tabung

Khamis, 21 November 2019

TravelLakiBini Ke Penang ~ Percutian Bajet 3Hari 2Malam Complete Entry

assalamualaikum.. salam sejahtera

Hari Pertama 17/09/19

Plan last minit memang best kan tapi book flight senyap-senyap tak bagi suami tau sebab nak suprise birthday dia bulan 9 haritu.. kebetulan masa tu AA ada buat promo JB - Penang pergi balik RM26.00++ jek.. memang terus klik jelah untuk 2 orang siap book seat, total RM82.00 hah gitu la harga dia.. ni kalau bawak kereta isi minyak je dah RM400.00 belom campur tol lagi.. tapi jimat camne pon sampai Penang jangan lupa sewa kereta.. Hahahahaha


terpaksa amik cuti full day walaupon gerak pukul 2 petang sebab tak sempat kemas bag.. so kenyangkan perut dekat mcd senai jelah.. sebab nanti sampai penang banyak dah ni list JJCM.. itu pon kalau perut larat la.

touchdown penang dalam 8.30 malam terus amik grab ke hotel.. dalam masa 23min sampai.. tapi sungguh la cikliss ni jakun betol pertama kali book grab sampai  skrg akaun tak tolak lagi bayaran grab tu.. adoyaiiiii.. sian pakcik tu..

depan hotel

hotel ni book 2malam dapat la harga rm155.00 tapi masa nak check in dia mintak deposit rm100.00 siap extra rm4.00 pehal ntah.. hahahha 


lepastu dalam bilik alahai sedih betul rupa dia.. hahaha bajet sangat ni sampai lantai pon simen je.. mujur bawak sliper dari rumah.. kalau tak memang beku la pagi-pagi lepas mandi eh.. kejung kaki lantai sejuk.. tv pon 2 siaran jek tapi bukan tv malaysia la.. movie dengan berita je tu pon ntah siaran negara mana.. senduuuuu & menyeramkan jugak la..


siap-siap letak bag terus jalan kaki jauh jugak dalam 20min camtu sebab nak cari kedai melayu tapi sebuah kedai pon takde.. semua mamak abangla sampai la cikliss stop dekat kedai ni (Pelita Samudra Pertama) sebab nampak ramai jugak melayu dalam kedai.. total makan rm33.00

lapar habis ni sebab makan mcd je kan so cikliss beli maggi goreng suami beli nasi goreng kampung.. lepastu tapau nasi dengan sup ayam sebab balik jalan kaki tak sempat kenyang lapar balik.. hahahha mujur sebelah kedai ada 7-eleven sempat la beli jajan / air kotak / rokok suami total rm13.40. oke tidooooooo

========================================================================

Hari Kedua 18/09/19


sarapan yang termasuk dalam pakej hotel.. siap-siap bawak masuk dalam bilik..  hukhuk



cikliss geram betul pukul 9.30 tak bangun lagi dari tidur.. kita ni dah siap solek bagai dia tido lagi.. dah last min baru nak booking kereta ooohhh pitam mak last minit punya plan ni menjajau carik owner kereta sewa. 


jadiklahhhhh kita booking viva je 24jam rm100.00 siap hantar dekat depan hotel rm20.00 ambil semula cikliss park dekat airport rm20.00 lepastu deposit rm50.00 nanti transfer masuk akaun semula.. hanya berpandukan maps google je siap belikan extra kupon parking sebab penang parking terhad.. 

owner kereta sewa di penang : 013-4443665

** lokasi pertama : Bukit Bendera / Penang Hill

harga bayaran terbaru untuk ke Bukit Bendera.. 

dekat sini nasib baik la tak tertinggal IC sebab orang kaunter tu duduk bersembang sampai tercicir ic cikliss tepi meja dia.. nasib masa masuk kan baki duit cikliss alert pasal ic kang tak pasal tak boleh balik johor sebab biasa check-in flight kan kena tunjuk ic kan.. haishhhh geram betul.. 


