tabung

Khamis, 30 Oktober 2014

Cerita Pasal Duit & Bila Hati Berbicara

assalamualaikum.. salam sejahtera

semakin pemalas nampaknya nak menghapdet.. takda bahan la nak story.. maafkan la saya -__-..  alise tak kemana-mana pon.. so nak cerita diri sendiri tu macam tak berapa nak gembira jek.. haha.. padahal entry pon baca sendiri. ape ade hal kan.. 


semakin mengganas nampaknya nuffnang sekarang.. sangat baik hati.. em macam nak tarik perhatian blogger baru je suruh hapdet banyak2 entry.. tak kesahlah masuk 0.01 sen pon janji ade jugak wang masuk.. hah silalah bagi banyak lagi.. * tapi musykil mane pergi iklan nye semua.. asal buka blog takde pulak yang menari-nari.. hmmm "_"


ni bukan cek nuffnang.. alise belom cukup duit lagi dekat situ nak cashout.. takpe sabar.. 

ni sebenarnya cek dari takaful.. sebab?? hah saper buat insurans dekat takaful tabung haji mesti akan dapat cash back.. jangan buat atas agent @ dekat pos laju @ myeg.. tapi tak tahulah lagi murah dari buat dekat tabung haji ke @ lagi mahal?? sejak 3 tahun ni buat.. tiap tahun dapat cash back.. alhamdulillah

tapi tak la banyak sampai ratus-ratus.. ade la puluh-puluh ringgit jugak.. sape nak bagi kan.. dengan ekonomi sekarang.. duit pon dah macam air dah keluar.. pffftt.. 



tu lah malas kalau dah start layan cerita melayu akasia ni.. nak buat kerja rumah pon sambil jeling-jeling tv.. nak memasak pon potong sayur dekat meja depan tv.. parah sangat dah ni.. jadi marilah menghayati novel dulu.. tak puas pon takpe.. tapi jalan cerita dah tahu.. nasib ade lagi novel ni dalam simpanan alise.. selamat menonton episod 3.. bila hati berbicara.. :)

Sabtu, 25 Oktober 2014

2014 ~ Salam Maal Hijrah

assalamualaikum.. salam sejahtera


doa akhir tahun & doa awal tahun.. 

balik keje semalam alhamdulillah,, sempat baca & mengaji sama-sama dengan mak ayah akak & abang yang kebetulan balik.. diorang sampai pulak petang.. sempat la nak jemaah & mengaji bersama..  


alise ni beruntung sangat-sangat dapat ayah pandai masak.. walau memang ayah lagi kuat jalan sebenarnya.. asal balik keje je mesti hilang jalan dengan kawan.. alise kesian mak sebenarnya sorang-sorang kat rumah.. risau takde yang jaga.. nak pergi toilet sorang ke hape.. mak kan tak sihat.. * intro melalut *

sekali masak memang abah selalu masak banyak.. biasanya alise sengaja ngajuk.. macam masak nak buat kenduri jek.. padahal yang makan 3 orang.. beras masak setengah pot pon tak habis..

abah nak buat bubur asyura tapi daging lupa letak.. boleh?? padahal daging dah siap rebus.. tinggal potong kecik-kecik jek.. dah alang-alang daging pon takde.. maka bahan yang lain-lain pon tak payah letak.. buat bubur kosong letak daun sup dengan daun bawang je dah.. lagi sedap..


lawan dengan ikan merah masak asam boi.. ni semua pengaruh kuat astro rancangan masak-masak bersama chef ammar.. masak dari hari masak with iman.. amboiiii bukan main lain tagline.. 

2x alise tambah.. sebab bubur tu cair cikit.. terlebih letak santan.. tu yang nasi nya hancur cikit sebab nak bubur tu jadi pekat.. * eh ape cakap ni??? paham x?

Giveaway ~ Contest RM700 Jualan Hebat Lazada Malaysia 11/11 by Emas Putih

assalamualaikum.. salam sejahtera
As-salam


Berita baik untuk semua kaki shopping online kerana Lazada Malaysia akan menganjurkan 1 jualan besar-besaran selama 1 hari pada 11th November 2014 dengan potongan harga sehingga 94%. 



Terdapat Flash Sale selama 1 jam untuk setiap satu kategori (12 Kategori) bermula 11 pagi hingga 11 malam! Harga rendah ditawarkan untuk semua kategori di Lazada Malaysia sepanjang Flash Sale. 

