tabung

Rabu, 21 September 2016

E-Day Alise Dengan Shahril (10/09/2016)

assalamualaikum.. salam sejahtera

banyak nak cerita sebenarnya.. terlalu banyak sebab blog pon nak setahun tak berupdate.. tapi mood nak mengarang ayat tu semua hilang.. masa ada idea mencurah busy pulak.. kisah raya dengan peribadi banyak tak post.. tapi alise nak kongsikan hari pertunangan alise dekat sini..

dengan ketiadaan mak sangat berat untuk alise luahkan/mulakan cerita dengan abah masa pihak lelaki nak datang hantar rombongan meminang.. sampai abah merajuk kenapa alise xmulakan cerita sebab masatu pakwe dah mulakan dulu berjumpa abah.. (macho sangat)


sebulan sebulan tarikh tu alise baru bagitau abah.. tu pon masa nak beli cincin (merisik) dengan gelang tangan (bertunang).. saje tak beli 2 cincin sebab alise bukan pakai cincin sangat pon.. beli 1 1 dah complete serba berdiri.. (nanti nikah bagi rantai pulak) cincin dengan gelang rm1250.00 siap tambah loceng rm120.00.. masa ni harga emas rm174.00 segram..


barang hantaran kalau ikotkan memang tak masuk dalam plan pon sebab abah cakap bawak cincin tanda dengan mak ayah @ wakil.. tapi sebab pihak sebelah sana nak jugak bawak hantaran tak kan alise nak bagi pihak sana balik tangan kosong kan.. buat jugak la dulang 5 berbalas 7..

1. kasut guzzi                                     rm212.00
2. gula-gula / coklat                           rm10.00
3. bag/belt/wallet/rayban/perfume     rm165.00
4. anggur/epal/lai                               rm20.00
5. set blossom                                    rm55.00
6. kek                                                 rm70.00
7. bunga sirih junjung                        rm8.90

bakul rm8.90 x 3 =  rm26.70
reben rm1.90                
kertas potong rm3.90 x 2 = rm7.80
total : rm577.30 (bajet rm1000.00 termasuk goodies.. itu lain entry)
**tapak hantaran dengan alas dulang pinjam akak ipar (free)
**bekas hantaran pinjam akak ipar jugak (free)

semua diatas  2minggu sebelum majlis baru decided beli .. baju time majlis pon 5hari sebelum baru hantar ukur tempah dengan kawan.. dah la suntuk nak raya haji lagi.. kesian dia.. hihihihi alhamdulillah siap jugak walaupon malam majlis baru siap.. legaaaa


mekap pulak sponser dari kawan yang kenalkan kitorang.. sebenarnya bakal tunang ni jiran sebelah rumah dia yg kenenkan.. tak tau pulak sangkut.. sebab dulu benci gila manusia perokok ni.. hmmmm sebulan jugak pujuk rayu baru berbalas.. cewaaahhh.. ikotkan bakal tunang memang cakap takyah mekap.. nak simple jek.. tapi bila tengok muka dah mekap.. eh terpegun pulak dy.. hahahaha


saat disarungkan cincin/gelang oleh bakal akak ipar.. nebes iollss.. memang x penah jumpa langsung semasa kami berkawan.. walaupon cuma 3 beradik huhuhu.. akak cik tunang x dapat datang sebab duduk batu pahat.. jemput jugak la kawan-kawan cik tunang dengan jenjiran kiri kanan..


kanan dan tengah adalah akak ipar alise.. muda memasing 2 tahun tapi jadi akak ipar hahaha.. dah la selim pastu cantik lecun.. jelesssss.. kiri adik alise.. pon selim.. alise jelah gemuk sensorang.. tema adalah peberet kaler.. HIJAU.. 


dan ini adalah kawan yang menyimpan mohor besar rahsia alise dengan cik tunang dari diketahui kengkawan.. hahaha.. bukan ape.. umur dah lebih dari sepatutnya.. malu lebih menguasai.. dah lepas majlis kemahen diorang upload dekat fb siap tag gambar.. kuang asam.. terus tersebar hahahaha..

doakan semoga pertunangan ini berpanjangan hingga ke majlis akad tahun depan.. insyaallah

