tabung

Jumaat, 21 November 2014

R & F Tanjung Puteri JB

assalamualaikum.. salam sejahtera

dah banyak pembangunan yang naik di JB ni.. nasib la rumah parent jauh dari bandar.. kalau dekat memang selalu hilang dah ni.. dulu duduk hostel weekend hanya untuk tido jek.. masa lain banyak kat luar.. tapi tu dulu lah.. sekarang dah insaf sikit..

sabtu balik kerja pukul 1pm.. so alise balik rumah dulu mandi salin baju.. pukul 2.30pm tunggu dekat hentian penawar.. alise tinggal kereta jek kat situ depan kedai buah.. nasib takde pape.. malas nak pusing balik g rumah kakak..


sampai sana ngam-ngan hujan turun makin lebat.. payung ada 1 jek. alise yang pegang memang berujan la semua anak sedara dari tempat letak kereta sampai ke pondok pintu masuk.. pastu tunggu buggy ni.. alahai tak sampai seminit je naik dah sampai.. hmmhmmhmm..



pintu masuk..

dekat gambar kiri tu masuk nanti kena register 1 nama untuk 1 kumpulan.. yang dekat booth ticket gambar kanan pulak korang kena cop tangan kiri lepastu bole minta ticket untuk redeem setiap permainan.. ade 10 booth permainan untuk korang main.. semua kena tunjuk tiket sahaja..



1- alise amik bahagian mewarnakan gambar GIAN kawan doreamon.. tak cun kan??? sebab alise tangan takde seni.. dulu masa sekolah pon takde amik course melukis.. huhu

2- popcorn is free.. suka tak?? sambil jalan sambil makan.. buat kunyah-kunyah.. tapi ni tak payah redeem pakai tiket.. selagi ade popcorn bole jek amik.. tapi sengaja diaorang masak sikit-sikit.. 



sambung lagi main..

1- kuda pusing tu pon alise naik.. saja nak jadi budak2 kejap.. sekali hah 5x pusingan dia pusing.. dah la duduk lawan arah.. turun sampai huyung hayang gaya orang mabuk dah.. 

2- yang bawah tak sempat main.. hujan lebat so banyak air takung.. 



sambil tu sempat la selfie kawasan persekitaran.. makin petang makin ramai.. tu yang datang jek terus amik gambar dulu.. kang lambat gambar semua penuh dengan muka orang lain.. hehehe..

sayang.. gambar alise tak banyak amik.. anak sedara semua tangan gigil.. habis gambar gegar.. 
*kejap pipi kembung kejap pipi kurus*


pastu masuk bangunan yang design2 rumah.. ni gambar cepat2 sebab guard kat situ marah..
" alahhhhh orang nak amik gambar dengan pokok orkid je pon.. kedekut betul.. huh "




dah puas main game.. turun tingkat bawah pulak.. nak amik gambar macam dekat parisssss.. tapi nan hado la hahaha.. mengekor jek anak sedara ni.. dah la lupa nak bawak monopod.. dah memasing gambar semua muka besar.. 

sekaliiiiii bunyi hujan sampai dari belah singapore.. bunyi angin kuat terus.. memasing lari naik atas.. tangga dah la tinggi.. kesian orang belakang basah.. 

balik jalan kaki jek sebab buggy semua full.. 

Khamis, 20 November 2014

Kemaskini Maklumat BR1M 2015

assalamualaikum.. salam sejahtera


semalam balik kerja abah pass surat.. katanya rezeki.. hahaha.. rezeki sangat tapi dapat tahun 2015 la kan.. 

sape yang dah bertukar status tu boleh la kemaskini maklumat yang baru.. kot nak tukar no akaun bank sekali ke kan.. 

tahun lepas alise tak masuk kan no akaun untuk mak.. jadi pemberi brim tu siap datang rumah.. tengok keadaan mak macam mane.. wakil pon tak bole.. tahun ni mak dah ada akaun.. so alise masuk kat akaun jek.. 

--------------------------------------------------------

Permohonan Online BRIM 4.0 tahun 2015 akan dibuka pada minggu kedua bulan Disember 2014.

Penerima BR1M sedia ada tidak perlu mendaftar lagi, tetapi perlu mengemas kini maklumat peribadi termasuk alamat, maklumat anggota keluarga dan akaun bank.

Bagi pemohon baru, pengguna boleh mendaftar secara dalam talian (Online) atau secara manual dengan mengisi borang permohonan BR1M 2015 secara percuma.Kadar Bayaran BRIM 4.0 Tahun 2015

1. Pendapatan Isi Rumah dibawah RM3,000: RM950
Bayaran ansuran sebanyak tiga kali setahun iaitu RM300 akan dibayar pada Januari dan Mei, manakala bakinya sebanyak RM350 dibayar mulai September 2015.

2. Pendapatan Isi rumah bulanan antara RM3,000 hingga RM4,000: RM750
Ansuran RM200 akan dibayar pada Januari dan Mei, manakala bakinya sebanyak RM350 juga akan dibayar mulai September.

3. Individu Bujang 21 tahun keatas dan berpendapatan tidak melebihi RM2,000 sebulan: RM350
Kadar BRIM 4.0 dinaikkan daripada RM300 kepada RM350. Bantuan akan dibayar sekali gus pada bulan Januari 2015.
Syarat Kelayakan BR1M 4.0 Tahun 2015
Warganegara Malaysia
Berumur 21 Tahun Keatas
Isi Rumah Berpendapatan Bulanan RM3,000 dan Kebawah
Isi Rumah Berpendapatan Bulanan RM3,000- RM4,000
Individu Bujang 21 tahun keatas yang Bekerja dan Berpendapatan Bulanan RM2,000 dan kebawah
Skim Khairat Kematian RM1,000
Kerajaan juga akan menggantikan skim insurans takaful berkelompok (i-BR1M) yang telah diperkenalkan sebelum ini kepada Skim Khairat Kematian yang akan memberi manfaat kepada waris penerima BR1M dengan bantuan RM1,000 yang akan berkuat kuasa selama setahun.

Rabu, 19 November 2014

Perangai

assalamualaikum.. salam sejahtera
biasa alise buat camni.. sape last bagi wasap/wechat.. dy juga yang akan mulakan wasap/wechat tersebut.. 

cth : alise last send mesej dekat wasap/wechat.. so alise akan mulakan perbualan seterusnya.. kalau "orang tu" yang last send maka orang tu jugak yang kena mulakan pulak.. kadang tak pedulik la ade benda nak tanye ke ape,, sanggup simpan dalam hati dulu.. haha


yang ni kalau gaduh memang alise matikan segala signal @ block "orang tu " kejap dekat moment.. eh nadew nadew angat.. :p