tabung

Rabu, 3 Julai 2019

TravelLakiBini Ke Aonang Krabi, Thailand ~ 4 Hari 3 Malam #DAY1

assalamualaikum.. salam sejahtera

**2018 punya hahahahha


Setiap tahun suami cakap paling kurang sekali kena jalan jauh sikit (luar malaysia) tapi mesti hujung tahun sebab awal tahun bizi dengan banyak perayaan nak puasa / raya / raya haji.. takpe cikliss ikutkan jek walaupon segala tiket / booking hotel biasanya cikliss dahulukan pakai duit bonus CNY.. lepastu claim balik bahagi 2.. walaupon laki bini tetap kedekut hahaha #jangantiru


JB - KL *returned RM

KL - KRABI *returned

belum ada rezeki anak ni bolehlah melancong luar malaysia katanya.. siap-siap passport 5 tahun terus kan sekarang.. nanti kalau dah ada baby kita pusing kasi habis jalan 1malaysia pergi themepark / waterpark / zoo.. #taksabar

suami cakap je nak g mana cikliss terus survey tiket sebab kebanyakan flight luar ni banyak yang gerak dari KLIA.. sebab cikliss duduk JB tu yang kena transit.. kena amik kira jugak tiket dari JB ke KL tu masa nya macam mana dan biasanya KL ke JB banyak kali dah delay.. Tips dia kalau jarak antara 1 flight ke 1 flight dekat-dekat.. terus je inform dengan steward dia.. insyaallah dia bagi jalan dulu..



nampak tak cikliss yang banyak berangan.. hahaha bebetol planning baik punya sampai siap buat henna tangan.. lepastu last minute comform dengan si tukang henna ni..

malam sebelum bergerak tu cikliss DM si tukang henna bajet ni.. nasib available sebab biasalah hujung minggu kan ramai jemputan kahwin rupanya tukang henna ni tak sihat.. patut la tak amik job.. alhamdulillah nama pon bajet kan so 2 tangan gemok ni RM15 je.. murah kan?


- janji dengan akak ipar pakai overall sesama - 👧👧

pukul 5 pagi gerak dari Felda Sening ke Pasir Gudang sebab adik akak ipar tolong hantar kami ke senai Airport, flight pukul 7.30 dah boleh boarding.

tapiiiii  dalam perjalanan ada kisah lain pulak.. hahahahahahahaha

ada ke abang polis tahan kami masa dekat highway.. dia ingat kami ni pendatang baru sampai agaknya sebab kereta tu penuh muatan.. bagasi pulak penuh dekat bonet (kereta naza).. dah kena check IC sorang.. #kenanganbetul

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
terus cerita ke krabi jek.. transit ni biasa la menakung sehari dekat KLIA airport..

DAY 1


dalam flight siap-siap isi white card supaya masa imegresen sana tak kelam kabut.. alhamdulillah semua lancar..


jadiknya hari pertama kita cop passport jelah.. malam baru sampai krabi terus carik makan & beli segala tiket untuk aktiviti 2hari.. lamsam terus amik dekat 1 kedai ni sebab macam tak sempat nak survey dekat pantai ao nang (yang ramai blogger kata boleh dapat lagi murah)..

keluar dari airport cari kedai sebelah kanan.. jangan risau dia boleh cakap melayu yang sangat lancar.. simkad pon beli dekat sini jugak..

kos ada dekat sini (tekan link)


dari airport krabi ke sini kami naik taxi.. sendu betol english dia.. ingat kan nak singgah terus night market tapi taxi nye terus je ke hotel.. 

makaaaaa inilah hotel kami.. berhadapan dengan bamboo restaurant & bersebelahan dengan goodwill hotel (harga tekan link).. keluasan yang maksimum untuk kami 2 orang & kedudukan sangat strategik yang mana sangat dekat dengan masjid aonang & tepian pantai (walking 15min)

harga untuk 3 hari 2 malam dan booking di AGODA.COM (harga tekan link) tapi masa check in hotel ini ada mintak deposit lagi 1000bath untuk 1 bilik sebab jaminan untuk pemulangan kunci bila check out katanya.. dikhuatiri kunci hilang ke ape.. 👀👀 masa check out dia pulang semula.. #kayabalik

lepas settle check in masa untuk isi perut dengan tak mandinya la pergi cari makan dekat bamboo restaurant.. depan hotel je tak risau..