laluan masa train nak mendaki Bukit Bendera digalakkan korang duduk la kat depan sebab seronok tengok pemandangan seluas alam.. masa turun pulak terbalik la.. kena duduk belah bawah pulak biar tak mabuk.. 



masa cikliss pergi ni tengah musim jerebu di penang.. pakai kamera tu pon tak nampak apa.. kabus awan je.. so pusing la cari port bergambar lain.. ada sebahagian tempat kena bayar rm10.00 untuk bergambar tapi cikliss amik port yang lawa tapi free.. hikhik


siap naik dekat masjid atas lagi tau.. sebelah nya kuil ada jual aiskrim so pekena 1x sebab haus betol naik 40 anak tangga.. 


dekat sini jelah cikliss beli gambar rm15.00 tapi kuajo punya orang tu.. baru nak posing dengan burung-burung dekat situ, dia dah snap lepastu time nak cuci kita nak pilih-pilih la gambar mana yang lawa kan.. dia main print je.. sudahnya dapat gambar hilang tulisan atas kaler merah tu.. choiiiiii

** lokasi kedua : Nasi Kandar Deen's Maju


ngam la sampai sini lagi 10 min pukul 2.30 so beratur pon tak lama.. jangan risau untuk parking sebab depan deen maju ada parking yang disediakan cuma tersorok sikit la.. siap air rm28.00

macam la kat johor takde air ikat tepi hekhekhekhek.. 

** lokasi ketiga : Chew Jetty


takde ape pon kat sini.. jalan-jalan kiri kanan ada perumahan atas laut.. ada jugak jual cenderahati diorang jual.. 

** lokasi keempat : KOMTAR



sebab parking kat kawasan sini so kita jalan-jalan kejap nak tengok apa ada dalam tu.. rupanya ada banyak aktiviti dalam ni.. cuma kena ada modal jelah sebab masuk kena bayar.. bergambar dengan replika transformer ni je yang free.. hahahah.. 

ada taman dinasour / sky park / panjat dinding dan banyak lagi..

** lokasi kelima : Jeruk Madu Pak Ali


macam kena saka masuk kedai ni hahahhaa.. suami pulak duduk dalam kereta jek, kemahin cikliss ambil-ambil masuk bakul nahhhh ko bayar semua rm130.80 **TepukDahi.. 

beli jeruk / asam manis masin / kuah rojak / pes kuew tiow 

** lokasi keenam : Ais Tingkap


bersebelahan dengan jeruk pak ali.. penat-penat boleh minum es cendol jagung dengan air sarbat.. murah je 2 air ni rm6.20.. ada jugak air lain..

** lokasi ketujuh : Pasar Chowrasta


pasar ni pon bersebelahan jugak cuma terpisah bangunan.. dekat sini ole-ole macam keychain / bag / baju love penang murah-murah.. cikliss beli ole-ole semua dekat sini.. total habis rm87.00

** lokasi kelapan : Mee Sotong Hameed Special


sebelum sampai parking dia cikliss lepak kejap dekat tepi jeti dia tengok orang mancing.. seronok betol masa tu angin sepoi-sepoi ombak pon tak kuat.. dapat jugak diorang ikan seko dua.. 

masa memula google tempat ni 2x cikliss pusing sebab laluan masuk dia tutup.. kena lalu jalan lain.. tu yang terpesong ke jeti tu.. 

mee sotong dia memang power kuah pekat.. rojak dia pon sedap.. tapi sedap jugak la suami cikliss masak.. hikhik.. siap minum abc dengan air kelapa total rm22.50 tunaiiiii **macam mas kawen johor pulak.. 

SETTLE JALAN-JALAN!!

walaupon keluar lambat dapat jugak pergi 8 tempat dalam masa sehari sebab esok nak balik dah.. BAJET kannnnnn.. cikliss tak pergi lorong art tu tau sebab suami tak suka.. tak jauh pon dari chew jetty..


sampai hotel mandi solat semua terus kemas bag.. lepastu kita sambung makan malam pulak dekat area hotel.. memang aim hari last nak makan western kat sini..


harga dia boleh tahan murah jugak dengan portion banyak.. cikliss makan tak abis kasi suami abiskan.. total dengan air rm51.00

========================================================================

Hari ketiga 19/09/19


pukul 5 pagi bangun siap-siap mandi, pukul 6 dah terpacak dekat airport.. park kereta siap-siap wasap owner kereta dekat mana, kunci dekat mana.. siapppp terus la nak check in, terpaksa patah balik semula sebab hp suami pulak tinggal.. hah pergi la sorang sana cikliss nak settle pass boarding sebab flight delayed.. pagi-pagi ni lemau sikit tu yang kemamooo..


alhamdulillah selamat mendarat.. parking kereta dekat basement sekali nak punch keluar tak lepas.. dalam ada baki rm50.00 lagi rasanya.. terpaksa masuk dalam gurdian top up rm200.00 sebab malas nak jalan lagi kalau tak cukup baki.. hah ko 3hari parking total rm110.00 terus mengucap suami.. serik la tu cikliss kata parking sini mahal.. 


sebab duit dah kena cekik bayar parking mahal so balik takyah lalu tol kahkahkah.. dapat la makan nasi lemak dengan roti canai dekat jalan skudai..

jumlah duit hangus percutian bajet ke pulau pinang ni lepas tulis dekat diari semuanya rm872.60.. itu duit cikliss.. duit suami pulak rm266.20.. jadiknya kos keseluruhan suami isteri rm1138.80 untuk 2 orang siapppppp..


Isnin, 28 Oktober 2019

Harga Emas Sekarang

assalamualaikum.. salam sejahtera

perempuan dengan emas memang tak asing lagi kan termasuk la cikliss.. puas hati la dapat pakai duit sendiri pilih mana berkenan.. kalau pakai suami kena ikot citarasa oldskool dia.. hahaha tapi free lagi best kan..

2 hari sebelom raya haritu sempat lagi terjah Kedai Emas KT sederet dengan Kedai Emas Anuar yang viral tu.. Ya allah padat sunggulah la kedai tu nak selit pon tak boleh..

sebab Kedai Emas KT ni harga sama dengan Kedai Emas Anuar dengan Kedai Emas Zakaria tu yang best so kita amik langkah selamat pergi kedai emas yang orang tak sesak.. tapi alhamdulillah mungkin cikliss pembawa rezeki, baru je duduk terus 3 ke 4 pasangan pon nak beli emas untuk isteri masing-masing.. semoga kalian semua dimurahkan rezeki aamin..




yang kiri tu gelang masa birthday tahun lepas.. yang kanan pulak gelang masa batal air sembahyang 2tahun lepas.. dengar macam " eeee kan baru lagi. tak sayang ke tukar ".. sebenarnya sebab gelang tu 1 gancu nak putus lagi 1 sebab dah gelebeh.. (adakah aku semakin kurus?? mimpiiiiiii)


tolak dengan harga RM145/gram.. so tambah dalam RM400.00 dapat la gelang baru yang ni.. harap bertahan lama sikit..jadiklahhhh


Rabu, 3 Julai 2019

TravelLakiBini Ke Aonang Krabi, Thailand ~ 4 Hari 3 Malam #DAY1

assalamualaikum.. salam sejahtera

**2018 punya hahahahha


Setiap tahun suami cakap paling kurang sekali kena jalan jauh sikit (luar malaysia) tapi mesti hujung tahun sebab awal tahun bizi dengan banyak perayaan nak puasa / raya / raya haji.. takpe cikliss ikutkan jek walaupon segala tiket / booking hotel biasanya cikliss dahulukan pakai duit bonus CNY.. lepastu claim balik bahagi 2.. walaupon laki bini tetap kedekut hahaha #jangantiru


JB - KL *returned RM

KL - KRABI *returned

belum ada rezeki anak ni bolehlah melancong luar malaysia katanya.. siap-siap passport 5 tahun terus kan sekarang.. nanti kalau dah ada baby kita pusing kasi habis jalan 1malaysia pergi themepark / waterpark / zoo.. #taksabar

suami cakap je nak g mana cikliss terus survey tiket sebab kebanyakan flight luar ni banyak yang gerak dari KLIA.. sebab cikliss duduk JB tu yang kena transit.. kena amik kira jugak tiket dari JB ke KL tu masa nya macam mana dan biasanya KL ke JB banyak kali dah delay.. Tips dia kalau jarak antara 1 flight ke 1 flight dekat-dekat.. terus je inform dengan steward dia.. insyaallah dia bagi jalan dulu..



nampak tak cikliss yang banyak berangan.. hahaha bebetol planning baik punya sampai siap buat henna tangan.. lepastu last minute comform dengan si tukang henna ni..

malam sebelum bergerak tu cikliss DM si tukang henna bajet ni.. nasib available sebab biasalah hujung minggu kan ramai jemputan kahwin rupanya tukang henna ni tak sihat.. patut la tak amik job.. alhamdulillah nama pon bajet kan so 2 tangan gemok ni RM15 je.. murah kan?


- janji dengan akak ipar pakai overall sesama - 👧👧

pukul 5 pagi gerak dari Felda Sening ke Pasir Gudang sebab adik akak ipar tolong hantar kami ke senai Airport, flight pukul 7.30 dah boleh boarding.

tapiiiii  dalam perjalanan ada kisah lain pulak.. hahahahahahahaha

ada ke abang polis tahan kami masa dekat highway.. dia ingat kami ni pendatang baru sampai agaknya sebab kereta tu penuh muatan.. bagasi pulak penuh dekat bonet (kereta naza).. dah kena check IC sorang.. #kenanganbetul

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
terus cerita ke krabi jek.. transit ni biasa la menakung sehari dekat KLIA airport..

DAY 1


dalam flight siap-siap isi white card supaya masa imegresen sana tak kelam kabut.. alhamdulillah semua lancar..


jadiknya hari pertama kita cop passport jelah.. malam baru sampai krabi terus carik makan & beli segala tiket untuk aktiviti 2hari.. lamsam terus amik dekat 1 kedai ni sebab macam tak sempat nak survey dekat pantai ao nang (yang ramai blogger kata boleh dapat lagi murah)..

keluar dari airport cari kedai sebelah kanan.. jangan risau dia boleh cakap melayu yang sangat lancar.. simkad pon beli dekat sini jugak..

kos ada dekat sini (tekan link)


dari airport krabi ke sini kami naik taxi (include transfer).. sendu betol english dia.. ingat kan nak singgah terus night market tapi taxi nye terus je ke hotel.. 

makaaaaa inilah hotel kami.. berhadapan dengan bamboo restaurant & bersebelahan dengan goodwill hotel (harga tekan link).. keluasan yang maksimum untuk kami 2 orang & kedudukan sangat strategik yang mana sangat dekat dengan masjid aonang & tepian pantai (walking 15min)

harga untuk 3 hari 2 malam dan booking di AGODA.COM (harga tekan link) tapi masa check in hotel ini ada mintak deposit lagi 1000bath untuk 1 bilik sebab jaminan untuk pemulangan kunci bila check out katanya.. dikhuatiri kunci hilang ke ape.. 👀👀 masa check out dia pulang semula.. #kayabalik

lepas settle check in masa untuk isi perut dengan tak mandinya la pergi cari makan dekat bamboo restaurant.. depan hotel je tak risau..

halal dan harga macam biasa


siap-siap makan


ok settle hari pertama

1. makan dekat airport RM10.60
2. makan dekat bamboo seafood restoran 1232thb
3. 7eleven (rokok/jajan) 88.5bath