tabung

Jumaat, 5 September 2014

Tips ~ Cara Membasuh Tudung Fareeda

assalamualaikum.. salam sejahtera

minggu lepas alise ade up pasal 1st time beli tudung fareeda kan.. kalini nak share pulak camne alise basuh & jaga pulak.. macam nak mandikan baby tu.. penuh cermat..


saper peminat tegar fareeda mesti tahu rumitnye nak jaga kualiti setanding harga yang tinggi.. salah basuh turun pulak kaler dekat brooch.. dan yang terpaling penting sekali masa alise nak beli.. alise baca komen2 yang berkaitan dengan brooch luntur ni.. camne cara nak elak.. nak kena pakai sabun ape.. n so far kawan FB banyak membantu la sikit2.. PM je tanye ape yang musykil..


so alise buat macam ni.. balut brooch dengan plastik plain pastu ikat dengan getah.. tak ketat x longgar.. sebab dekat brooch tu ade jahitan benang untuk brooch tu nampak tegak kalau pakai.. kang tertetas pulak benangnye.. hah itulah rahsia.. hehehe


pastu alise sediakan air basuhan.. diingatkan JANGAN masukkan sabun berbentuk SERBUK.. tu yang jadi kaler dekat brooch turun.. ni alise pakai cecair SOFTLAN SAHAJA.. tudung pon jadi wangi.. 


rendam seketika sambil kocok2 manja.. (kocok = bilas ).. 


untuk yang bahagian awning tu,,, biasa kan ade kesan bedak kan.. alise berus dengan berus gigi jek.. pakai je air basuhan yang sama.. gosok lembut2.. takut kain koyak pulak.. ala.. jap je dah hilang..


tak payah spin machine tau.. terus je sidai kat hanger.. lepastu JANGAN sidai tudung tadi di bawah sinaran matahari pulak.. kang tegang sangat tudungnye.. jemur dekat tempat redup2 jek..

3 ulasan:

fazianbatrisyia berkata...

tq 4 sharing. so far belum terjebak dgn tudung ni. tapi kalau terjebak nanti dah tau cara nak jaga.

Nafira usof berkata...

haaaah.. ini lah dia! ini lah dia!
kenapa sis malas benor beli tudung nih.. hanya org tegar jer boleh pakai tudung manja ala2 bb nih.
kalo sis memang main rendam jer lah.. dasar femalas kan!

Diana Rashid berkata...

amboi..susah jugak nak membasuh nya..mujur tak de beli tudung fareda kat umah ni..tudung kak bedah je ada..heheh