halal dan harga macam biasa


siap-siap makan


ok settle hari pertama

1. makan dekat airport RM10.60
2. makan dekat bamboo seafood restoran 1232thb
3. 7eleven (rokok/jajan) 88.5bath


TravelLakiBini Ke AoNang Krabi, Thailand ~ Penginapan Bajet di Krabi, Thailand

assalamualaikum.. salam sejahtera

lepas sahaja booking penerbangan terus alise buat research untuk booking hotel pulak.. sebab tau kalau hotel ni kena pilih location yang sedang-sedang dari bandar / pantai dan ada kemudahan kedai di sekeliling samada kedai makan atau kedai runcit.. senang takyah sewa pengangkutan..

dan lagi satu kami pergi sendiri tanpa pakai agen jadi semua kena ikhtiar sendiri.. tu yang kena pastikan location ke satu tempat tak berapa jauh.. boleh jimat kos hanya jalan kaki sahaja.. pastikan jugak review orang ramai ye..


 
** booking on 20/03/2018 **

setelah di timbang tara.. alise pilih hotel Aonang Goodwill Hotel ni sebab ini rate paling bajet sekali.. memang terbaik siap ade view dari balkoni dan yang penting free cancellation sebab takut ade pertukaran flight ke ape kan.. masih ada masa boleh tukar.. harga tu bahagi dua dengan abang/akak ipar.. sebab pergi sama-sama..

lagi satu ada konsep " book now pay later ".. (pastikan dah dapat booking comformation  ye)

dan yang paling best depan hotel goodwill ni ada kedai makan yang paling ramai orang review & paling terkenal iaitu bamboo restaurant.. so senang takyah jauh-jauh cari makan nanti..





gambar atas ni selepas sehari alise booking.. nampak tak.. terus naik harga.. 👀👀👀👀
so jadilah pengguna bijak.. hahaha

tapiiiiiiiiiiii......

pada 3 sept tu dapat email kata kena bayar dalam masa 24jam untuk mengelakkan cancelled booking.. eh apa yang kuajaaaa sangat ni.. term kan pay later.. lepastu rate dia lepas SST terus naik jadi RM520++.. terus menggagau cari hotel lain yang lebih bajet dengan booking pay now sebab serik.. huhuhu




booking sebelah hotel goodwill sajerkkk "HARVEST HOUSE".. hahahaha dengan rate yang lebih rendah lega terus rasa hati.. keluasan hotel ni pon boleh muat lagi 1 katil queen tau.. selesa sangat..




Selasa, 2 Julai 2019

TravelLakiBini Ke Aonang Krabi, Thailand ~ Kos 4Hari 3Malam

assalamualaikum.. salam sejahtera


#travellakibini Hadiah #anniversarysetahunkitasayang ❤
06/10/18

Memula survey harga, then kumpul duit bonus CNY bulan 2, Dapat je tiket murah dari biasa terus sambar.. #masihmahal

** Senai - KL RM708 / 4 person
** KL - Krabi RM978 / 4 person

Lagi 2bulan nak sampai tarikh, kumpul duit lagi untuk hotel bajet 4hari 3malam di Harvest Hotel (sebelah goodwill hotel) RM423.84 untuk 2bilik..

