tabung

Khamis, 8 Mei 2014

Masa Untuk Mak Abah


## Sekadar Luahan Hati ##

alise tak tahulah kalau ade family alise bace entry ni ke tak.. kalau bace bagus.. boleh paham ape alise nak bebel.. * sambil taip sambil nangis *

bukan maksud nak marah @ mengajar.. tapi nak selit sedikit nasihat.. topik mudah jek tu kan.. 

selama alise duduk serumah dengan mak abah dari habis sekolah sampai sekarang.. dah banyak alise pelajari perangai adik beradik.. bukan nak tunjuk aib sesiapa tapi nak kongsi cerita je.. kira macam mengadu la ni.. sori korang..  

hmm.. saper yang nak mak abah sedih kan kalau anak tak datang berkunjung.. bukan suruh paksa datang tiap2 minggu pon.. sebulan sekali pon cukup.. kalau tak datang pon telefon kan ade.. call lah.. kedekut??
aishh.. kang salah cakap tau pon sentap.. cakap alise ni tak kawen lagi lah.. so tak tau camne hidup rumah tangga.. xpaham haku la perangai ko ni sorang..

kalau ade mase nak jejak rumah mak mertua.. simpan lah sikit mase untuk rumah mak sendiri.. tu pon tanggungjawab jugak sebagai anak lelaki.. ye dakkk.. tak kan la sampai nak kena telefon dulu suruh datang baru nak datang kan?? bukan jauh sangat pon rumah.. 

alise ni lah tempat mak borak2 dekat rumah.. kadang2 memang mak ade cakap rindu cucu lah.. rindu dekat anak la.. tapi nak camne.. mak x sihat.. nak jalan pergi rumah anak2 memang tak boleh.. kadang,, kalau alise tak sampai hati.. alise kias2 cakap dekat adik beradik pakai wasap/msj.. yang mane paham ye paham.. sebab adik beradik semua duduk area JB.. sorang je duduk sabah.. 

sebab alise jaga mak abah so alise nak tunjuk baik dekat adik beradik yang lain?? 

hoiiii kenapelah sempit sangat akal ko ni sampai fikir macam tu sekali.. sedih betol hati alise harini.. nak cakap lebih2 takut bergaduh adik beradik pulak kan.. jalan terbaik biarkan la dia fikir sendiri ape alise cakap.. 


- LOVE MAKABAH -

10 ulasan:

fazianbatrisyia berkata...

Ala sedihnya. bincang2 baik2 adik beradik selagi parents masih ada...ambil yg terbaik. semoga dipermudahkan. Bonda sy jugak dah berusia...jiwa org mcm ni sensitive. kalau da ada pasangan, tak kan tak boleh beralah langsung. dulu b4 kawen ada bincang tak hal2 blk kg semua ni...turn raya, duit dll.

ni cerita sebenar, saudara MIL baru jek meninggal minggu lps. suruh anak balik, tp tak balik2...mak da meninggal baru nak nangis...da tak guna. agaknya terkilan mak tak jumpa anak.

Nafira usof berkata...

Sabar yer..
memang kadang2 bila dh kawen.. adik beradik ade masalah tersendiri.
sebagai adik badik.. teruskan bersangka baik dengan adik badik kita.. kalo ade yang susah nak balik jenguk mak ayah.. Alice rajin2 lah masak pape untuk bg alasan dorang balik. hehehe.. Alice kan pandai masak. selalunye kalo ade ape2 majlis senang sket dorang nak bagi alasan untuk balik kampung.. sekadar pendapat dari sis ajer..:)

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) berkata...

Buat cadangan giliran balik antara adik beradik.. akak buat macam tu.. bila ada kenduri jer balik serentak.. kalau buat giliran macam tu tak terasalah mak tu anak2 tak balik sebab tiap2 minggu ada sahaja anak yg balik.. macam tu jugak telefon.. contoh Along hari isnin, angah hari selasa.. begitulah seterusnya.. masa mak abah ada ni lah kita nak tengok dan berbualkan :)

siti alfakhishah aman berkata...

@fazianbatrisyia : hmm tu yang tak mau tu,, takut telambat nanti baru nyesal.. minta dijauhkan ya allah..

siti alfakhishah aman berkata...

@Nafira usof ; masak tu no hal.. yang jadi hal tu lah.. sekali masak banyak kang ade pulak alasan x bole balik.. ha cane? ke ayam la jawabnye semua makanan.. * nanges tepi reban *

siti alfakhishah aman berkata...

@CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) : memasing keje shift.. tu yang ade problem tu.. suami cuti isteri keje & sebaliknya.. kang kite cakap lelebih sentap adik beradik.. tu yang tak mo..

Nanie berkata...

Tetiba teringat kat mak di Penang. Walaupun baru je pagi tadi call. huhu

♥ Mrs. Secretary ♥ (FARAH) berkata...

sabar yer alise.. kadang2 mungkin mereka tak sedar atau terlupa yg mereka ada hati untuk dijaga iaitu hati ibu&ayah.. harap2 alise dpt selesaikan dgn baik tanpa menguriskan perasaan sesiapa. dan harap mereka sedar kesilapan yg mereka lakukan itu terhadap orang tue mereka..

Norhasniza Khalid berkata...

mama rasa tersentuh... tak mahu komen.. sedih

Fadzi Razak berkata...

hmmm sorry ye. dari tulis dalam blog pasal keburukan adik beradik, better cakap face to face or call adik beradik tu sendiri. kite tak rase macam manjatuhkan maruah dieorang. kite tak tahu apa masalah dieorang. bincang la elok2. ok?