- 1 ekor ayam
- 2 labu bawang besar
- 5/6 ulas bawang putih
- 3 ulas bawang kecil
- 2 batang serai
- 1 inci halia / kunyit
- 15/16 biji cili padi
bahan-bahan lain
- 3 biji kentang (dipotong dadu kecil-kecil)
- 2 cawan santan pekat
- serbuk perasa, gula garam
- sedikit air
cara-caranya :
- panaskan sedikit minyak untuk menumis bahan tumisan.. boleh jugak letak serai yang di titik untuk menaikkan harum wangi dalam tumisan..
- bila tumisan dah wangi boleh lah masuk kan ayam.. tumis sehingga ayam bertukar warna sebentar..
- masuk kan kentang dah sedikit air..
- tunggu sehingga kentang empuk sedikit baru masukkan santan.. (alis letak santan akhir sekali sebab tak nak santan pecah minyak cepat.. hehehe)
- masukkan serbuk perasa, gula & garam..
- apabila ayam & kentang dah empuk & santan pula semakin mengering bolelah di ambil ayam nye untuk di panggang sebentar..
- ayam yang di panggang tadi kalau kering sangat, bolehlah di salut dengan kuah yang kita masak tadi..
- siap..
6 ulasan:
Gambar yg lastvtu betul2 nampak seksi ayamnya...
ishh alise ni..saja tau goda2 orang yang tgh lapar ni..haha
KA Pun suka !
AS : ni namanya ayam seksi.. hehehe
mimie : tengah ari tengok sape suruh.. hahaha..
KA : ni feberet alise selain ayam masak merah
Catat Ulasan