Mark your calendar and Jom Gegarkan Jualan Hebat ini dengan klik link ni : Jualan Hebat 

Any update tentang jualan besar-besaran ini sila ke Lazada Malaysia !! 

Ini adalah Blogger Giveaway Contest anjuran Lazada Malaysia dengan kerjasama Kisah Emas Putih. 11 Pemenang bertuah akan dipilih untuk memenangi hadiah berjumlah RM 700! Untuk sertai contest ini, sila ke blog Kisah Emas Putih dengan ke link ini : LINK CONTEST .

Jumaat, 17 Oktober 2014

Tips Daging Cepat Empuk??

assalamualaikum.. salam sejahtera

lamenye korang lunch.. mesti tak masuk opis lagi kan.. alise ari jumaat  pon rehat 1 jam jek.. duduk jek terperuk kat opis.. best la korang dapat cuci mata kat mall.. dah la semalam payday kan.. lagi huntung..


harini alise bawa bekal daging masak kicap dengan telur dadar.. pastu b'1st opismate bagi mee gorang.. alhamdulillah kenyang.. tapi lauk daging tak habis.. kenyang sangat.. plus sakit gigi.. tu yang malas kalau makan daging tu.. asik menyelit jek.. 

sebenarnya nak mintak korang tips camne nak masak daging nak kasi lembut.. sebab alise tak reti potong daging.. nak potong ikot urat ke lawan urat ek?? potong pulak nak besar mane.. kongsi k.. tu jek.. 

Khamis, 16 Oktober 2014

Makan Lagi Best 2

assalamualaikum.. salam sejahtera

makan lagi best 1 kat sini.. klik

best kan asik makan jek.. gemuk la hidup.. dengan dah lama tak buat sit up.. asik buat squat jek.. kang yang kurus kaki.. tapi perot tetap jugak boncit.. hahaha..


mak yang nak sangat.. dah lama tak makan katanya.. dah beli barang pastu simpan dulu.. nak tunggu ramai2 balik pulak katanya.. so masa adik balik dia buatlah sejug.. tapi mak tak makan yang sejuk.. pastu adik pergi letak susu pekat nak tambah manis sikit la konon.. terus mak cirit birit.. alise pulak kerja masa tu.. haishhh macam2.. geram..

yang atas ni alise punya.. isnin lepas buat.. ada nata de coco.. ade campuran buah.. ade kiub nenas.. hah hambik selambak penuh 1gelas.. 



yang plastik pepel perisa blueberry memang sedap.. harga rm2.90 yang panjang.. pendek rm1.80


roti cecah kari ayam tua.. kari ayam tu abah yang masak.. alise tinggal beli roti jek.. hehe


yang keropok lekor ni abang beli.. dia ingat dekat rumah tu ramai sangat la orang sampai beli rm10 / 5batang.. tercekik alise nak habiskan.. dah mak abah mane ade gigi sangat nak kunyah kan.. tu pon balik keje goreng sikit-sikit.. dah seminggu jugak ni.. tak habis lagi.. lama2 mane sedap kan.. 

yang x best nye time masak tu asik nak meletup jek.. alise pakai minyak banyak kalau nak goreng.. banyak kali dah minyak percik2 kat tangan ni.. 

Rabu, 15 Oktober 2014

Perginya Kasih Nenek

assalamualaikum.. salam sejahtera


Hari sabtu lepas ( 11/10/2014) masa tengah tunggu nak solat maghrib alise dpt berita dekat wasap group.. cakap atuk ( panggilan atuk perempuan belah mak) tengah sakit tenat sebab pagi tu kena demam & cirit birit.. jadi sepupu alise minta kumpul adik beradik yang lain.. sebab mungkin dah nampak tanda-tanda kan..

mak alise antara anak yang paling jauh la dari kalangan adik beradik lain.. sebak jugak dada.. last jumpa masa 31 ogos masa sepupu kawen.. tu pon sekejap jek.. raya puasa tak jumpa.. raya haji pon tak jumpa.. mak pon pinggang tak berapa nak kuat sangat jalan jauh.. tu pon balik dari kampung mak terlantar atas katil pulak 2 hari.. sakit pinggang sangat-sangat..

pukul 8 dapat berita atuk dah meninggal dunia.. innalillah..

cepat-cepat siap.. pukol 9 mlm gerak.. sampai kampung pukul 2 pagi.. alise bawa 80 jek.. kereta tak bole terentak sangat.. kesian mak.. dapat tido pon 1jam jek.. sedara2 ramai..

jenazah atuk siap dimandikan pukul 9.30 pagi (12/10/2014).. alhamdulillah.. anak-anak atuk yang mandikan termasuk cucu.. alise tak tolong sebab tenangkan mak jek.. yang sembahyang jenazah pon ramai.. buat 2x. 1st untuk anak/sedara,, 2nd untuk jiran/kenalan..


alfatihah untuk hajah badariah binti haji ismail.. semoga atuk tenang disana.. ditempatkan dikalangan orang yang beriman.. alise sentiasa doakan atuk.. baca alfatihah untuk atuk.. supaya bilik atuk sentiasa terang disana.. amin ya rabbal alamin.. 

