tabung

Jumaat, 30 Mei 2014

Segmen ~ GiveAway Rm300 by Blog Pancing Elih

- KLIK -


Hadiah-Hadiah Giveaway:


Hadiah-hadiah yang bakal dimenangi adalah seperti berikut;
  • Tempat Pertama: 1 X RM100
  • Tempat Kedua: 1 X RM60
  • Tempat Ketiga: 1 X RM40
  • Hadiah Saguhati: 5 X RM20 Ok. 

Mudah kan?


Tarikh tutup penyertaan adalah pada 04 Jun 2014. Jika penyertaan kurang daripada 100 orang, mungkin giveaway akan dilanjutkan, bagitau kawan-kawan yang lain biar giveaway ini tamat tepat pada tarikh ini.

Khamis, 29 Mei 2014

Resipi ~ Oat Choco Yang Paling Senang & Murah





BAHAN- BAHAN :
1 mangkuk oat
1 mangkuk nestum
secawan coklat putih yang di cairkan - double boiler 


CARA MEMBUAT OAT CHOCO
1-sediakn oat bersama nestum sama banyak
2-cairkn coklet putih secara double boiler atau kukus
3-satukan nestum bersama oat .. tuangkn coklet gaul pakai sudu kayu ratakn adunan dalam mangkuk yg dilapik plastik sejukkan dlm freezer dlm 3-5minit keluarkan dan potong.

resipi : Buku Resipi

Rabu, 28 Mei 2014

Gubahan Sayur-Sayuran


hantaran dari saya untuk awak.. ehh.. macam kelakar jek kan bagi gubahan sayur-sayuran.. tapi cantik ok.. hijau jek.. 1 gubahan ni semua rm12 sahaja.. 1 ketol bahan rm2.. murah ke mahal? jawab di komen.. sekian.. :) :) :)

Selasa, 27 Mei 2014

Tabiat Diri

setiap orang ade kelemahan / kekurangan / kelebihan sendiri kan.. so petang ni alise nak sembang sikit pasal diri alise ni.. minggu lepas pon dah ade cerita details sikit2 kan.. ni just nak top up jek.. O-O

1. tabiat yang paling ketara adelah selak surat khabar dari halaman belakang..
jangan kata surat khabar.. buku pon kadang2 terselak dari belakang jugak.. tak termasuk novel la.. dah kalau baca dari belakang.. baik baca buku jawi kan..

2. suka menggunakan tangan kiri dari tangan kanan..
padahal alise tulis tangan kanan.. terpaling suka kalau tengok orang kidal menulis.. macam2 gaya ade.. ade yg tulis buku terbalik la.. tangan tersimpul la.. eh.. yang penting comel la orang yang tulis tangan kiri.. tulisan pon cantik..

3. suka bergurau..
tapi nada cakap macam nak mengamuk.. yang selalu jadi mangsa mestilah mak.. kalau ngan kawan,, alise kalah beta.. sebab alise tak pandai nak menjawab.. bad bad bad..

** NANTI SAMBUNG LAGI.. TETIBA X INGAT PULAK.. :)

Isnin, 26 Mei 2014

Maafkan Saya








harini x sempat nak BW blog kekawan semua.. maaf sgt2.. wifi opis buat hal pulak.. sangkut2 macam chipsmore  #nampak na ngulooo

tapi jangan la sedih sebab malam alise akan BW thru henpon.. tapi tak bole tinggal komen.. sebab data tinggal cikit sangat..

tu yang korang tak nampak gambar alise dekat nuffnang kan.. huhuhu.. 

## entry sampah T_T sebab ade iklan tengah running dibelog.. wakakaka

Piala Thomas 2014 ~ Malaysia Kecundang Di Tangan Jepun



Nampak nye penantian 22tahun Malaysia untuk mendapatkan Piala Thomas 2014 masih belom berhasil.. penantian yang sangat lama di idamkan oleh rakyat Malaysia.. kalah tipis 3.- 2..



maka arini dengan menahan bengkak mata.. marilah kite bekerja seperti biasa.. *mencikkk

update : entry ni patut post pagi tadi.. tapi wifi sangkut2.. tu yang terjadi entry petang.. sorriiiii..

Khamis, 22 Mei 2014

Segmen ~ Liebster Award From Fazian Batrisyia

1st time kena tag.. selalu tengok kat blog2 yang femes jek kena tag2 ni.. now turn alise pulak..
korang layankan jelah alise jawab ape k dari fazian batrisyia


11 SOALAN YANG PERLU ANDA JAWAB:

1) Nama panggilan, nama di blog
** selalu kawan2 panggil alise jek.. so kawan blog pon panggil nama alise jugak.. tapi nama panggilan dekat rumah lain tau.. ayah panggil kite endek..* bukan sebab pendek hokey *


2) Tarikh lahir, negeri asal
** nak bagi hadiah sila standby sekarang.. sebab besday alise 7hb 6.. tahun tak payah.. tua sudah.. hahaha.. asal johor.. sekarang duduk ngan mak ayah.. * eh ade tanye ke? *


3) Cara isi masa lapang
** dengan memasak & maen pesbuk..


4) Cara eratkan hubungan dengan suami/anak2/adik-beradik/kawan (kalau sesuai jawab semua) kalau tak pilih mana2
** janji bukan hubungan terlarang.. ye dak.. biasa kalau adik beradik balik rumah mak ayah alise masak sedap2 jek.. memang habis punya.. lagi 1 kena tackle makanan yang paling diorang suka.. duduk ngan mak.. taulah ape yang dyorang suka kan..


5) Ajarkan saya 1 resepi mudah yg lazat, menyelerakan @ apa2 yg anda mahir
(tulis resepi & cara)
** kalau nak yang senang cara alise.. tekan je sini & sini


6) Tempat yang paling ingin dilawati, kenapa?
** harap2 sebelum alise menutup mata dapat la jejak kaki ke mekah.. insyallah


7) Kongsi dengan saya cara menjaga kesihatan
** sebab alise ni kategori gemuk jugak.. nasib la tinggi.. jadi alise jaga part nasi jek.. sabtu ahad baru amik nasi.. kalau weekday.. no no no.. ratah lauk jek.. . / .


8) Senaman yang diamalkan
** menyapu,, membasuh pinggan,, membasuh baju.. tu senaman jugak kan.. haha.. kalau mlm alise prefer lompat bintang dengan bangkit tubi jek..


9) Ada amalkan pengambilan vitamin, supplement @ apa2 produk kesihatan
** dulu ade gak makan VCO. sekarang takde


10) Apa kesan yang anda rasa best pada diri drpd amalan produk di atas
** rasa ringan je badan.. dah penat tido dengkor pon x sedo..


11) Harapan masa hadapan...nak jadi yg macam mana
** kalau boleh jangan jadi alise yang dulu huhu.. ( lemah semangat.. boros.. tak pikir perasaan orang lain langsung ) sekarang alise baikkkkkk.. larikkkkk

Rabu, 21 Mei 2014

segmen ~ Bloglist Bubblynotes.com 48Jam #1

http://www.bubblynotes.com/2014/05/segmen-bloglist-bubblynotescom-48-jam-1.html
Segmen Bloglist Bubblynotes.Com 48 Jam #1 bermula dari 20/5/2014 SEHINGGA 22/5/2014, jam 9.45 a.m... Semua blogger tak kira yang baru atau lama, femes atau tidak, retis atau tidak dijemput untuk memeriahkan segmen ini... Tujuan? Pertama, haruslah nak pilih 10 orang blogger yang bertuah untuk masuk bloglist Bubblynotes.Com dan nak rapatkan lagi silaturahim sesama kita, follow memfollow untuk semua blogger2 yang menyertai segmen ini. Pemenang segmen akan dipilih oleh pakcik Random.Org...

