tabung

Selasa, 5 Mei 2015

Resipi ~ Kek Gula Hangus

assalamualaikum.. salam sejahtera


alise ni paling malas kalau buat kek @ kuih.. tapi suka je masak.. kalau nak baking tu macam alahai renyah nya nak main dengan tepung/gula huhuhu.. nak sukat tu yang tak pandai berapa gram kena pakai.. sudu kecik dengan sudu besar pon tak tau mcam mana.. sampai tanya kawan siap contoh.. hahaha

yang atas ni percubaan pertama buat kek.. alhamdulillah menjadi.. tapi kalau kukus lama sikit lagi sedap garing macam brownies.. :)

bahan-bahan kek gula hangus versi kukus

  • 2cawan gula...
  • Cairkn dlm kuali sampi perang
  • 1cawan santan
  • Masukkn dlm gula cair td smpai larut dgn api kecik
  • Sejukkn

  • 2biji telur blend dalam 2minit
  • Masukkn cairan gula tadi dlm blender
  • 2cawan tepung
  • 1sudu kecik bikarbonat
  • Masukkn dlm blender
  • Blend smpai sebati...
  • Kukus 1 jam siap

Khamis, 30 April 2015

Resipi ~ Labu Goreng Sesedap Pisang Goreng Cheese

assalamualaikum.. salam sejahtera

lama tak tepek resipi kan.. selagi ada resipi yang paling ringkas kita kasi tepek je dekat blog.. alaaaa korang pon pemalas kan kalau banyak sangat bahan.. tau sangat.. :)


ini adalah hirisan labu muda yang dihiris nipis seperti sukun.. (nampak macam hirisan pelam pulak.. huishhh terliur harumanis) 

buang kulit.. basuh & toskan air..  


kawan alise cakap kalau letak ketumbar (blend) lagi sedap.. umpppphh


bancuhan tepung :
  • tepung gandum 2 cawan
  • serbuk kunyit 1 sudu
  • garam secubit
  • ketumbar segenggam


cara memasak sama je macam nak masak pisang goreng.. api sederhana tapi jangan balikkan selalu.. karang hancur pulak labunya.. dah jadi pulak peribahasa terjun dengan labu-labunya alise tak tau k.. **melawak**  

ade kawan cakap kalau sesedap pisang cheese kena la alter labu goreng ni macam pisang cheese jugak.. alise reply... --- > kau punya suka la nak letak hape.. jem pon boleh.. masuk tekak kau bukan tekak aku.. hahahaha..


rumah kakak pokok sukun sedang berbuah lebat.. ni kalau buat goreng alise suka amik part yg tengah lubang2 tu jek.. isinya alise letak tepi.. hahaha.. 

Rabu, 29 April 2015

GiveAway ~ IntaNBerliaN Mega Giveaway 2015

assalamualaikum.. salam sejahtera

- klik gambar -

Syarat-syarat @ Cara Penyertaan :-

1) Blogger yang menetap di Malaysia / mempunyai alamat di Malaysia
2) Buat Entry bertajuk "IntaNBerliaN Mega Giveaway 2015"
3) Letak banner IntaNBerliaN Mega Giveaway 2015 dalam entry
4) Letak link sponsor dalam entry

Jubah Muslimah Moden & Gorgeous Dresses
Awanazstyle Muslimah Shop

5) Hantar link entry u all ke kotak komen entry ini
6) Nak lagi senang, copy je entry ni.. (",)

TARIKH TUTUP : 30 APRIL 2015

HADIAH UNTUK PEMENANG IntaNBerliaN MEGA GIVEAWAY 2015

PEMENANG DIPILIH SECARA CABUTAN BERTUAH.. ALISHA & AQILAH YANG AKAN CABUT UNDI =)