Isnin, 13 Oktober 2014

Jajan Zaman 90-an ~ Gula Tarik

assalamualaikum.. salam sejahtera


tau tak ni ape?? saper pernah makan??

ni jajan zaman alise sekolah rendah dulu.. 1kali makan mana puas kan.. bole tarik simpul2 lagi.. 1batang dulu rm20sen.. now dah 45sen (ingat minyak je naik harga 20sen 20sen?? hmm)


beli sepeket jek.. rm5 / 11 batang.. kalau nak order PM orang ni --- > KLIK 


tak sempat sampai rumah dah ngap dulu sebatang dalam kereta.. mane bole tahan kan asik pandang kiri jek.. berterabur serbuk tepung ke tudung.. lantak la situ.. janji lepas keinginan.. hahaha


Sabtu, 11 Oktober 2014

Blogger Voice @TVi / 180

assalamualaikum.. salam sejahtera






selepas tengok rancangan semanis kurma tu terus alise buka siaran 180.. sebab petang tu ade terbaca blog abang hazman yang dia akan keluar tv lagi sekali.. erm best kan.. 

lembut je suaranya.. satu satu ayat keluar.. jelas sebutannya.. baru senang penonton nak paham kan.. 

jangan ketinggalan menonton.. bersiaran setiap hari khamis jam 10.30 pm.. tinggal 2 episod sahaja lagi.. 


Jumaat, 10 Oktober 2014

Makan Lagi Best

assalamualaikum.. salam sejahtera

kadang kala lapar tak tahu nak makan ape.. paling senang beli dekat pasar malam je.. tapi ade hari selasa ngan khamis..

tapi semalam baik sikit.. malas nak p pasar malam.. kang kalau dah jejak kaki kat sana,, dari nak beli sate rm 5 dah terpaksa beli apam balik.. beli jagung.. beli putu piring.. owhhhh nafsuuuu sangat..


tak singgah pasar malam.. tapi kirim jiran beli subway.. wahhhhhh rasa nak terbelahak.. kenyang giler.. boleh pulak sume bahan di curah sekali.. mau tak gemuk subway tu.. tapi syukur la.. kenyang.. alhamdulillah.. 


mak pulak request megi.. kalau masak megi ni.. letak cili potong dengan telur separuh masak.. dah sedap dah.. bau tu yang tak menahan.. ngecek jugak sikit.. wakakaka.. ni perut ade belaan ke hape.. larikkkk


pastu tempah roti dengan kawan sekampung.. 1buku tu rm5 jek.. murah kan.. beli 4 terus.. makan sambil hadap semanis kurma.. 

Khamis, 9 Oktober 2014

Bola-Bola Chicken Chop Kota Tinggi

assalamualaikum.. salam sejahtera

saper duduk Kota Tinggi mesti tahu Kedai Bola-Bola Chicken Chop ni area belah mane.. memang top dah sekarang.. ( dari trafik light 4 bandar kota amik jalan menghala ke desaru.. dalam 1km ade nampak kedai sebelah kanan.. tema kedai merah biru ) kedai buka pukul 6..

mane nak cari lagi chicken chop harga rm5 sekarang kan.. ade la jugak tapi nanti dapat la yang tak tepati selera sikit.. nak lagi minyak dah naik 20sen ni.. kang letak harga rm5.20 pulak.. saper tau.. hukhuk..

ade lagi 1 dekat hutan bandar JB pon katenye rm5.. tapi alise belom pernah try lagi kat sana.. pon rasa boleh tahan..  next time maybe..


air limau panas.. memang kalau makan luar alise mesti order air ni.. kalau x pon air asam boi.. nak lawas perot la kononnye.. mak / abah / abang order air carrot susu panas.. akak ipar order air sirap..


alise dengan akak ipar order chicken chop.. fries tu akak ipar kasi anak dia.. sedap betul tengok dia mengunyah.. 


