tabung

Sabtu, 28 Jun 2014

Roti Sarang Lebah.. Trendinggggg

makin nak puasa makin banyak pulak mengidamnye.. ngidam sebab tau nanti lame baru dapat makan best2.. dasar perut boooolat.. kehkehkeh

rumah alise takde oven.. pakai je pembakar zaman mak2 dulu.. yang pakai api gas tu.. (gambar takdek) susah nye la hai nak kawal api.. alise tak reti.. 1st hangus.. 2nd baru jadi.. pffftt letih..


(copy/paste)
DOH✏️
2 cawan tepung gandum *ai ganti dgn tepung roti a.ka. tepung high protein
1/2 Sudu teh dry yeast
1/4 Sudu teh garam
½ sudu teh baking powder
1 sudu besar gula pasir
¼ cawan plain yogurt, suhu bilik *yogurt tak de izah ganti buttermilk
¼ cawan minyak sun flower
1/2 cawan air suam +-

**Almond flakes, pumpkin seeds n butterscotch jika suka

  • Larutkan yeast dan gula dalam air suam dan biarkan berbuih.
  • Dalam mangkuk adunan, campurkan, garam, tepung gsndum, baking powder dan kacau sebati.
  • Masukkan campuran yeast dan yogurt ke dalam mangkuk adunan dan kacau sedikit dengan sudu supaya kurang tahap melekat kat tangan.��
  • Uli dengan tangan sedikit dan masukkan minyak sedikit demi sedikit dan teruslah membelasah doh sehingga tak lekat di tangan. INGAT..cara ulinya jika tak ada BM adalah macam nak sental baju zaman dolu2 (zaman tak de washing machine basuh kain kat sungai), tolak tarik tolak tarik menggunakan penumbuk lagi bagus.
  • Uli sehingga elastic.. Lagi lama lagi bagus dan lagi gebus roti kita nanti.

  • Bila rasa dah puas uli, biarkan doh naik 2x ganda di tempat sikit panas atau tertutup like dalam oven atau microwave yang TAK di ON ok..��
  • Bila doh dah naik, tumbuk2kan supaya keluar anginya
  • Sapukan tangan anda dengan minyak dan ambil doh sebesar buah langsat atau mata kucing dan susunkan rapat di dalam loyang yang telah di sapu dengan sedikit minyak.
  • Buat sampai habis. Memang doh lembik tapi dont worry kalau melekat sapukan tangan anda dengan minyak je.
  • Taburkan dengan pumpkin seeds dan almond flakes jika suka dan biarkan doh rehat naik 2x ganda sekali lagi. ��
  • Sementra menunggu doh naik ON kan over anda.. Setting 180-200C api atas bawah..(ikut oven anda gak ye..my oven suhu 170).
  • Make sure oven panas giler baru masukkan loyang. 10 minit pertama guna api bawah jer, 5 minit terakhir pakai api atas bawah.
  • Time bako dalam 10-15 minit.
  • Keluarkan dari oven dan cepat2 tuangkan butterscotch di atasnya.


memang alise buat ni x berapa nampak gebu sangat kan.. tapi sedap tau.. mak alise je amik sampai 2 ketol.. 
makan panas-panas..

8 ulasan:

Iola berkata...

tak pernah rasa lagi :D boleh cuba nanti

Nafira usof berkata...

gambar x dpt tengok.. kalo dpt tgk mesti terliur.. hehehehe

siti alfakhishah aman berkata...

@Nafira usof : okey dah edit balik.. :)

Sha Nikitasakura berkata...

blh cuba ni..

syasya berkata...

Hi, Alise! (xsure nak panggil Alise je ke or kak Alise). Hee.. :D

Saya baru je add FB Alise. Harap sudi approve! ;)

Erm, kenapa gambar xada eh? Tgk resipi mcm best jeeee..

♥ Mrs. Secretary ♥ berkata...

Tak boleh tgk gambar la.. btw thanks 4 sharing resepi nie.. =D

♥ Mrs. Secretary ♥ berkata...

Tak boleh tgk gambar la.. btw thanks 4 sharing resepi nie.. =D

Sya Mimie berkata...

Erm.. Klau kita pn alise, xreti nk cntrlbapi guna oven cmtu.. Hihihi