Rabu, 18 Mei 2016

Restoran Kari Kambing 40Hari Batu Pahat

assalamualaikum.. salam sejahtera

jumaat lepas adik yang bongsu ajak balik kampung semata nak makan nasi arab ni.. puhhhh tak jauh pulak aek dy nak ternak lemak.. kemahen sampai ke batu pahat sana..

balik kampung sabtu lepas dy balik kerja.. gerak kol 6 kompom sampai kampung kol 9.. dah la malam tu JDT final.. nasib la dapat tengok kat parit sulong sana.. singgah kejap dekat kedai makan tepi2 jalan tu sebelom nak kerumah sepupu..

lau balik ngan abah ni memang banyak tempat persinggahan.. semua rumah adik beradik wajib singgah kejap.. semata nak hantar buah KELUIH (sapa jawa mesti tahu).. nasib la rumah memasing selang 2/3 rumah jek.. last nya pukul 11.30 baru sampai rumah akak dekat pagoh.. time JDT amik piala tu.. hmmmm


nasib la ade 3 kaunter berasingan kat sini & servis adalah terbaik.. nasi disukat berapa gram setiap hidangan tetapi lauk adalah banyak.. puas makan.. hehehe

pakai dulang rm45

pakai pinggan rm12

tapau rm12

air pon disediakan secara FOC pakai jag..

tetapi tempat adelah terhad.. sape cepat dia dapat.. tapi makan bersila sangat best.. pastu makan pakai tangan.. pastu kaki simpuh 1.. (sunah nabi)


Rabu, 17 Februari 2016

Rindu Lagi

assalamualaikum.. salam sejahtera

17/02/2016 - 15.40PM

Masa warded,, nurse dah pesan suruh mak puasa..
Esok nak kena check doktor..
Nurse bg air cucuk dekat tangan jek..
Tu pon dah masuk 2 botol..


Lagi 4 jam nak check doktor..
Mak mintak nak minom air..
Sikit- sikit sedut..
Makin lama habis sebotol kecil..
Topup lagi sebotol letak sisi..


Bergerak kiri & kanan..
X selesa..
Sendal bantal kecik belakang kepala..
X selesa..
Letak tuala basah dekat dahi..
Ok senyum sikit..
Pastu mintak salinkan baju hijau.. (baju hospital)
Siap pakej mandi dengan buang hajat.. ** buat muka comel

Subuh..

Senyap2 mak sedut air lagi masa aku nak solat subuh.. (sebab dah penuhkan air 1botol)..
Katanya haus sangat..
Tapi bibir tak kering macam selalu..

Jahatnya aku biarkan mak kehausan..
Tu belom mak mintak tolong bacakan yassin..
Aku bg alasan hp bateri flat..
Yassin xde dekat tangan..

allahu akbar

Macam2 tanda mak tunjuk saat hujung usia..
Tapi sapa kita yang tahu saat bila ajal menjemput.. ??
saat akhirnya saya yang tida disisi.. 


alfatihah
almarhumah Bahriyah bt hj abdullah 
# 71 hari


Hipster ~ Budak Kampung Cafe

assalamualaikum.. salam sejahtera



cafe ni berkonsepkan hipster yang sekarang trade-in sangat kan.. terletak dekat kampung alise yang sebelom ini hanya kedai runcit sahaja tapi di perelok menjadi cafe.. good job.. siap ade photo booth lagi nak selfie.. 


harga makanan masih murah tapi ade bebarapa makanan tak sesuai dengan harga.. dan kebanyakan makanan berkonsepkan kampung..


1. lasagna..
yang ni alise cakap tak sesuai dengan harga.. dalam gambar nampak besar tapi hakikatnya lebih besar tapak tangan alise dari portion makanan tu.. harga rm11.00.. dari segi rasa memang kena makan panas sebab cheese dalam tu meleleh sikit.. lau dah sejuk macam muak.. alahhhhh nak makan sejuk camne.. portion kecik kan.. ngap 5/6 suap abis dah.. 

