tabung

Selasa, 20 Mac 2018

Tuntutan Kecederaan Di Tempat Kerja (SOCSO)

assalamualaikum.. salam sejahtera

kejadian langgar kerusi besi dekat opis sampai menahan sakit/bisa hampir 2 minggu.. siap upah ami (opismate) ni amik dekat rumah selama 2 minggu tu.. malas nak nyusahkan suami ulang alik hantar pergi kerja.. masa x-ray tu tengok gambar memang patah.. tapi nekad jelah bawak pergi urut lepas 3 hari.. masuk angin sampai biru hujung jari kaki..🙇🙇

hari kejadian
09 ogos 2017
pagi tu xtau la camne.. bersembang borak dengan kawan meja sebelah ni.. terbelahak ketawa alih-alih tersadung kaki dekat kerusi.. ya allah masa tu rilek je lagi tak rasa apa-apa pon.. lepas sejam tu
terasa la nak buang air.. hahhhh time tu la mendapat.. nak pijak lantai sakitnya minta nyawa ya allah..😢😢

nasib baik masa kejadian tu ngam masa rehat hampir pukul 12.. sempat la pergi klinik (tutup rehat pukul 1).. menahan sakit sambil drive sendiri sebab takut masa rawatan tu lambat.. nanti kang nyusahkan opismate pulak..  dahlah opismate semua tak reti bawak manual.. hareyyyyy..

sejam rawatan.. siap xray semua.. berbalut kaki..dapat la mc 3 hari.. tapi sambung lagi sehari sebab masih bengkak (lagi 1 kena cukupkan 4 hari untuk tuntutan kecederaan SOCSO)..

masuk kereta terus telefon suami suruh amik dekat klinik
** sambil menangis meraung ** mls nak explain.. tunggu je dia datang..

seminggu lepas cuti tu terus isi borang sendiri untuk tuntutan socso tu.. print sendiri borang dekat website https://www.iperkeso.my/ lepastu suruh uncle mike (dispatch).. pastikan dokumen semua lengkap.. kena buat pelan-pelan.. sertakan sekali mc / gaji 6 bulan / statement bank / caruman socso dari majikan & dokumen lain yang diperlukan..

alhamdulillah dipermudahkan.. cepat sangat urusannya sebab semua details lengkap kan.. dapat jugak rm200 untuk 4hari..








1 ulasan:

Ibu Twins berkata...

bar miah ke miah bar.hahahaha