tabung

Jumaat, 17 Oktober 2014

Tips Daging Cepat Empuk??

assalamualaikum.. salam sejahtera

lamenye korang lunch.. mesti tak masuk opis lagi kan.. alise ari jumaat  pon rehat 1 jam jek.. duduk jek terperuk kat opis.. best la korang dapat cuci mata kat mall.. dah la semalam payday kan.. lagi huntung..


harini alise bawa bekal daging masak kicap dengan telur dadar.. pastu b'1st opismate bagi mee gorang.. alhamdulillah kenyang.. tapi lauk daging tak habis.. kenyang sangat.. plus sakit gigi.. tu yang malas kalau makan daging tu.. asik menyelit jek.. 

sebenarnya nak mintak korang tips camne nak masak daging nak kasi lembut.. sebab alise tak reti potong daging.. nak potong ikot urat ke lawan urat ek?? potong pulak nak besar mane.. kongsi k.. tu jek.. 

Khamis, 16 Oktober 2014

Makan Lagi Best 2

assalamualaikum.. salam sejahtera

makan lagi best 1 kat sini.. klik

best kan asik makan jek.. gemuk la hidup.. dengan dah lama tak buat sit up.. asik buat squat jek.. kang yang kurus kaki.. tapi perot tetap jugak boncit.. hahaha..


mak yang nak sangat.. dah lama tak makan katanya.. dah beli barang pastu simpan dulu.. nak tunggu ramai2 balik pulak katanya.. so masa adik balik dia buatlah sejug.. tapi mak tak makan yang sejuk.. pastu adik pergi letak susu pekat nak tambah manis sikit la konon.. terus mak cirit birit.. alise pulak kerja masa tu.. haishhh macam2.. geram..

yang atas ni alise punya.. isnin lepas buat.. ada nata de coco.. ade campuran buah.. ade kiub nenas.. hah hambik selambak penuh 1gelas.. 



yang plastik pepel perisa blueberry memang sedap.. harga rm2.90 yang panjang.. pendek rm1.80


roti cecah kari ayam tua.. kari ayam tu abah yang masak.. alise tinggal beli roti jek.. hehe


yang keropok lekor ni abang beli.. dia ingat dekat rumah tu ramai sangat la orang sampai beli rm10 / 5batang.. tercekik alise nak habiskan.. dah mak abah mane ade gigi sangat nak kunyah kan.. tu pon balik keje goreng sikit-sikit.. dah seminggu jugak ni.. tak habis lagi.. lama2 mane sedap kan.. 

yang x best nye time masak tu asik nak meletup jek.. alise pakai minyak banyak kalau nak goreng.. banyak kali dah minyak percik2 kat tangan ni.. 

Rabu, 15 Oktober 2014

Perginya Kasih Nenek

assalamualaikum.. salam sejahtera


Hari sabtu lepas ( 11/10/2014) masa tengah tunggu nak solat maghrib alise dpt berita dekat wasap group.. cakap atuk ( panggilan atuk perempuan belah mak) tengah sakit tenat sebab pagi tu kena demam & cirit birit.. jadi sepupu alise minta kumpul adik beradik yang lain.. sebab mungkin dah nampak tanda-tanda kan..

mak alise antara anak yang paling jauh la dari kalangan adik beradik lain.. sebak jugak dada.. last jumpa masa 31 ogos masa sepupu kawen.. tu pon sekejap jek.. raya puasa tak jumpa.. raya haji pon tak jumpa.. mak pon pinggang tak berapa nak kuat sangat jalan jauh.. tu pon balik dari kampung mak terlantar atas katil pulak 2 hari.. sakit pinggang sangat-sangat..

pukul 8 dapat berita atuk dah meninggal dunia.. innalillah..

cepat-cepat siap.. pukol 9 mlm gerak.. sampai kampung pukul 2 pagi.. alise bawa 80 jek.. kereta tak bole terentak sangat.. kesian mak.. dapat tido pon 1jam jek.. sedara2 ramai..

jenazah atuk siap dimandikan pukul 9.30 pagi (12/10/2014).. alhamdulillah.. anak-anak atuk yang mandikan termasuk cucu.. alise tak tolong sebab tenangkan mak jek.. yang sembahyang jenazah pon ramai.. buat 2x. 1st untuk anak/sedara,, 2nd untuk jiran/kenalan..


alfatihah untuk hajah badariah binti haji ismail.. semoga atuk tenang disana.. ditempatkan dikalangan orang yang beriman.. alise sentiasa doakan atuk.. baca alfatihah untuk atuk.. supaya bilik atuk sentiasa terang disana.. amin ya rabbal alamin..