Hanya 4 Langkah Mudah Diperlukan:
1. FOLLOW blog Bubblynotes.Com 
2. Buat entri bertajuk: Segmen Bloglist Bubblynotes.Com 48 Jam #1
3. Copy coding yang telah disediakan ke dalam ruangan HTML dan Publish entry. Untuk copy coding di bawah, sila HIGHLIGHT semua coding dan tekan CTRL + C secara serentak.

Kemudian pastekan coding seperti tutorial di bawah ini...

 
4. Tinggalkan URL entry uolss ke dalam ruangan komen di bawah. 

Simple dan mudah kannn??? Segmen copy+paste paling awesome kot bagi iolss... 

PEMILIHAN PEMENANG:
1. 10 blog akan dipilih melalui Pakcik Random. (random.org) 
2. Pemenang akan diumumkan pada 23/5/2014.

Hilang



tak tahulah cicir mana @ alise silap masuk rekod dalam buku.. sebab keluar / masuk duit semua akan di hupdet dalam buku kecik.. senang nak tahu jumlah perbelanjaan tiap bulan.. 

mungkin ini bukan rezeki alise.. allah gantikan yang lebih baik.. sape yang tahu kan.. rezeki orang lain pulak.. ~ S.A.B.A.R I.T.U I.N.D.A.H ~

Selasa, 20 Mei 2014

Buah Mangga / Buah Mempelam

sekarang memang musim pelam / mangga kan.. nanti nak dekat2 raya musim rambutan / durian pulak.. sebab dah nampak dah bunga-bunganya bertaburan.. syok nye duduk kampung.. dapat makan macam-macam..



alise paling suka mangga.. dah la manis.. bole jugak buat jus mangga.. kek mangga.. crepe mangga.. tapi ni alise bagi idea jelah.. nak alise buat memang tak lah.. yang makan nye sorang.. baik beli jek.. dekat kedai / pasar malam mangga ni ade yang jual selonggok rm10 tapi mangga yang dah terlampau masak sampai hitam2 tu.. ade yang jual 3kg rm10.. yang separa masak pon ade jual..

setakat ni memang kena restok  buah mangga kat dapur.. pasal mak kalau makan ngan nasi pon berulamkan mangga.. pelik pulak sejak akhir2 ni.. yelah,, kan bermusim.. 


yang mempelam ni rumah alise pokok nye memang takde.. dah tua pokoknye,, malas nak menyapu daunnye tu kan jadi kasi tebang saja.. 

minggu lepas kawan ade bagi 1 plastik pelam epal dengan.. pastu kawan call suruh amik pelam kampung pulak.. #sambil telan ailio.. gulp


daripada busuk baik buat jeruk.. gulpgulpgulp.. alise jek mengadap 1 bekas sensorang.. tak masam tak manis.. just nice je rasanya.. 

biasa kat kedai jeruk pelam 1 biji 20 sen kan.. ni makan la sampai muntak.. hahaha.. dapat jugak adik beradik lain merasa.. 



resipi jeruk pelam
  • pelam di kupas kulit ( anggaran dalam 8 biji )
  • 5 sudu besar gula
  • 1 sudu besar garam
  • air panas

pelam dihiris nipis.
rendam pelam dengan campuran garam.. tunggu sehingga pelam berubah warna kekuningan & tapis.
gaulkan pula pelam dengan gula.. simpan semalaman di peti ais.. 
siap

Isnin, 19 Mei 2014

Segmen Blogging + Menang Hadiah


KLIK BANNER UNTUK JOIN

Salam 1 Malaysia. Segmen terbaru kini dilancarkan! Tujuan segmen ini diadakan untuk beramah mesra sesama blogger. Yang tak kenal, kini boleh berkenal-kenalan. Menambah rakan maya. Yang bestnya segmen ini menyediakan hadiah menarik buat pemenang bertuah!

HADIAH:
USB Flash Drive/Pendrive 8GB
Jewellery Fashion 1 set
Novel
T-Shirt
Fridge magnet
Keychain

Segmen Blogging + Menang Hadiah! anjuran dan tajaan Yumida

TAMAT: 29 MEI 2014 – Jam 11.59 malam

Majlis Pecah Tanah & Pendaftaran Rumah di Bandar Penawar




semalam berpeluang pergi isi borang untuk pendaftaran rumah kos rendah & sederhana.. yang memang ikut kemampuan gaji la kan.. tak ape walaupon masih bujang.. mane tahu lulus kan.. tu namanye rezeki.. usaha je selagi boleh.. 

size ade 4 jenis : 

  • 20' x 55 ' = rm 42000
  • 20' x 60' = rm 80000
  • 22' x 70' = rm 130000
  • 20' x 65' ( 2 tingkat ) = rm150000
alise amik yang rm42k jek.. ate, dah kenape beza 5' jek tapi bayar beza sampai rm40k kan.. bole dapat 1 lagi rumah yang harga rm42k.. ye dak..

keluasan memang kecik la bagi yang keluarga besar.. tapi kalau dah harga rumah pon sekarang mencanak naik.. rebut je peluang yang ada.. boleh jadi aset akan datang.. insyaallah.. 

balik dari isi borang.. alise belanja adik makan chicken chop.. ntah kenape adik mengidam sangat ntah.. nasib la mood kakak dia baik.. dapat la makan  free hari tu.. 

separuh peha ayam nak habiskan.. sendat perut?? kompom la kan.. T_T..

perapan yang sedang elok dah.. tapi kuah nye sedikit masin.. coleslaw nye sejuk.. sedap je ratah.. harga rm10.. 

Jumaat, 16 Mei 2014

Segmen ~ Mini GiveAway Cash RM50 by Emas Putih Part#3

As-Salam

[ Tekan banner di atas kalau nak join ]

Mini GA Cash Rm50 by Emas Putih #part3 ini dianjurkan oleh Emas Putih 

Segmen ~ GiveAway Mega 1st Anniversary Mamaniza.com


Assalamualaikum




Buat julung kalinya mama melancarkan Giveaway Mega 1st Anniversary Mamaniza.com disertai  beberapa para sponsor yang hebat dengan menawarkan beberapa ganjaran yang menarik kepada para pemenang. 

Follow Blog :


Like Page :



Syarat utama :
  1. Pastikan anda follow kesemua sponsor berikut dan like page mereka.
  2. Buat entri bertajuk Giveaway Mega 1st Anniversary Mamaniza.com
  3. Copy coding yang telah disediakandan pastekan ke dalam ruangan HTML dan publishkan.
  4. Hantarkan URL penyertaan anda di ruang komen.
  5. Giveaway ini akan berlangsung pada 10 Mei pukul 12 tengahari dan berakhir pada 20 Mei 2014 pada  12 tengahari juga.
  6. Pemenang akan diumumkan pada 25 Mei 2014 berdasarkan random

Hadiah Giveaway :
  • Tasbih Pearl x 10 pemenang 
  • Wang tunai RM 30 x 1 pemenang
  • Top up bernilai RM 5 x 5 pemenang
  • Tudung bawal berserta brooch x 1 pemenang
  • Senaskah Tafsiran Pimpinan Ar rahman x 1 pemenang
  • Sticker Homemade (2 sticker) x 1 pemenang
  • Keychain Penyu x 5 pemenang
  • Hadiah Misteri x 2 pemenang
  • Kain Baju Kurung 4M  dan Goodie beg bersama accesories x 1 pemenang
  • Tudung Bawal Plain x 2 pemenang
  • 3 Pin Tudung by Pin2it by NeenaAnuar x 3 pemenang
  • Buku Terbitan Ana Muslim bernilai RM 100 x 1 pemenang
  • Bedak Sejuk Azza's Gold Powder x 1 pemenang

Nota :

34 pemenang di cari, di harap giveway ini akan mendapat sambutan dengan meriahnya. Sekian, terima kasih.

Selamat Hari Guru 2014


Guru bagaikan NTV 7 kerana kena " ceria selalu "
Kdg-kdg guru seakan TV3 kerana menjadi " inspirasi hidupku "

Yg pasti guru juga seperti TV9 kerana " dekat dihati "

kerana apa? 

