tabung

Khamis, 17 Januari 2013

Resipi Satey Goreng Mudah Sangat..

Salam..
belom pape dah cite pasal resipi kan.. hahaha.. abis nak wat lagu mana.. tu la hobi di kala keboringan.. tu pasal badan pon macam di pam2 rasanya akhir2 ni..
back to tajuk jelah k..
bahan-bahan..
1kg daging batang pinang * di potong kecil
(bahan perap)
1 genggam jintan putih
1 genggam ketumbar
2 batang serai
2 labu bawang besar
5 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit
1 sudu besar cili kering yang di kisar
1 sudu besar kicap manis
3 sudu besar gula
* gaul & perap daging selama 4@5 jam dalam esbok..
cara masak..
* buka api perlahan.. panaskan minyak..
* masukkan daging yang telah diperap.. tambahkan 2 cawan air..
* bila daging dah empuk, air pon dah kering.. masuk kan serbuk perasa & garam..
* angkat & sejukkan sekejap.. pastu boleh lah susun cantik2 kat lidi satey..(kang calar plak jari korang lau panas2 nak cucuk kat lidi satey)
* bakar dlm 2@3 min jek.. bab daging tadi dah siap masak kan..
so.. happy enjoy..

Tiada ulasan: