tabung

Khamis, 9 Mei 2013

Resipi ~ Makaroni Daging Bercheese


hujan2 tepek resipi dekat blog memang fun kan.. lapor jek semedang.. ada orang bila tengok resipi cenggini bukan main telan ailio.. tapi lau yang ngah diet.. di pandang enteng jek ini resipi.. huhuhu.. sedih acik..


bahan utama,,
  • 5 biji kentang ( potong dadu.. di rebus & di tapis air )
  • segenggam makaroni ( di rebus & di tapis air )



perencah utama,,
  • 3 biji telur
  • 1 labu bawang besar
  • 1 sudu lada hitam
  • sedikit daun saderi
  • serbuk perasa, garam
  • daging cincang


cara masak daging ni mudah jek.. tumis bawang besar, lada hitam & goreng sampai keluar air.. buat sementara tak payah bubuh air dulu.. kalau air dah kering tapi daging tak empuk lagi baru tambah air air.. biar daging ni jadi kering..


daging dah siap.. pecah telur.. pastu kita gaul jek semua bahan kasi mesra serasi bersama.. hehehe.. 




akhir skali.. letak cheese seperti di atas.. letak selambak jek kasi cheese melimpah ruah di ladang gandum.. (ape la merepek ni).. bakar suhu 200'C.. 1 jam.. 



oh sedap nye makan panas2..  

10 ulasan:

Fiza Rahman berkata...

Sedapnya.

Mimie Najib berkata...

alice buat orng terliur...hehehe.. nti nak cuba la.. dging ada lagi.. macaroni pun ada.. cuma cheesse je takde..

siti alfakhishah aman berkata...

fiza rahman : cuba la try..

mimie.. memang saje je buat org terliur..hehehe..

tenku butang berkata...

sedapnyaaaa.. nyum2.. nak share resepi ni buat entri bole? nti teman kreditkan kesini.. bole? bole leaaa.. hu3

siti alfakhishah aman berkata...

em.. ok.. sharing is caring..

siti alfakhishah aman berkata...

em.. ok.. sharing is caring..

Mimie Najib berkata...

alahaaaaaii..tertengok lagi..haha.. terliurrr sangat ni. bila laa dapat merasa buat nih.. hehehe

siti alfakhishah aman berkata...

mimie.. alahai naseb x ngandung.. kang baby kua air liur jek..

Nory Zoulkefle berkata...

wahhh...nory tak pernah try masak macaroni lagi..
rasa nak try jugaklah..
tapi nak tunggu mood rajin sampai dulu..hehehe

siti alfakhishah aman berkata...

nory: mood malas pon bole.. tapi tahap kesedapan kelaut la nory..