tabung

Selasa, 7 Ogos 2018

Makan Lagi Sedap ~ Rendang Ayam

assalamualaikum.. salam sejahtera

masa puasa aritu gigih carik resepi rendang ayam sebab nak tunggu raya kan macam lama.. rupanya pagi raya pon takde orang bagi rendang ayam hahaha.. banyak dapat ayam masak merah.. 

so balik kerja terus carik bahan almaklum jarang masak.. ni resipi cikliss sendiri sebab bahan semua simple jek tapi rasa power.. caitttt 


kejadiannya nampak comot kan.. tapi percayalah suami cikliss kokak sampai ke tulang ye.. please la bagi pujian sikit kalau sedap tu.. hmmmmm



bahan semua dekat gambar & yang takde cuma santan kotak je.

** blender semua bahan kecuali daun kunyit dengan kerisik.. serai tu ketuk sahaja..

1. panaskan minyak masukkan serai dengan bahan blender.
2. masukkan ayam lepastu kaup balik kaup balik.. ** jangan letak air dulu..
3. tutup periuk sampai ayam keluakan air dia sendiri.. kalau nak kuah banyak bole tambah air sikit demi sedikit.
4. bila ayam dah masak masukkan santan pekat bersama kerisik ** kerisik memekatkan kuah ye..
5. masukkan daun kunyit.. ** daun kunyit tak kisah nak hiris ke nak letak setompok gitu.. 


pesanan :  

apabila dah masukkan santan kena jaga api. jangan terlalu besar sebab nanti akak pecahkan lemak santan.. lemak santan kalau dah keluar buih nanti dah jadi tak sedap so kena selalu gaul.. and depends ada yang letak santan awal-awal macam eina azman tu.. 


Tiada ulasan: