tabung

Isnin, 29 Julai 2013

On The Spot




semalam darah alise derau laju giler.. lepas sahur tu ingat nak sambung tido.. tapi mata tak bole lelap.. kol 9 pagi baru tido.. malam sabtu tu plak dah la kol 2 pagi baru tido.. pasang langsir, buang sawang.. mop lantai.. series lepak giler.. tapi bukan nak citer pasal ni.. :(


dalam 9.30 pagi (ahad) tu alise dengar sayup2 mak asek cakap sakit.. sakit.. terlonjat terus alise dari sofa.. lari cari mak.. rupanya mak jatuk bilik air.. ya allah.. hujan terus air mata.. tengok2 abang dah anduh kaki kiri  mak dengan tangan.. abang sorang lagi pegang kepala mak.. sebak terus dada :'(


nasib baik abang ada 2 orang yang balik.. sebab selalu kat umah memang tinggal alise, mak, abah jek.. syukur sebab mak kena time orang ramai kat umah.. bukan nak minta mak sakit.. tapi kalau bole biar time ada orang kat umah.. kalau mak sorang kat umah.. ntah macam mane keadaan nye kan..


masa nak angkat tu tenang kan dulu mak.. sabao.. sabo.. dah tenang terus angkat pergi katil.. tapi masih lagi sakit sakit sakit.. 


contoh : google


yang sedih lagi bukan apa.. mak alise ni memang hidup pakai tongkat kaki 4 macam kat atas tu.. memang harap jalan pakai tongkat tu sebab dulu penah jatuh and effect dekat tulang pinggang.. yang jatuh ni pon kena tempat yang sama.. so harapan tu ada kurang sikit nak pulih.. or mungkin amik masa yang lama sebab yang dulu nak pulih pon makan 5/6 tahun jugak.. 


lepas mak dah baring, terus call tukang urut datang urut kat rumah.. alhamdullillah.. dah tegak dah kaki.. tapi still tak bole gerak2 lagi.. 


kebetulan petang tu akak balik.. so decide pergi jek hospital.. nak simen konon nye.. bole pakai GL dia.. tapi belum sempat sampai hospital.. akak telepon suruh anto je p rumah dia dekat pagoh.. x ray sume kat hospital sana.. naseb masa bawak mak tu naik kereta ezora akak.. jadi buat jek kerete dia macam belakang ambulan tu.. masa dari umah tu angkat mak ngan tilam2 sekali.. naseb baik.. 


anak mane yang nak tengok mak nye sakit kan.. kalau bole sume nak jaga & buat yang terbaik untuk settle the problem ASAP.. so kami pakat adik beradik anto umah kakak kat pagoh tu.. sebab akak tak keje.. yang lain sume keje tak tentu masa..  tapi jenis mak ni bio susah payah kat rumah sendiri.. tu la yang belah bahagi sebenarnya.. 


insyaallah.. harini masuk simen & urut untuk betulkan tulang pinggul tu.. harap berjalan lancar la hendaknya.. buat masa sekarang mood raya tu dah terbang terus tak tau kemana.. doakan yang terbaik untuk mak alise ye korang.. :)

7 ulasan:

Nory Zoulkefle berkata...

YA Allah, nasib baik mak alise tak pape...
risau kan kalau sesuatu terjadi kat mak time takde org kat rumah....
nory pon risau jugak mak nory tinggal sorang2 kt umah skrg ni time smua org gi kerja...lbh2 lagi lepas kes rumah kena pecah masuk arituu...ari2 pesan kat mak suruh jga diri leklok..huhuhu

Nory Zoulkefle berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Rosmiza Ali berkata...

Ya Allah, nasib baik takde pape yang serius jadi. Mieza doakan mak Alise kembali sihat seperti sediakala. Insha Allah. Ni bukan Mieza nak promot ye, tapi cuma nak cadangkan try bagi mak Alise cuba Omega Guard, Ostematrix & Joint Health Tablet SHAKLEE.. Atau pun boleh cuba VIVIX untuk kesihatan menyeluruh.. Melabur sikit untuk kesihatan mak kita apa salahnya kan? Mieza bukan nak kaut untung ke apa, tapi bila masuk bab orang tua ni memang Mieza sensitif sikit.. Selagi boleh nak bagi diorang sihat & ceria macam selalu..

Mungkin Alise perlukan konsultansi dari Mieza, insha Allah Mieza akan cuba bantu. Boleh contact Mieza bila2 masa.. 019-5327438. Jangan risau, takde kena bayar apa2, FREE jer.. Cuma tergerak ingin membantu.. =)

Sya Mimie berkata...

Ya Allah..bergenang jap airmata..kalau la jad kat mak sndiri..
syukur mak alise xde pape..moga mak alise cpat smbuh..

siti alfakhishah aman berkata...

nory.. memang risau giler.. kelamkabut dibuatnya..

siti alfakhishah aman berkata...

miza.. hehe mak pon ada makan shaklee jugak.. dah jadi ahli pon..

siti alfakhishah aman berkata...

mimiee.. selagi mak ada ni la nak kena jaga mak mcm baby.. syg mak ketat2..