tabung

Selasa, 26 Januari 2016

Alise Turun KL

assalamualaikum.. salam sejahtera

#entry peram bulan 11
maaf lambat.. last update pon bulan 8.. seronok sangat sampai lupa tulis blog..

alise jemput akak dari sabah sebenarnya transit dekat TBS sebab akak pakai gomen punya tiket balik JB.. so alise amik cuti 2 hari jemput dia (masa tu JB sambung cuti 1ari)..

sangat lama tak naik bus sejak lepas-lepas sekolah.. masa kerja kilang pon dah dekat 10 tahun dah berlalu.. tu yang terbangang-bangang siap kena marah dengan driver alise tapau karipap dekat tangan.. busuk katanya.. hmmmm turun balik bus pulang balik dekat tokey karipap.. #bukanrezeki..

gerak dari b.penawar pukul 8.30am sampai TBS pukul 3.30pm.. transit dekat pagoh 30min.. sebab lalu jalan biasa memang dah agak sampai mesti lambat.. akak yg dari sabah pon dalam flight 1 jam jek.. dia sampai dulu sejam awal dari alise..

1st day kira jetleg la tak jenjalan mana pon.. simpan tenaga nak ronda kat kenanga wholesale esoknya.. murahnya baju-baju dia.. terembat sampai habis rm150 tapi dapat banyak helai.. puas hati.. #penuhbagplastikdekattangan



3rd day kita ronda sogo pulak.. katanya ade sales menggila waktu tu kan.. tapi sebab duit tak kepok sangat memang pandang sipi-sipi jek.. harga lebih bajet walaupon dah bg sales 70%.. wa tak heran.. 

tapiiiiii

ade 1 kedai tepi-tepi jalan tu yang paling murah jubah dia alise jumpa setakat ni.. nama kedai tu Kedai Muaz.. pehhhh dekat sejam dalam tu belek jubah.. semua menarik mata memandang.. 



ni adalah segala kos perbelanjaan alise dekat sana.. memang tiap kali ade trip jenjalan alise update memo macam ni.. bole tahu dekat mana alise membazir.. hehehe


Isnin, 25 Januari 2016

Ape ni??

assalamualaikum.. salam sejahtera

perempuan dengan kecantikan memang tak dapat dipisahkan..

jaga muka
jaga gaya
jaga suara
jaga badan
jaga anak

alise jaga ape???

jaga silaturrahim antara kita k.. lama tak jengah blog korang.. #sweetsangat


Khamis, 21 Januari 2016

Entry Kita

assalamualaikum.. salam sejahtera


3 tahun dah entry kita.. merepek ape pon tak tau.. rasa macam skema je entry.. banyak pada copy paste kot ayat jiwang.. hahaha

duit dekat nuffnang pon ade lah naik sikit-sikit 20sen 30sen #entrysendu.. tak lama lagi bole la cash kan.. 

ni pon tak tahu bertahan bape lama update ni.. entry memang banyak pending.. gambar gi vacation pon banyak.. naik hang hp.. 

tunggu jelah 2 ke 3 bulan lagi.. muahahahaha


Rabu, 20 Januari 2016

Buatmu

Satu hari nanti ALLaH akan amek mak kita balik..
Waktu tu kita kena terima..
Dan kita sebagai anak jangan duduk diam je..
Memang sedih.. tapi kena buat sesuatu sebagai penghormatan terakhir utk mak..

Anak-anak perempuan pergi mandikan mayat mak..
Tengok muka mak.. tengok lama-lama..
Ni kali terakhir nak tengok..
Lepas ni cuma dapat tengok kat gambar je..
Sentuh lembut2 badan mak..
Belai lembut2 badan mak..
Cakap dalam hati...

"Ni la orang yg lahirkan aku..
Yg besarkan aku..
Mak didik aku sampai aku jadi orang..
Mak ajar aku jadi perempuan yg baik..
Walaupun kadang-kadang aku kecikkan hati mak,
tapi mak tak penah marah aku..
Mak tetap nasihatkan aku..
Lepas ni aku dah takde mak..
Nanti satu hari aku pulak akan jadi mak..
Aku ganti pikul tanggungjawab sama mcm mak...
Tapi waktu tu mak dah takde..
Aku tak dapat nak manja dgn mak lagi..
Aku takde tempat nak bercerita..
Sebelum ni apa je rahsia aku kongsi dgn mak..
Mak... Aku sayang mak..
Camne kalau pasni aku rindu mak?
Camne kalau aku perlukan mak??"

Amek peluang terakhir ni..
Usap rambut mak...mcm mak usap rambut kita..
Cium pipi mak.. mcm mak cium pipi kita..
Tengok mak puas-puas..
Ni last kita dpt tengok muka mak..
Lepas ni takde peluang lagi dah..
Hati-hati jgn sampai air mata kita kena muka mak..
Nanti mayat mak sakit..
Sama-sama pakaikan baju baru mak..
Tengok mak..
Mak cantik tak?

