tabung

Isnin, 15 Februari 2016

BBQ Malam Tahun Baru CNY

assalamualaikum.. salam sejahtera

mula-mula plan ni alise nak buat dengan 3 orang jiran jek tapi last minute cancel.. sorang tak balik lah.. sorang kerja lah.. so decide continue tapi with adik beradik alise jelah.. pon meriah jugak dah alang-alang masa tu adik beradik smeua balik (tapi tak serentak) collect sorang rm20 buat beli ayam 3 ekor dengan sosej 30batang..  abang yang sulong pulak sponsor otak-otak 150 batang beli dekat kempas kedai yang terpaling glamour tu.. hehehehe


bahan perapan terpaling simple alise buat.. just 3 jenis sos untuk sukatan 3 ekor ayam..

1. sos cili 5 sudu besar 
2. sos black paper setengah botol (botol kaca yang kecik tu)
3. sos tiram 5 sudu besar


ini hasil bakaran pertama.. nampak cantik sangat kaler dy.. hangus pon lawa.. rasa pon bole tahan.. ceeewahh.. 

** alise bakar pakai dapur gas je pastu alas besi macam atas tu.. ni kan tempat pengukus kek kan?? opppsss.. lupa la nak beli arang.. jahanam ae tungku tertutup lubang2 api tu sebab air ayam tu kan makin lama dy keluar sendiri.. 


pemanggang otak-otak memang dah sedia ada kat rumah.. pakai yang jenis gas jugak.. masa arwah mak masih ada akak beli.. harga bawah rm100 kalau tak silap.. 


sebab ayam bbq tu macam pedas sikit so akak buat ayam goreng KFC untuk anak dy..  

menu lain yang di sediakan
1. makaroni goreng dengan bebola daging.. tu yang paling awal habis.. tanya sedap ke tak diam je semua.. hahaha

2. abah beli sate rm50 yang dah siap bakar.. paling best sate nya yang tengah-tengah ade selit lemak tu.. pehhhhhh

3. nasi goreng pedas pedas pedas.. tahap maksima pedas dia.. 


3 ulasan:

nuyui a.k.a miss YUI berkata...

menu menu yg sdp semuanya..

Siti Rohaida Yusof berkata...

seronok main bakar2 ni elise

nuyui a.k.a miss YUI berkata...

yui sggh selasa ya..