tabung

Selasa, 20 Mei 2014

Buah Mangga / Buah Mempelam

sekarang memang musim pelam / mangga kan.. nanti nak dekat2 raya musim rambutan / durian pulak.. sebab dah nampak dah bunga-bunganya bertaburan.. syok nye duduk kampung.. dapat makan macam-macam..



alise paling suka mangga.. dah la manis.. bole jugak buat jus mangga.. kek mangga.. crepe mangga.. tapi ni alise bagi idea jelah.. nak alise buat memang tak lah.. yang makan nye sorang.. baik beli jek.. dekat kedai / pasar malam mangga ni ade yang jual selonggok rm10 tapi mangga yang dah terlampau masak sampai hitam2 tu.. ade yang jual 3kg rm10.. yang separa masak pon ade jual..

setakat ni memang kena restok  buah mangga kat dapur.. pasal mak kalau makan ngan nasi pon berulamkan mangga.. pelik pulak sejak akhir2 ni.. yelah,, kan bermusim.. 


yang mempelam ni rumah alise pokok nye memang takde.. dah tua pokoknye,, malas nak menyapu daunnye tu kan jadi kasi tebang saja.. 

minggu lepas kawan ade bagi 1 plastik pelam epal dengan.. pastu kawan call suruh amik pelam kampung pulak.. #sambil telan ailio.. gulp


daripada busuk baik buat jeruk.. gulpgulpgulp.. alise jek mengadap 1 bekas sensorang.. tak masam tak manis.. just nice je rasanya.. 

biasa kat kedai jeruk pelam 1 biji 20 sen kan.. ni makan la sampai muntak.. hahaha.. dapat jugak adik beradik lain merasa.. 



resipi jeruk pelam
  • pelam di kupas kulit ( anggaran dalam 8 biji )
  • 5 sudu besar gula
  • 1 sudu besar garam
  • air panas

pelam dihiris nipis.
rendam pelam dengan campuran garam.. tunggu sehingga pelam berubah warna kekuningan & tapis.
gaulkan pula pelam dengan gula.. simpan semalaman di peti ais.. 
siap

4 ulasan:

Puteri berkata...

waa banyak nya makan. hahaha saya tak suka makan buah (u.u)

Izzati Amira berkata...

mangga! mangga!! dah 2-3 kali jugak makan mangga.. skang ni teringin nak manggis lak.. hehe

Eiqa Almond berkata...

mangga.!!
aduhh duhh duhh
lamanya x makannnnn

Fadzi Razak berkata...

dekat kampung saya, mempelam ke mangga entah, besar-besar buah betik. ya rabbi.