tengok tu.. diam jek.. tapi jangan terpedaya.. time ni dia tengah ralit tengok binatang yang berlaga-laga dekat lampu.. ape name erk?? 
 

gambar lama.. ni abang yang order.. lamb chop rm12.. pastu balik malas nak drive kan.. ngantuk..

sebenarnya abang la tuntut janji nak alise belanja dia dekat sini.. ala.. tempat murah boleh la sesekali.. 5 orang makan rm42.. mak order bee hoon goreng.. abah order nasi goreng kampung.. alhamdulillah kenyang.. 


tapi sebenarnya.. kalau tak pergi malam tadi pon takpe.. sebab alise nak kokang tulang lembu.. abah masak sup tu.. hmm dapat makan sikit jek.. tak puas.. 

Rabu, 8 Oktober 2014

Sape Tau??

assalamualaikum.. salam sejahtera


dekat rumah alise ade 1 pokok tu tinggi sangat.. sebab daun nye halus-halus so abang alise tebang.. sekali dapat kutip hasil pulak.. alise memang tak penah jumpa ni.. saper tau ni buah ke sayur ke?? tapi abang cakap sedap kalau masak lemak.. tapi dia sendiri tak tahu ni nama ape.. pelikkk

Selasa, 7 Oktober 2014

Raya Haji Saya Pulak

assalamualaikum.. salam sejahtera

bestnye cerita raya haji korang kan.. berkumpul kat kampung.. masak BBQ.. siap pakai baju raya.. alise punya raya haji sendu jek.. adik beradik pon balik ari jek.. almaklum memasing duduk area JB jugak..

juadah raya tahun ni spesial sikit.. sebab alise minta abah masak nasi minyak.. jarang ok keturunan jawa makan nasi minyak pagi raya.. paling tak pon mesti ada ketupat dengan sambal kacang.. tradisi dulu-dulu jangan dilupakan.. hahaha..


balik keje abah bawa balik ayam 4 ekor belom potong.. dah alise kelam kabut potong kecik-kecik.. nasib ade belajar ngan akak angkat dulu.. kalau tak memang terbiar jelah tepi sinki.. selalu memang dah siap potong dari kedai kan.. ni dapat yang segedebuk besar.. mahu tak kelam kabut kan.. hmmmm

 abah pulak gi kebun mencari lembu hilang.. pandai dia lari.. tau la tu esok bakal dikorbankan tu yang lari tanpa tinggal jejak.. huhuhu.. 


settle part ayam.. lumur kunyit ngan garam.. goreng separuh masak.. nak buat ayam masak merah.. uhhhh lauk peberet ni.. 

nak kasi tips sikit..
kalau nak ayam masak merah sedap kan.. jangan pakai gula putih.. gantikan dengan gula melaka yang ketul tu.. sedap tau.. lemak2.. tak manis sangat.. sambal jadi tidak terlalu likat.. 

siap ayam masak sambal.. buat acar jelatah pulak.. macam tau2 jek.. sebelum balik tu kawan opis ade bagi 2 batang timun.. ngam2 soi la dapat seperiuk.. em sedapppp.. tak sangka dapat masak lauk untuk 30 orang.. 

nasi minyak alise standby bahan jek.. yang masak abah.. alaaaa kacang jek.. kan abah selalu masak nasi orang kawen.. alise tambah 2x.. wakaka.. memang dah lama minta abah masak.. tapi abah nak tunggu adik beradik reramai balik.. baru best katenye.. pandai jek kan.. 


dari raya puasa haritu tak puas makan rendang daging.. ni sebab daging naik harga ke? alise memang jarang masak daging kat rumah so tak tahu.. selalu beli ikan ngan ayam jek.. nasib la jiran jauh bagi lauk rendang daging.. alise hadap sorang 1 mangkuk.. puassss..  


ni juadah hari isnin.. kan dah cakap keturunan jawa mana boleh lupa usul.. 

alise rebus ketupat segera je sepeket (30biji).. buat sambal goreng dengan ayam masak merah.. repeat 3x mak alise makan.. wah hebat ni.. jarang ok mak alise bertambah makan.. sebab sambal goreng jek.. mak tak tahu anak dia ni puas mengais tempe letak tepi pinggan.. alise hate tempe.. ( ai is jawa celup ).. muahahaha

Rabu, 1 Oktober 2014

1st October

assalamualaikum.. salam sejahtera


biar penuh paper atas meja.. baru kelam kabut sikit nak buat kerja kan.. idea datang mencurah-curah.. hahaha.. padahal tak tahu mane satu nak settle.. takpe.. keep calm..