Anak-anak lelaki pulak..
Jangan waktu mak dah siap pakai kain kafan,
kita masih sibuk kat luar rumah lagi..
Masuk rumah.. Renung mayat mak..
Renung lama-lama..
Ni last kita dapat tengok mak..
Ni la kali terakhir..
Waktu ni kita dah tak dapat nak cium tangan mak lagi dah..
Kita cuma dpt cium pipi mak sekejap..
Ni la last kita dpt cium..
Mak wangi sangat..
Lepas ni kita takde peluang lagi nak cium mak..
Cakap dalam hati..
"Aku jahat mcm mana pun mak tak penah buang aku..
Aku degil mcm mana pun, mak tak penah tak bagi aku makan..
Pada mak, aku tetap anak dia..
Dulu mak tadah muntah aku..
Mak cebokkan taik aku..
Mak dukung aku.. mak suap aku makan..
Mak marah aku sebab aku nakal..
Tapi mak tak penah benci aku..
Lepas ni aku tak dapat cium mak dah..
Aku tak dapat baring atas riba mak lagi dah..
Kalau dulu bila aku makan, mak tunggu temankan aku kat meja..
Mak tengok anak dia ni makan berselera..
Lepas ni aku tak dapat rasa lagi masakan mak..
Mak.. mana anak mak ni nak cari ganti?
Mak... mak dah ampunkan dosa2 aku ke, mak???"

Bila nak sembayangkan mayat mak,
kalau takleh jadi imam, jadi makmum je..
Cepat2 diri kat belakang imam..
Dulu mak selalu suruh kita semayang..
Arini kita semayangkan mayat mak..

Bila mayat mak nak keluar rumah, cepat-cepat kita pegang keranda mak..
Biar kita pikul.. kalau boleh semua adik beradik lelaki yg pikul..
Jangan bagi org lain.. Ni mak kita..
Dulu dia yg dukung kita..
Dia yg bawak kita dlm perut dia..
Takkan mayat dia kita tanak pikul?

Waktu jalan bawak mayat mak ke kubur tu,
ingat balik waktu mak pegang tangan kita..
Waktu kita baru pandai jalan..
Mak langsung tak bagi kita jatuh..
Skrg kita nak hantar mak pegi jauh..

Sampai kat kubur, jangan bagi org lain sambut mayat mak..
Adik beradik lelaki semua terjun dlm liang..
Sambut mayat mak.. Biar kita yg bukak ikatan kafan tu.. Biar kita pusingkan mayat mak mengadap kiblat.. Biar kita yg letak bantal tanah kat belakang badan mak..
Dulu mak pastikan kita tidur ada bantal..
Ada selimut... jgn sampai kena gigit nyamuk..
Jgn sampai kita sejuk..
Ni kita last dapat tengok mak.. Lepas ni takde dah.. Waktu ni kalau kita ada dosa dgn mak, dah terlambat nak mintak ampun dah..
Biarlah kita yg uruskan mayat mak...
Bukan org lain..
Cakap dlm hati..
"Mak.. ni last aku dapat tengok mak..
Ni last aku dapat pegang mak..
Lepas ni aku tak dapat tengok mak lagi..
Aku tak dapat pegang mak lagi..
Aku tinggalkan mak kat sini..
Mak tunggu aku eh..
Sampai masa nanti aku akan jumpa mak kat sini..
Sementara ni mak duduk kat sini..
Aku pulangkan mak kat Tuhan..
Nanti aku doa utk mak.. aku hantar sedekah utk mak..
Mak jangan risau..

#alfatihah almarhumah bahriyah bt hj abdullah

09/12/2015


Selasa, 19 Januari 2016

Rindu Dari Si Anak

assalamualaikum.. salam sejahtera



kelmarin genap 40hari arwah mak tinggalkan alise dekat dunia ni.. perasannya macam semalam masih lagi mak jerit nama alise alise alise sampai jiran sebelah pon bole dengar.. sampaikan jiran pon bole tanya kalau seminggu mak duk rumah kakak.. mana mak?? tak dengar pon mak kau panggil kau arini?? allahu macam mana nak halang airmata ni..

hikmah jugak alise kawen lambat mungkin nak banyak kan masa alise dengan mak dekat rumah.. jaga kencing berak mak.. jaga sakit pening mak.. bawak mak jalan-jalan walaupon hakikatnya mak hanya duduk je dekat kereta kasi alise jalan sorang.. pastu gembira je dapat jenjalan.. 

kalau sembang mak selalu cakap.. lepas solat mak selalu doa..
#cepatlah kawen kak.. dapat mak tengok kau naik pelamin.. dapat mak tengok suami kau jaga kau macam mana.. 

#mak doakan ko dapat kerja kerajaan.. dapat la beli rumah murah sikit pastu dapat la mak tumpang GL kau kalau mak duduk hospital..

#mak doakan anak-anak mak murah rezeki supaya mudah bersedekah.. tak jatuh miskin pon..

#pastu gerakkan hati alise ni suruh solat awal waktu.. ni lagi setengah jam baru masuk toilet.. makan tu tau pulak ade time.. 

dah takde lagi suara bebel kan alise dekat rumah tu.. #nangis