2. takoyaki black paper..
yang ni rasanya bole tahan.. sebab kuah dia balance la rasa dengan black paper tu cuma isi dalamnya kurang.. 5 ketol rm5.00

3. air botol..
dulu masa arwah pakcik masih hidup kalau datang rumah dia time raya memang air ni jadi rebutan.. siap bole main ceper lawan ngan anak dy.. tapi paling suka air soda jelah.. tak pon oren.. tapi masa ni jiran alise order air pisang.. wahhhhhh lagi sedap air dia.. siyes tak penah tau ade flavour ni.. rm2.50

Selasa, 16 Februari 2016

RICHWISE Dinner 2016

assalamualaikum.. salam sejahtera

rasanya sejak 3 ke 4 tahun lepas dah takde dah dinner company tempat alise keje ni.. last makan-makan besar macam ni masa anak boss kawen tahun lepas..

pastu yang sedih sikit tahun ni bonus sama macam tahun lepas.. tak ikot basic 2015 dah.. lari jugak la bajet.. hmmmm.. sejak bapak dah lepaskan tanggungjawab ke anak.. semua pon ubah..

opismate factory bandar penawar..

ramai tak kenal alise masa ni sebab alise pakai spek.. almaklum rabun dah semakin tinggi.. kalau dalam opis tak pakai pon sebab bukan jumpa org pon.. cuma kalau buat keje semua word alise pakai size 120%.. besar sikit tulisan..  



menu macam biasa ade lebih kurang 8 hingga  10 jenis makanan tapi yang sempat snap gambar hanya ini sahaja sebab terpaling sedap.. hahahaha

1. gambar yang belah kiri tak tau nama.. yang selalu cina buat gaul tarik gaul tarik tu.. 
2. ikan bawal steam
3. shark fin soup
4. kerabu mangga/abelon
5. itik panggang
6. lobster goreng kari
7. sayur kekacang
8. puding keladi





Isnin, 15 Februari 2016

BBQ Malam Tahun Baru CNY

assalamualaikum.. salam sejahtera

mula-mula plan ni alise nak buat dengan 3 orang jiran jek tapi last minute cancel.. sorang tak balik lah.. sorang kerja lah.. so decide continue tapi with adik beradik alise jelah.. pon meriah jugak dah alang-alang masa tu adik beradik smeua balik (tapi tak serentak) collect sorang rm20 buat beli ayam 3 ekor dengan sosej 30batang..  abang yang sulong pulak sponsor otak-otak 150 batang beli dekat kempas kedai yang terpaling glamour tu.. hehehehe


bahan perapan terpaling simple alise buat.. just 3 jenis sos untuk sukatan 3 ekor ayam..

1. sos cili 5 sudu besar 
2. sos black paper setengah botol (botol kaca yang kecik tu)
3. sos tiram 5 sudu besar


ini hasil bakaran pertama.. nampak cantik sangat kaler dy.. hangus pon lawa.. rasa pon bole tahan.. ceeewahh.. 

** alise bakar pakai dapur gas je pastu alas besi macam atas tu.. ni kan tempat pengukus kek kan?? opppsss.. lupa la nak beli arang.. jahanam ae tungku tertutup lubang2 api tu sebab air ayam tu kan makin lama dy keluar sendiri.. 


pemanggang otak-otak memang dah sedia ada kat rumah.. pakai yang jenis gas jugak.. masa arwah mak masih ada akak beli.. harga bawah rm100 kalau tak silap.. 


sebab ayam bbq tu macam pedas sikit so akak buat ayam goreng KFC untuk anak dy..  

menu lain yang di sediakan
1. makaroni goreng dengan bebola daging.. tu yang paling awal habis.. tanya sedap ke tak diam je semua.. hahaha

2. abah beli sate rm50 yang dah siap bakar.. paling best sate nya yang tengah-tengah ade selit lemak tu.. pehhhhhh

3. nasi goreng pedas pedas pedas.. tahap maksima pedas dia.. 