Lagi 4 hari nak berangkat baru tukar duit (dekat malaysia)
** RM1031 = 8000baht

Sebab tak cukup duit sampai 2 hari tukar duit lagi (dekat thailand) sebab banyak beli ole-ole & baju basahan kat sana tapi masih ada baki 550baht lagi lebih deposit bilik
** RM300 = 2331baht
** RM300 = 2293baht  

Aktiviti di ao nang (study sikit² sebab 3 orang tu semua main follow jekkk). Beli siap-siap dekat airport total 8200baht untuk 4 person #ngamngamsoi 
1. 4 island include national fee + lunch (longtail) 
2. Elephant tracking / atv motor
3. Taxi transfer 2 way tapi balik naik van
4. Simcard 2pcs 

tambahan:
** sewa motor skuter 24jam 500baht untuk 2motor

#atkrabi #aonangbeach #lowseason 

Sabtu, 2 Februari 2019

TravelLakiBini Ke Lombok ~ 4Hari 3Malam


assalamualaikum.. salam sejahtera

**dah berapa kali edit entry ni pon xtau.. hahahaha lama naw nak mengarang.. setahun dah berlalu kot 👅👅 hamik kau 1 entry panjang terus.. 


day 1 - ahad 10/09/2017
** Felda Sening - Senai JB - KLIA

sebelum gerak ni macam-macam cabaran terpaksa hadap dari rumah.. dengan hp rosak terus g kedai dekat bandar penawar beli oppo melayang rm600 pejam mata bayar.. dengan suami belah bahagi.. haishhhh.. 👊👊

patah balik rumah semula, 7.30 malam ambil suami terus gerak pergi airport senai suruh abah hantar.. gerak dari rumah ke airport JB (transit) lepastu flight ke KL.. flight ke KL pukul 10.30 malam tapi delay sampai pukul 12.30 malam baru terbang sebab cuaca buruk.. melanguk patah pinggang.. 


alhamdulillah pukul 1 lebih dah sampai KL.. tersandar la tepi tiang cari port nak tidur.. tapi hampa semua pon full.. ramai transit kat airport jugak maybe terbang pagi.. mood tak okey 💔

_________________________________________________________________________________

day 2 - isnin 11/09/2017
KL - LOMBOK
** dusun sade
** kuta beach
** tanjung aan



masa dalam flight isi form siap-siap sebab nanti dekat kastam dia terus je beratur.. sistem dia sangat perlahan..

flight seperti dijanjikan 9.20 pagi sampai dah ke lombok. alhamdulillah semua berjalan lancar. sampai je airport terus carik supir..terpampang nama sendiri.. ni 1st time pakai supir, booking seminggu awal..


Supir Lombok Agong 0062-85333036363


dengan tak mandi jalan je terus..tempat pertama yang dilawati adalah DUSUN SADE sebab perjalanan jauh makan masa 1 jam lebih kurang.. pemandangan kiri kanan sangat damai je.. cuma kami ni sebagai pelancong cuak sikit la tengok pemanduan orang sana.. kerap pakai hon tapi x berlakunya kemalangan.. pro sangat.. 

dan di setiap 50m pasti ada surau.. sangat mudah untuk persinggahan solat..
baju putih tu tour guide dalam dusun tu.. banyak la ceritanya dari sejarah melarikan anak dara orang sampai ruang rumah pon dia cerita.. sangat detail.. cuma tu la alise ni sejarah F9.. hahahaha 😅😅



supir bawak kami makan tengah hari dekat sini dulu sebelom meneruskan perjalanan..beriya order pelecing kangkung / nasi goreng ayam / mee goreng.. hmmm tak habis.. padahal lapar ni seharian tak makan.. memang tak kena selera tekak pulak makan kat sini.. tapi telan jelah sebab memang dari pagi tak makan kan..



ini tempat kedua kami sampai iaitu TANJUNG AAN BEACH.. air pantai yang sangat jernih kebiruan sampai rasa nak terjun jek.. walaupon nampak panas bahang kan.. tapi berangin jek.. ambil gambar sekejap sambil pusing-pusing pantai..

katanya lombok ni bersebelahan laut australia. kata supir kami lah 😝😝😝



lepastu terus gerak ke TANJUNG AAN.. dekat sini xlama pon.. ingatkan nak naik gunung merese.. suami kata ramai nya orang kat sana.. kensel terus.. padahal perut kenyang nak tido kan.. burrrrr.. (lepas makan di Anda Restaurant)..

terus balik hotel, check-in di Hotel City Mataram.. hotel ni sangat rekemen sebab tempat strategik antara airport / gili trawangan.. 

hotel yang sangat kemas / bersih.. masa cikliss menginap disini cuma ada 2 family jek.. so keadaan tenang-tenang.. sangat friendly.

