tercampak jauh mak alise jelah.. 4 jam baru sampai kampung.. ni pon kami belom balik beraya lagi jenguk nenek.. sedih.. "_"