tabung

Selasa, 28 Ogos 2018

Korban Lembu

assalamualaikum.. salam sejahtera

tahun ni raya paling sendu sebab rumah sunyi abang ipar sampai lambat pulak.. tengahari baru sampai.. akak ipar pulak tak balik.. yekyek je suami beriya suruh kemas awal-awal cecantik.. dia tak tahu kemas awal pon takde gunanya kalau kucing dia 2 ekor tu ada dalam rumah huhuhu.. berak merata.. 🙌🙌


tahun ni abang ipar buat korban untuk arwah mak dengan abah serta adik beradik (3orang) & 2orang anak dia.. cukuplah 7 bahagian semuanya..


gigih mekap pagi-pagi siap mandi raya / solat raya lepastu pergi cod satey.. alhamdulillah tahun ni masih ada orang order cuma suami terhadkan order sebab pukul 10 nak pergi tengok korban lembu.. 
masalahnya pagi tu tak tahu la kelam kabut apa sampai salah bagi order orang.. sampai pusing penawar 2x hahahaha.. lampu merah pon lajak jek sebab lupa ada traffic light kat situ.. #takkelakar

- lembunya yang kiri tu -

korban dekat kebun si pemilik lembu (semenchu).. ya allah mencabar habis eh masuk kebun ni.. dahla kereta jenis rendah lepastu naik 4 orang.. memang tergarit jelah sretttt sretttt.. tapi alhamdulillah area kebun tu tak hujan padahal masa nak keluar dari rumah lebat sangat sampai tak nampak jalan.. kalau hujan tak dapat bayangkan tanah lecah eh.. tanak merah takut terbenam jek.. allah mudahkan alhamdulillah..


hampir 2 jam jugak la tunggu untuk nama seterusnya.. sebab nama last (siapa datang awal korban awal).. cikliss jemput abah dengan adik beradik jugak datang tengok.. yang jiran belah suami,, abang ipar dah jemput jiran sebelah rumah untuk bawak lembu yang hendak di lapah sekali.. bawak naik hilux sebab kat sana hanya sembelih dengan potong 4 bahagian je.. 

lepas solat zuhur ambil bahagian masing-masing.. sebab kerjasama melapah daging siap dalam masa 2 jam.. siap agih-agih ke jiran satu blok semua dapat sorang 1kg.. dapat dalam 30kg++.. yang mana tulang bagi adik beradik sorang sikit.. paling laju ekor dengan kaki lembu.. hehehehe dah siap masak cikliss makan tapi kalau tengok mentah-mentah ya allah.. tutup mata.. 😜😜

Selasa, 21 Ogos 2018

Terjebak Post Di Group Mr Diy / Eco RM2.00 ~ Deco Dapur


assalamualaikum.. salam sejahtera

walaupon duduk rumah mertua, tak apelah anggap saja macam rumah sendiri sebab mertua dua-dua dah takde.. kira ni suami jaga amanah la duduk rumah pusaka.. alhamdulillah rezeki setiap orang tak sama kan..

sebenarnya dah banyak kali suruh suami pasang rak kayu dekat sebelah esbok tu.. tapi dia cakap semak la, mata sakit la.. haishhhh tak boleh kompromi betul.. akhirnya semua benda campak dekat bawah dapur.. susun ikut suka janji mata tak nampak sepah.. tapinyaaaaaa semua benda dia tanya isteri dia ni la kat mana letak semua benda.. stress ciklisss


yang paling best tempat letak kunci ni.. bertahan pulak walau kunci berat namateyyy.. beli dekat Diy tak ingat pulak berapa hinggit.. masa nak tampal tu letak air dulu.. biar dia dah penuh ruang baru kita sangkut kunci.. tampal kat mana?? tampal je tepi esbok.. hahahaha wallpaper dekat esbok dah lama suami pasang sebelum kitorang kawin lagi.. pon beli dekat Diy.. adakah kami DUTA Mr Diy?? #matakeatas




tepi esbok sebelah sini pulak kita letak rak tingkat putih ni.. sebenarnya nak kaler hijau tapi sold pulak beli dekat shopee.. rak ni ada 4 tingkat tapi kalau letak semua macam tinggi sangat jadiknya letak 3 jelah.. kang letak semua kompom banyak lagi cikliss nak letak sos segala.. 




periuk nasi yang kecil tu cikliss dah nyorokkan bawah dapur.. buat semak mata je letak bebanyak kt para kan.. makan nasinya bukan selalu pon.. yang periuk nasi yang besar tu pon suami pakai just nak hangatkan kuah satey dia jek.. kalau tak memang cikliss simpan dua-dua.. sebab suami bancuh satey dia kat situ.. haishhh penat nak ngelap kalau terpercik bahan kisar / gula / rempah satey dia.. tau la semut tu benda manis laju je dia datang..

rak pinggan dengan cawan pon beli dekat shopee.. berbaloi sebab bawah rak tu ada tempat tadahan air jadiknya air tak mengalir ke mozek.. kering terus dekat tadahan dia tu..



last sekali bekas isi rempah / garam.. tolong la cakap yang cikliss ni kreatif yakmat.. hahahaha.. suami kan niaga satey so bekas madu tu banyak sangat sampai buang-buang.. (sekarang dah tak pakai madu so rasa nyesal pulak buang #nangis la kau sana).. tak payah pakai label sebab dari luar dah nampak barang ape dalam dia.. sebelom ni semua sumbat dalam tupperware besar pon nyorokkan dalam para bawah.. pedulik apa kan.. dah kemas baru la sedap mata memandang..


Isnin, 20 Ogos 2018

Richwise Sdn Bhd

assalamualaikum.. salam sejahtera

alhamdulillah genap 10 tahun sudah perkhidmatan di syarikat ni 20082008 - 20082018.. bermulanya gemuk,, kurus balik,, lepastu gemuk semula.. hahahhaa.. indah betul kenangan..


terasa masa cepat betul berlalu dari office lama sekarang pindah office baru.. tak lah jauh sangat tepi je dari office lama.. suasana pon dah lain.. dulu duduk sorang 1 meja sekarang 1 meja panjang duduk 4 orang.. auchhhhhh



harap tahun ke 11 dah jadi surirumah tangga walaupon nitizen kecam kata si suri kalau duduk rumah tak pandai bergaya / tau mintak duit suami jek harap cikliss tak macam tu lah.. bukan apa mana tau ada rezeki baby.. boleh la kita golek dengan anak sama-sama.. hahaha #impian