minggu lepas punya aktiviti.. hujan2 masak apam balik.. makan panas2 wallahhh.. sedap
Bahan-bahan (4-5 orang):
2 cawan tepung gandum
½ cawan gula
1/2 sudu teh soda bicarbonate
1/2 sudu teh baking powder
Sedikit pewarna kuning
1 biji telur
1 ½ cawan air
secubit garam
Sedikit mentega untuk sapu kt pan.
Bahan tabur: kacang tanah yang sudah dikisar, jagung manis sedikit gula
Cara-cara:
- Mesin gula bersama telur hingga kembang,
- Masukkan soda, bicarbonate, air & pewarna kuning. Mesin lagi hingga sebati.
- Masukkan tepung dan mesin lagi sehingga sebati. (ADUNAN SIAP)
- Oleskan planta di permukaan kuali & tuangkan 1 senduk adunan tadi, kemudian nipiskan.
- Biarkan seketika & sementara menunggu masak, taburkan bahan tabur di atas. Apabila cukup masak, angkat dan dilipat DUA sebelum dipotong.
kalau masak sendiri nak letak jagung banyak pon xde hal.. melimpah ok..
7 ulasan:
Oh... kalau kakak memang beli di pasar malam ajelah bila nak makan. Buat sendiri tak pernah lagi.
Nyam2.. sedap nampak...pandai alise buat..=D
perghh sdpnye buat sndiri...ad x kedai jual kcg yg dh siap blend? huhu...
Telan ailio sis tengok apam balik tuh. memang ruper apam balik pasar malam betul kan~ teringin jugak nak buat sendirik. tapi x cukup bahan2 plak. hehehe
Waaaa.. Sdapnya.. Klau beli isinya bkn ada pn. Ciput je kt dlm tu..
Sdpnyer..meriah dgn jagung
Salam akak. Ada jalankan perkhidmatan sewa mesin apam balik di Jb?
Catat Ulasan