tabung

Sabtu, 2 Februari 2019

TravelLakiBini Ke Lombok ~ 4Hari 3Malam


assalamualaikum.. salam sejahtera

**dah berapa kali edit entry ni pon xtau.. hahahaha lama naw nak mengarang.. setahun dah berlalu kot 👅👅 hamik kau 1 entry panjang terus.. 


day 1 - ahad 10/09/2017
** Felda Sening - Senai JB - KLIA

sebelum gerak ni macam-macam cabaran terpaksa hadap dari rumah.. dengan hp rosak terus g kedai dekat bandar penawar beli oppo melayang rm600 pejam mata bayar.. dengan suami belah bahagi.. haishhhh.. 👊👊

patah balik rumah semula, 7.30 malam ambil suami terus gerak pergi airport senai suruh abah hantar.. gerak dari rumah ke airport JB (transit) lepastu flight ke KL.. flight ke KL pukul 10.30 malam tapi delay sampai pukul 12.30 malam baru terbang sebab cuaca buruk.. melanguk patah pinggang.. 


alhamdulillah pukul 1 lebih dah sampai KL.. tersandar la tepi tiang cari port nak tidur.. tapi hampa semua pon full.. ramai transit kat airport jugak maybe terbang pagi.. mood tak okey 💔

_________________________________________________________________________________

day 2 - isnin 11/09/2017
KL - LOMBOK
** dusun sade
** kuta beach
** tanjung aan



masa dalam flight isi form siap-siap sebab nanti dekat kastam dia terus je beratur.. sistem dia sangat perlahan..

flight seperti dijanjikan 9.20 pagi sampai dah ke lombok. alhamdulillah semua berjalan lancar. sampai je airport terus carik supir..terpampang nama sendiri.. ni 1st time pakai supir, booking seminggu awal..


Supir Lombok Agong 0062-85333036363


dengan tak mandi jalan je terus..tempat pertama yang dilawati adalah DUSUN SADE sebab perjalanan jauh makan masa 1 jam lebih kurang.. pemandangan kiri kanan sangat damai je.. cuma kami ni sebagai pelancong cuak sikit la tengok pemanduan orang sana.. kerap pakai hon tapi x berlakunya kemalangan.. pro sangat.. 

dan di setiap 50m pasti ada surau.. sangat mudah untuk persinggahan solat..
baju putih tu tour guide dalam dusun tu.. banyak la ceritanya dari sejarah melarikan anak dara orang sampai ruang rumah pon dia cerita.. sangat detail.. cuma tu la alise ni sejarah F9.. hahahaha 😅😅



supir bawak kami makan tengah hari dekat sini dulu sebelom meneruskan perjalanan..beriya order pelecing kangkung / nasi goreng ayam / mee goreng.. hmmm tak habis.. padahal lapar ni seharian tak makan.. memang tak kena selera tekak pulak makan kat sini.. tapi telan jelah sebab memang dari pagi tak makan kan..



ini tempat kedua kami sampai iaitu TANJUNG AAN BEACH.. air pantai yang sangat jernih kebiruan sampai rasa nak terjun jek.. walaupon nampak panas bahang kan.. tapi berangin jek.. ambil gambar sekejap sambil pusing-pusing pantai..

katanya lombok ni bersebelahan laut australia. kata supir kami lah 😝😝😝



lepastu terus gerak ke TANJUNG AAN.. dekat sini xlama pon.. ingatkan nak naik gunung merese.. suami kata ramai nya orang kat sana.. kensel terus.. padahal perut kenyang nak tido kan.. burrrrr.. (lepas makan di Anda Restaurant)..

terus balik hotel, check-in di Hotel City Mataram.. hotel ni sangat rekemen sebab tempat strategik antara airport / gili trawangan.. 

hotel yang sangat kemas / bersih.. masa cikliss menginap disini cuma ada 2 family jek.. so keadaan tenang-tenang.. sangat friendly.

_________________________________________________________________________________

day 3 - selasa 12/09/2017
** gili trawangan





pukul 8 keluar dari hotel menuju terus ke naik speedboat terus sebab kejar masa sebab percutian ni singkat.. kalau bole semua nak pergi.. speedboat ambil masa 10 min macamtu .. kalau naik boat biasa ambil masa 1 jam (Speedboat dah termasuk dalam pakej supir).. kesian terumbang ambing dengan bawak barang lain.. boleh mabuk laut. tapi sebelum pergi jeti (janji jumpa di jeti pukul 9) so ada masa sikit supir sempat bawak kami ambil gambar dekat tepi laut.. lawa sangat tempat ni sebab dikawasan tinggi boleh nampak keseluruhan laut.. indahnya ciptaanmu.. 


disini aktiviti dari 10 pagi sampai 3 petang.. cikliss ambil pakej untuk 3 pulau & yang terakhir makan tengahari (makan tidak disediakan) tapi kat pulau last tu ada restoran..

pulau pertama sempat turun untuk snorkeling.. tau-tau hilang bot dari radar hahaha.. terbenam dek arus kuat.. nasib la sempat paut kaki mat salih mintak tolong hantar pergi bot.. rupanya laki cikliss pon tak perasan mana cikliss hilang.. kuang asam gemok gini sampai tak perasan kan.. membongakkk..

next pulau kedua dengan ketiga terus takde nafsu nak turun.. rakam ikan dengan turtle pakai go pro jek tengok keindahan dalam laut.. siap bagi makan jajan maggi tu hah semata-mata nak pancing ikan tu supaya datang dekat.. 

yang tak syoknya, masa duduk dalam bot tu boleh pulak kena mabuk laut.. loya nak muntah kaw-kaw.. kan bot parking kan lepastu ombak pulak kuat.. huishhhh pening kepala.. sikit lagi nak terkeluar isi perut.

masa lunch pon x makan.. tapi tengok menu kemahin nafsuuuu.. hahaha perangai kan..


** sasaku (kedai cenderahati)

ikut kan badan memang penat sebab siang bermain dengan air kan.. tapi bila pikir balik esok dah check out keluar jugak la malam cari cenderahati api yang boleh dibawa balik.. nasib hotel x jauh tempatnya.. 

sasaku ni tak lah besar mana kedainya.. cuma ada tshirt/kain dengan makanan jek.. dapat la beli 4helai tshirt dengan jeruk nangka. sini tshirt memang lawa-lawa.. harga fix.. sendiri punya baju pon tak beli sebenarnya sebab warna putih jek.. kaler lain banyak takde saiz.. almaklum lebih makan nasi.. hahahahha


dinner paling sedap dekat lombok dan ini lah trademark lombok sebenarnya  "nasi teliwang".. teliwang tu ayam daging yang masih muda dalam 6 bulan macam tu.. so isi dia x liat dan rupa dia macam burung puyuh jek.. 

sebab kan dinner sedap maka malam tu habis 2 round kitorang makan.. hahaha sampai sekarang rasa kesedapannya..

** setiap kali cikliss makan dengan suami kalau bawak supir memang cikliss belanja supir sekali.. ada sekali 1 malam pergi mall jumpa mcd  siap tapau bucket besar punya untuk supir makan.. rupanya supir tak pernah makan seumur hidopnya.. allahuakbar..


day 4 ** rabu 13/09/18


masa nak bergambar dekat sini alhamdulillah orang tak ramai sebab cikliss sampai awal.. yelah indonesia negara paling macet tu.. so sedia awal.. 


bye lombok.. next bole jumpa lagi tapi di lain kawasan pulak.. sebab suami tengah aim nak g Jakarta.. cikliss pulak aim nak g Bandung dengan Jogja.. Insyaallah jika diizinkan Aamin





Jumaat, 1 Februari 2019

#TravelLakiBini ke Lombok ~ Kos 4Hari 3Malam & Tips Yang Perlu Anda Tahu

assalamualaikum.. salam sejahtera

**copypaste dari IG


Bermula lah travelog #travellakibini ke #thisislombok selama 3hari 2malam. 😆


Tiket KL-LOMBOK RM675.16/luggage 25kg (setahun yg lalu) - 2016 masa tunang
add on JB-KL RM353.44 (return)
pergi flight awal.. Balik flight lambat 👍



1. Hotel city mataram IDR 521.000 
2. Supir, airport transfer (return), speedboat ke gili IDR 2.250.000



Day 1
** Aktiviti bebas ke Dusun Sade/ Kuta Beach/ Tanjung Aan
** Lunch/ dinner IDR 206.500
** Sim IDR 75.000
** Others IDR 357.451



Day 2
** Snorkeling IDR 250.000
** Lunch/ dinner/ mcd IDR 558.000
** Others IDR 682.500



Day 3
** Others IDR 130.000



TOTAL IDR 5.030.451 = RM 1600++
Masih ada baki duit lagi.. Tukaran 10/09/17 = RM3.144



TIPS
** Hotel disekitar kota mataram adalah lebih murah. Boleh search di trivago.com. 

** Pastikan anda tidak menegur @ memegang barangan penjual di tepi² jalan. pasti akan mengikut anda sampai ke akhirnya anda membeli barang tersebut. 

** segala keperluan berus gigi, sabun, shampoo, iron, universal travel semua sudah disediakan di hotel (jika anda book di hotel city mataram). tak perlu bawa dari rumah.

** sim jangan beli di airport.. beli di luar lebih murah min 7gb dengan harga IDR75.000

** untuk makan jangan beli untuk "cuba" sebab citarasa kan lain2.. nasi ayam teliwang/ pelecing kangkung sangat rekemen.. sedapppppp

** untuk ke gili disarankan ambil speedboat sahaja..7minit sampai walaupon mahal tapi berbaloi.. boat biasa murah tapi 1 jam sampai.. 2 2 xde lifejacket.. huhuhu ombak sgt kuat.. 

** untuk supir bole hubungi nama dekat bawah.. Recommand ✌
Supir agong 006285333036363
Supir asriel 00628175799001
Speedboat 006287864541743