_________________________________________________________________________________

day 3 - selasa 12/09/2017
** gili trawangan





pukul 8 keluar dari hotel menuju terus ke naik speedboat terus sebab kejar masa sebab percutian ni singkat.. kalau bole semua nak pergi.. speedboat ambil masa 10 min macamtu .. kalau naik boat biasa ambil masa 1 jam (Speedboat dah termasuk dalam pakej supir).. kesian terumbang ambing dengan bawak barang lain.. boleh mabuk laut. tapi sebelum pergi jeti (janji jumpa di jeti pukul 9) so ada masa sikit supir sempat bawak kami ambil gambar dekat tepi laut.. lawa sangat tempat ni sebab dikawasan tinggi boleh nampak keseluruhan laut.. indahnya ciptaanmu.. 


disini aktiviti dari 10 pagi sampai 3 petang.. cikliss ambil pakej untuk 3 pulau & yang terakhir makan tengahari (makan tidak disediakan) tapi kat pulau last tu ada restoran..

pulau pertama sempat turun untuk snorkeling.. tau-tau hilang bot dari radar hahaha.. terbenam dek arus kuat.. nasib la sempat paut kaki mat salih mintak tolong hantar pergi bot.. rupanya laki cikliss pon tak perasan mana cikliss hilang.. kuang asam gemok gini sampai tak perasan kan.. membongakkk..

next pulau kedua dengan ketiga terus takde nafsu nak turun.. rakam ikan dengan turtle pakai go pro jek tengok keindahan dalam laut.. siap bagi makan jajan maggi tu hah semata-mata nak pancing ikan tu supaya datang dekat.. 

yang tak syoknya, masa duduk dalam bot tu boleh pulak kena mabuk laut.. loya nak muntah kaw-kaw.. kan bot parking kan lepastu ombak pulak kuat.. huishhhh pening kepala.. sikit lagi nak terkeluar isi perut.

masa lunch pon x makan.. tapi tengok menu kemahin nafsuuuu.. hahaha perangai kan..


** sasaku (kedai cenderahati)

ikut kan badan memang penat sebab siang bermain dengan air kan.. tapi bila pikir balik esok dah check out keluar jugak la malam cari cenderahati api yang boleh dibawa balik.. nasib hotel x jauh tempatnya.. 

sasaku ni tak lah besar mana kedainya.. cuma ada tshirt/kain dengan makanan jek.. dapat la beli 4helai tshirt dengan jeruk nangka. sini tshirt memang lawa-lawa.. harga fix.. sendiri punya baju pon tak beli sebenarnya sebab warna putih jek.. kaler lain banyak takde saiz.. almaklum lebih makan nasi.. hahahahha


dinner paling sedap dekat lombok dan ini lah trademark lombok sebenarnya  "nasi teliwang".. teliwang tu ayam daging yang masih muda dalam 6 bulan macam tu.. so isi dia x liat dan rupa dia macam burung puyuh jek.. 

sebab kan dinner sedap maka malam tu habis 2 round kitorang makan.. hahaha sampai sekarang rasa kesedapannya..

