tabung

Selasa, 7 Ogos 2018

Makan Lagi Sedap ~ Rendang Ayam

assalamualaikum.. salam sejahtera

masa puasa aritu gigih carik resepi rendang ayam sebab nak tunggu raya kan macam lama.. rupanya pagi raya pon takde orang bagi rendang ayam hahaha.. banyak dapat ayam masak merah.. 

so balik kerja terus carik bahan almaklum jarang masak.. ni resipi cikliss sendiri sebab bahan semua simple jek tapi rasa power.. caitttt 


kejadiannya nampak comot kan.. tapi percayalah suami cikliss kokak sampai ke tulang ye.. please la bagi pujian sikit kalau sedap tu.. hmmmmm



bahan semua dekat gambar & yang takde cuma santan kotak je.

** blender semua bahan kecuali daun kunyit dengan kerisik.. serai tu ketuk sahaja..

1. panaskan minyak masukkan serai dengan bahan blender.
2. masukkan ayam lepastu kaup balik kaup balik.. ** jangan letak air dulu..
3. tutup periuk sampai ayam keluakan air dia sendiri.. kalau nak kuah banyak bole tambah air sikit demi sedikit.
4. bila ayam dah masak masukkan santan pekat bersama kerisik ** kerisik memekatkan kuah ye..
5. masukkan daun kunyit.. ** daun kunyit tak kisah nak hiris ke nak letak setompok gitu.. 


pesanan :  

apabila dah masukkan santan kena jaga api. jangan terlalu besar sebab nanti akak pecahkan lemak santan.. lemak santan kalau dah keluar buih nanti dah jadi tak sedap so kena selalu gaul.. and depends ada yang letak santan awal-awal macam eina azman tu.. 


Isnin, 6 Ogos 2018

Diet Tapi Makan Sedap

assalamualaikum.. salam sejahtera

nasib la dapat kesedaran awal badan ni gemuk hahaha.. berat nak cecah 100kg pon tak sedar diri lagi 👍👍 so semalam cikliss dah mula untuk diet atkins sebab diet ni je yang buat cikliss turun berat badan sebab dah pernah buat diet kalori tapi tak serasi..

pada 2015 cikliss buat diet ni turun 23kg dari 85kg tapi sebab terlampau suka jadiknya berat pon naik macam laju punya turun.. sama level dah HAHAHA

so semalam bermula lah diet atkins


pizza telur paling pebret kalau time atkins sebab topping boleh letak macam-macam tapi tengok carb jugak ye.. paling senang topping sardin @ tuna.. lepastu tabur mozarella dengan sos kewpie.. wow mantap..


tengah hari pulak kalau rajin sempat bolehlah menu yang jenis menumis tumbuk bawang.. kalau x sempat kita leburkan brokoli / sawi lepastu rebus dengan sedikit garam #ponsedap.. 👌👌

kalau pukul 3 lapar lagi biasanya cikliss bawak extra makanan contohnya ayam goreng 2 ketol ataupon telur rebus.. paling special telur lipat cheese didalam hahaha.. telur ni pon boleh makan time sarapan.. 


bila dah makan pukul 3 jangan skip makan malam pulak sebab dah makan pukul 3 kan #annoying.. mana la kenyang setakat menu dekat atas tu.. jomm la makan sebelum pukul 8.. nugget ayam ni dah siap frozen siap-siap bole dapat 5 ketol masuk dalam tipuware.. senang untuk sekali masak jek.. jadik yang lain bole pakai lama letak dekat chiller..


biasa memang cikliss buat menu siap-siap untuk seminggu sebab beli bahan sekali arung.. tapi sape la kita ni hanya manusia biasa.. selalu berubah fikiran pantang makanan lalu lalang dekat wall.. semua nak telan time tu jugak.. so kadang ada tertukar menu jugak dari list tu.. so create your happy meal.. enjoyyyyy atkins..❤❤


Sabtu, 4 Ogos 2018

Kedai Makan Terbaik Di Telok Sengat ~ Kedai No 12

assalamualaikum.. salam sejahtera

sekali dalam sebulan mesti makan dekat kedai ni.. kalau tak abah yang belanja,, suami cikliss yang belanja tapi kalau tetiba suami cikliss belanja sesiapa yang tetiba balik rumah abah langkah kanan dapat la merasa sekali.. sebab kalau makan sedap cikliss memang telefon abah ajak makan sesama..


alhamdulillah setakat ni rasa tak mengecewakan.. tapi kalau nak datang kedai ni biasanya cikliss deal by whatsapp segala menu yang nak dimakan terlebih dahulu.. nanti bila sampai sana janji sekian-sekian segalanya sudah terhidang tapi jangan risau diorang tetap kasi makanan panas-panas.. jangan lupa save nama.. 


ikan masak sambal ni la kegemaran abah dengan suami dan ini menu paling penting kalau datang sini.. ikan di goreng garing dengan sambal dia kick sangat.. siap ratah sampai hujung ekor.. ikan ni saiz dia sedang-sedang je tak berapa besar.. 1 hidangan ni dalam RM30.00 - RM45.00 ikut pada saiz..



siput gonggong pulak ikut pada musim pon request masak sambal.. sambal dia memang power tau.. eksotik kan siput ni.. memula memang cikliss tak gheti makan lepastu suami suruh try 1 dulu.. fuhhhhh next terus nak order je kalau ada hahaha.. 1 set siput gonggong RM15.00


biasa order sayur kailan masak ikan masin tapi malam tadi pergi tinggal sayur campur je.. takpe sedap jugak.. 1 hidangan RM15.00..

udang goreng tepung takde dalam gambar sebab udang lambat sampai.. tapi udang dia besar-besar 1 pinggan dalam 11 ekor.. 1 hidangan RM15.00 




yang paling best makan dekat sini adalah murah sangat harga dia..4 ekor ikan malam tadi makan cuma RM135.00 sahaja.. tak kan abis duit sampai rm300 percayalah.. tapi meja penuh dengan makanan.. malam tadi alise makan sini menu seperti kat atas tu total harga dia RM273.00 sahaja / 11 orang punya makan siap tambah air milo lagi 1 jug.. berbaloi kan.. pergi la try sape yang duduk JB tu.. memalam boleh tengok orang mancing dekat jeti sekali..