Kerana guru seperti pakej ASTRO " macam-macam ada " 

Walau apa-apa pun, selalu guru berpesan seperti TV Al-Hijrah iaitu " segalanya bermula di sini "


Photo: Guru bagaikan NTV 7 kerana kena
'ceria selalu'; Kdg-kdg guru
seakan TV3 kerana menjadi
'inspirasi hidupku'; Yg pasti guru
juga seperti TV9 kerana 'dekat di
hati' kerana apa? Kerana guru
seperti pakej ASTRO 'macam-
macam ada'; Walau apa-apa pun,
selalu guru berpesan seperti TV
Al-Hijrah iaitu 'segalanya bermula
di sini'. #copypaste
 selamat hari guru kpd smua guru2 yg brgelar guru :-)

Jumaat, 9 Mei 2014

Nak Tambah Bloglist

lupakan kisah sedih alise semalam.. kalau pikir hati orang.. sendiri yang penat.. semalam pulak forum perdana cerita pasal kasih ibu.. macam kena pulak luahan hati semalam.. dan2 tu baru nak call.. hmmm
harini nak kasi ceria balik.. nak BW bloglist segmen yang alise dah join.. stay tune..










Segmen ~ GiveAway Cash RM50 by Cik Ayue


Salam ('',)

(Klik banner di atas untuk join)

facebook link : ctalfakhishah.blogspot.com
twitter id : tiada
instagram id : ctalfakhishah


Jom ramai-ramai meriahkan GA Cik Ayue!! 



Khamis, 8 Mei 2014

Masa Untuk Mak Abah


## Sekadar Luahan Hati ##

alise tak tahulah kalau ade family alise bace entry ni ke tak.. kalau bace bagus.. boleh paham ape alise nak bebel.. * sambil taip sambil nangis *

bukan maksud nak marah @ mengajar.. tapi nak selit sedikit nasihat.. topik mudah jek tu kan.. 

selama alise duduk serumah dengan mak abah dari habis sekolah sampai sekarang.. dah banyak alise pelajari perangai adik beradik.. bukan nak tunjuk aib sesiapa tapi nak kongsi cerita je.. kira macam mengadu la ni.. sori korang..  

hmm.. saper yang nak mak abah sedih kan kalau anak tak datang berkunjung.. bukan suruh paksa datang tiap2 minggu pon.. sebulan sekali pon cukup.. kalau tak datang pon telefon kan ade.. call lah.. kedekut??
aishh.. kang salah cakap tau pon sentap.. cakap alise ni tak kawen lagi lah.. so tak tau camne hidup rumah tangga.. xpaham haku la perangai ko ni sorang..

kalau ade mase nak jejak rumah mak mertua.. simpan lah sikit mase untuk rumah mak sendiri.. tu pon tanggungjawab jugak sebagai anak lelaki.. ye dakkk.. tak kan la sampai nak kena telefon dulu suruh datang baru nak datang kan?? bukan jauh sangat pon rumah.. 

alise ni lah tempat mak borak2 dekat rumah.. kadang2 memang mak ade cakap rindu cucu lah.. rindu dekat anak la.. tapi nak camne.. mak x sihat.. nak jalan pergi rumah anak2 memang tak boleh.. kadang,, kalau alise tak sampai hati.. alise kias2 cakap dekat adik beradik pakai wasap/msj.. yang mane paham ye paham.. sebab adik beradik semua duduk area JB.. sorang je duduk sabah.. 

sebab alise jaga mak abah so alise nak tunjuk baik dekat adik beradik yang lain?? 

hoiiii kenapelah sempit sangat akal ko ni sampai fikir macam tu sekali.. sedih betol hati alise harini.. nak cakap lebih2 takut bergaduh adik beradik pulak kan.. jalan terbaik biarkan la dia fikir sendiri ape alise cakap.. 


- LOVE MAKABAH -