** setiap kali cikliss makan dengan suami kalau bawak supir memang cikliss belanja supir sekali.. ada sekali 1 malam pergi mall jumpa mcd  siap tapau bucket besar punya untuk supir makan.. rupanya supir tak pernah makan seumur hidopnya.. allahuakbar..


day 4 ** rabu 13/09/18


masa nak bergambar dekat sini alhamdulillah orang tak ramai sebab cikliss sampai awal.. yelah indonesia negara paling macet tu.. so sedia awal.. 


bye lombok.. next bole jumpa lagi tapi di lain kawasan pulak.. sebab suami tengah aim nak g Jakarta.. cikliss pulak aim nak g Bandung dengan Jogja.. Insyaallah jika diizinkan Aamin





Jumaat, 1 Februari 2019

#TravelLakiBini ke Lombok ~ Kos 4Hari 3Malam & Tips Yang Perlu Anda Tahu

assalamualaikum.. salam sejahtera

**copypaste dari IG


Bermula lah travelog #travellakibini ke #thisislombok selama 3hari 2malam. 😆


Tiket KL-LOMBOK RM675.16/luggage 25kg (setahun yg lalu) - 2016 masa tunang
add on JB-KL RM353.44 (return)
pergi flight awal.. Balik flight lambat 👍



1. Hotel city mataram IDR 521.000 
2. Supir, airport transfer (return), speedboat ke gili IDR 2.250.000



Day 1
** Aktiviti bebas ke Dusun Sade/ Kuta Beach/ Tanjung Aan
** Lunch/ dinner IDR 206.500
** Sim IDR 75.000
** Others IDR 357.451



Day 2
** Snorkeling IDR 250.000
** Lunch/ dinner/ mcd IDR 558.000
** Others IDR 682.500



Day 3
** Others IDR 130.000



TOTAL IDR 5.030.451 = RM 1600++
Masih ada baki duit lagi.. Tukaran 10/09/17 = RM3.144



TIPS
** Hotel disekitar kota mataram adalah lebih murah. Boleh search di trivago.com. 

** Pastikan anda tidak menegur @ memegang barangan penjual di tepi² jalan. pasti akan mengikut anda sampai ke akhirnya anda membeli barang tersebut. 

** segala keperluan berus gigi, sabun, shampoo, iron, universal travel semua sudah disediakan di hotel (jika anda book di hotel city mataram). tak perlu bawa dari rumah.

** sim jangan beli di airport.. beli di luar lebih murah min 7gb dengan harga IDR75.000

** untuk makan jangan beli untuk "cuba" sebab citarasa kan lain2.. nasi ayam teliwang/ pelecing kangkung sangat rekemen.. sedapppppp

** untuk ke gili disarankan ambil speedboat sahaja..7minit sampai walaupon mahal tapi berbaloi.. boat biasa murah tapi 1 jam sampai.. 2 2 xde lifejacket.. huhuhu ombak sgt kuat.. 

** untuk supir bole hubungi nama dekat bawah.. Recommand ✌
Supir agong 006285333036363
Supir asriel 00628175799001
Speedboat 006287864541743


Selasa, 8 Januari 2019

Perbaharui Lesen SSM Paling Cepat di BSN

assalamualaikum.. salam sejahtera

Selamat Tahun Baru ke 2019 yang dah berlalu 8 hari.. entry pertama setakat ni.. 😄😄
hukhukhuk.. cepatnya masa berlalu tetau nanti dah gaji bulan baru.. opsss

ni nak cerita pasal peniaga yang hendak memperbaharui lesen SSM dengan masa yang paling pantas.. (tengok pada kawasan) sebab alise buat ni 10 min settle dah.. tekan no terus kena panggil. tapi apa-apa isi borang dulu sesiap ye.. mintak dekat kaunter, isi baru amik no.. jangan selfish ye.. 😁😁  selain tu SSM jugak boleh  renew dekat UTC jugak..

- contoh borang - 


jikalau korang adalah wakil kepada pemilik SSM cuma diingatkan untuk selitkan sekali salinan IC pemilik & borang asal SSM (untuk semakan).. tu jek senangkan.. setahun RM60.00 sahaja tapi disebabkan  dah tamat tempoh selama sebulan setengah jadiknya kena denda RM33.50 huhuhu.. keseluruhannya berjumlah RM93.50.. 

diingatkan kalau taknak kena denda kena perbaharui lesen sebelom tamat tempoh ye.. kecuali kalau kau memang banyak untung berniaga 😝😝