Selasa, 26 Januari 2016

Alise Turun KL

assalamualaikum.. salam sejahtera

#entry peram bulan 11
maaf lambat.. last update pon bulan 8.. seronok sangat sampai lupa tulis blog..

alise jemput akak dari sabah sebenarnya transit dekat TBS sebab akak pakai gomen punya tiket balik JB.. so alise amik cuti 2 hari jemput dia (masa tu JB sambung cuti 1ari)..

sangat lama tak naik bus sejak lepas-lepas sekolah.. masa kerja kilang pon dah dekat 10 tahun dah berlalu.. tu yang terbangang-bangang siap kena marah dengan driver alise tapau karipap dekat tangan.. busuk katanya.. hmmmm turun balik bus pulang balik dekat tokey karipap.. #bukanrezeki..

gerak dari b.penawar pukul 8.30am sampai TBS pukul 3.30pm.. transit dekat pagoh 30min.. sebab lalu jalan biasa memang dah agak sampai mesti lambat.. akak yg dari sabah pon dalam flight 1 jam jek.. dia sampai dulu sejam awal dari alise..

1st day kira jetleg la tak jenjalan mana pon.. simpan tenaga nak ronda kat kenanga wholesale esoknya.. murahnya baju-baju dia.. terembat sampai habis rm150 tapi dapat banyak helai.. puas hati.. #penuhbagplastikdekattangan



3rd day kita ronda sogo pulak.. katanya ade sales menggila waktu tu kan.. tapi sebab duit tak kepok sangat memang pandang sipi-sipi jek.. harga lebih bajet walaupon dah bg sales 70%.. wa tak heran.. 

tapiiiiii

ade 1 kedai tepi-tepi jalan tu yang paling murah jubah dia alise jumpa setakat ni.. nama kedai tu Kedai Muaz.. pehhhh dekat sejam dalam tu belek jubah.. semua menarik mata memandang.. 



ni adalah segala kos perbelanjaan alise dekat sana.. memang tiap kali ade trip jenjalan alise update memo macam ni.. bole tahu dekat mana alise membazir.. hehehe


Isnin, 25 Januari 2016

Ape ni??

assalamualaikum.. salam sejahtera

perempuan dengan kecantikan memang tak dapat dipisahkan..

jaga muka
jaga gaya
jaga suara
jaga badan
jaga anak

alise jaga ape???

jaga silaturrahim antara kita k.. lama tak jengah blog korang.. #sweetsangat


Khamis, 21 Januari 2016

Entry Kita

assalamualaikum.. salam sejahtera


3 tahun dah entry kita.. merepek ape pon tak tau.. rasa macam skema je entry.. banyak pada copy paste kot ayat jiwang.. hahaha

duit dekat nuffnang pon ade lah naik sikit-sikit 20sen 30sen #entrysendu.. tak lama lagi bole la cash kan.. 

ni pon tak tahu bertahan bape lama update ni.. entry memang banyak pending.. gambar gi vacation pon banyak.. naik hang hp.. 

tunggu jelah 2 ke 3 bulan lagi.. muahahahaha


Rabu, 20 Januari 2016

Buatmu

Satu hari nanti ALLaH akan amek mak kita balik..
Waktu tu kita kena terima..
Dan kita sebagai anak jangan duduk diam je..
Memang sedih.. tapi kena buat sesuatu sebagai penghormatan terakhir utk mak..

Anak-anak perempuan pergi mandikan mayat mak..
Tengok muka mak.. tengok lama-lama..
Ni kali terakhir nak tengok..
Lepas ni cuma dapat tengok kat gambar je..
Sentuh lembut2 badan mak..
Belai lembut2 badan mak..
Cakap dalam hati...

"Ni la orang yg lahirkan aku..
Yg besarkan aku..
Mak didik aku sampai aku jadi orang..
Mak ajar aku jadi perempuan yg baik..
Walaupun kadang-kadang aku kecikkan hati mak,
tapi mak tak penah marah aku..
Mak tetap nasihatkan aku..
Lepas ni aku dah takde mak..
Nanti satu hari aku pulak akan jadi mak..
Aku ganti pikul tanggungjawab sama mcm mak...
Tapi waktu tu mak dah takde..
Aku tak dapat nak manja dgn mak lagi..
Aku takde tempat nak bercerita..
Sebelum ni apa je rahsia aku kongsi dgn mak..
Mak... Aku sayang mak..
Camne kalau pasni aku rindu mak?
Camne kalau aku perlukan mak??"

