tabung

Rabu, 12 Disember 2018

#TravelLakiBini ke Lombok ~ Kos 4Hari 3Malam & Tips Yang Perlu Anda Tahu

assalamualaikum.. salam sejahtera

**copypaste dari IG


Bermula lah travelog #travellakibini ke #thisislombok selama 3hari 2malam. 😆

Tiket KL-LOMBOK RM675.16/luggage 25kg (setahun yg lalu) - 2016 masa tunang
add on JB-KL RM353.44 (return)
pergi flight awal.. Balik flight lambat 👍

1. Hotel city mataram IDR 521.000 
2. Supir, airport transfer (return), speedboat ke gili IDR 2.250.000

Day 1
** Aktiviti bebas ke Dusun Sade/ Kuta Beach/ Tanjung Aan
** Lunch/ dinner IDR 206.500
** Sim IDR 75.000
** Others IDR 357.451

Day 2
** Snorkeling IDR 250.000
** Lunch/ dinner/ mcd IDR 558.000
** Others IDR 682.500

Day 3
** Others IDR 130.000

TOTAL IDR 5.030.451 = RM 1600++
Masih ada baki duit lagi.. Tukaran 10/09/17 = RM3.144

TIPS
** Hotel disekitar kota mataram adalah lebih murah. Boleh search di trivago.com. 

** Pastikan anda tidak menegur @ memegang barangan penjual di tepi² jalan. pasti akan mengikut anda sampai ke akhirnya anda membeli barang tersebut. 

** segala keperluan berus gigi, sabun, shampoo, iron, universal travel semua sudah disediakan di hotel (jika anda book di hotel city mataram). tak perlu bawa dari rumah.

** sim jangan beli di airport.. beli di luar lebih murah min 7gb dengan harga IDR75.000

** untuk makan jangan beli untuk "cuba" sebab citarasa kan lain2.. nasi ayam teliwang/ pelecing kangkung sangat rekemen.. sedapppppp

** untuk ke gili disarankan ambil speedboat sahaja..7minit sampai walaupon mahal tapi berbaloi.. boat biasa murah tapi 1 jam sampai.. 2 2 xde lifejacket.. huhuhu ombak sgt kuat.. 

** untuk supir bole hubungi nama dekat bawah.. Recommand ✌
Supir agong 006285333036363
Supir asriel 00628175799001
Speedboat 006287864541743


Jumaat, 16 November 2018

TravelLakiBini Ke AoNang Krabi, Thailand ~ Penginapan Bajet di Krabi, Thailand

assalamualaikum.. salam sejahtera

lepas sahaja booking penerbangan terus alise buat research untuk booking hotel pulak.. sebab tau kalau hotel ni kena pilih location yang sedang-sedang dari bandar / pantai dan ada kemudahan kedai di sekeliling samada kedai makan atau kedai runcit.. senang takyah sewa pengangkutan..

dan lagi satu kami pergi sendiri tanpa pakai agen jadi semua kena ikhtiar sendiri.. tu yang kena pastikan location ke satu tempat tak berapa jauh.. boleh jimat kos hanya jalan kaki sahaja.. pastikan jugak review orang ramai ye..


 
** booking on 20/03/2018 **

setelah di timbang tara.. alise pilih hotel Aonang Goodwill Hotel ni sebab ini rate paling bajet sekali.. memang terbaik siap ade view dari balkoni dan yang penting free cancellation sebab takut ade pertukaran flight ke ape kan.. masih ada masa boleh tukar.. harga tu bahagi dua dengan abang/akak ipar.. sebab pergi sama-sama..

lagi satu ada konsep " book now pay later ".. (pastikan dah dapat booking comformation  ye)

dan yang paling best depan hotel goodwill ni ada kedai makan yang paling ramai orang review & paling terkenal iaitu bamboo restaurant.. so senang takyah jauh-jauh cari makan nanti..





gambar atas ni selepas sehari alise booking.. nampak tak.. terus naik harga.. 👀👀👀👀
so jadilah pengguna bijak.. hahaha

tapiiiiiiiiiiii......

pada 3 sept tu dapat email kata kena bayar dalam masa 24jam untuk mengelakkan cancelled booking.. eh apa yang kuajaaaa sangat ni.. term kan pay later.. lepastu rate dia lepas SST terus naik jadi RM520++.. terus menggagau cari hotel lain yang lebih bajet dengan booking pay now sebab serik.. huhuhu




booking sebelah hotel goodwill sajerkkk "HARVEST HOUSE".. hahahaha dengan rate yang lebih rendah lega terus rasa hati.. keluasan hotel ni pon boleh muat lagi 1 katil queen tau.. selesa sangat..




Khamis, 15 November 2018

TravelLakiBini Ke Aonang Krabi, Thailand ~ Kos 4Hari 3Malam

assalamualaikum.. salam sejahtera


#travellakibini Hadiah #anniversarysetahunkitasayang ❤
06/10/18

Memula survey harga, then kumpul duit bonus CNY bulan 2, Dapat je tiket murah dari biasa terus sambar.. #masihmahal

** Senai - KL RM708 / 4 person
** KL - Krabi RM978 / 4 person

Lagi 2bulan nak sampai tarikh, kumpul duit lagi untuk hotel bajet 4hari 3malam di Harvest Hotel (sebelah goodwill hotel) RM423.84 untuk 2bilik..

Lagi 4 hari nak berangkat baru tukar duit (dekat malaysia)
** RM1031 = 8000bath 

Sebab tak cukup duit sampai 2 hari tukar duit lagi (dekat thailand) sebab banyak beli ole-ole & baju basahan kat sana tapi masih ada baki 550bath lagi..
** RM300 = 2331bath
** RM300 = 2293bath  

Aktiviti di ao nang (study sikit² sebab 3 orang tu semua main follow jekkk). Beli siap-siap dekat airport total 8200bath untuk 4 person #ngamngamsoi 
1. 4 island include national fee + lunch (longtail) 
2. Elephant tracking / atv motor
3. Taxi transfer 2 way tapi balik naik van
4. Simcard 2pcs 

tambahan:
** sewa motor skuter 24jam 500bath untuk 2motor

#atkrabi #aonangbeach #lowseason