Amek peluang terakhir ni..
Usap rambut mak...mcm mak usap rambut kita..
Cium pipi mak.. mcm mak cium pipi kita..
Tengok mak puas-puas..
Ni last kita dpt tengok muka mak..
Lepas ni takde peluang lagi dah..
Hati-hati jgn sampai air mata kita kena muka mak..
Nanti mayat mak sakit..
Sama-sama pakaikan baju baru mak..
Tengok mak..
Mak cantik tak?

Anak-anak lelaki pulak..
Jangan waktu mak dah siap pakai kain kafan,
kita masih sibuk kat luar rumah lagi..
Masuk rumah.. Renung mayat mak..
Renung lama-lama..
Ni last kita dapat tengok mak..
Ni la kali terakhir..
Waktu ni kita dah tak dapat nak cium tangan mak lagi dah..
Kita cuma dpt cium pipi mak sekejap..
Ni la last kita dpt cium..
Mak wangi sangat..
Lepas ni kita takde peluang lagi nak cium mak..
Cakap dalam hati..
"Aku jahat mcm mana pun mak tak penah buang aku..
Aku degil mcm mana pun, mak tak penah tak bagi aku makan..
Pada mak, aku tetap anak dia..
Dulu mak tadah muntah aku..
Mak cebokkan taik aku..
Mak dukung aku.. mak suap aku makan..
Mak marah aku sebab aku nakal..
Tapi mak tak penah benci aku..
Lepas ni aku tak dapat cium mak dah..
Aku tak dapat baring atas riba mak lagi dah..
Kalau dulu bila aku makan, mak tunggu temankan aku kat meja..
Mak tengok anak dia ni makan berselera..
Lepas ni aku tak dapat rasa lagi masakan mak..
Mak.. mana anak mak ni nak cari ganti?
Mak... mak dah ampunkan dosa2 aku ke, mak???"

Bila nak sembayangkan mayat mak,
kalau takleh jadi imam, jadi makmum je..
Cepat2 diri kat belakang imam..
Dulu mak selalu suruh kita semayang..
Arini kita semayangkan mayat mak..

Bila mayat mak nak keluar rumah, cepat-cepat kita pegang keranda mak..
Biar kita pikul.. kalau boleh semua adik beradik lelaki yg pikul..
Jangan bagi org lain.. Ni mak kita..
Dulu dia yg dukung kita..
Dia yg bawak kita dlm perut dia..
Takkan mayat dia kita tanak pikul?

Waktu jalan bawak mayat mak ke kubur tu,
ingat balik waktu mak pegang tangan kita..
Waktu kita baru pandai jalan..
Mak langsung tak bagi kita jatuh..
Skrg kita nak hantar mak pegi jauh..

Sampai kat kubur, jangan bagi org lain sambut mayat mak..
Adik beradik lelaki semua terjun dlm liang..
Sambut mayat mak.. Biar kita yg bukak ikatan kafan tu.. Biar kita pusingkan mayat mak mengadap kiblat.. Biar kita yg letak bantal tanah kat belakang badan mak..
Dulu mak pastikan kita tidur ada bantal..
Ada selimut... jgn sampai kena gigit nyamuk..
Jgn sampai kita sejuk..
Ni kita last dapat tengok mak.. Lepas ni takde dah.. Waktu ni kalau kita ada dosa dgn mak, dah terlambat nak mintak ampun dah..
Biarlah kita yg uruskan mayat mak...
Bukan org lain..
Cakap dlm hati..
"Mak.. ni last aku dapat tengok mak..
Ni last aku dapat pegang mak..
Lepas ni aku tak dapat tengok mak lagi..
Aku tak dapat pegang mak lagi..
Aku tinggalkan mak kat sini..
Mak tunggu aku eh..
Sampai masa nanti aku akan jumpa mak kat sini..
Sementara ni mak duduk kat sini..
Aku pulangkan mak kat Tuhan..
Nanti aku doa utk mak.. aku hantar sedekah utk mak..
Mak jangan risau..

#alfatihah almarhumah bahriyah bt hj abdullah

09/12/2015


Selasa, 19 Januari 2016

Rindu Dari Si Anak

assalamualaikum.. salam sejahtera



kelmarin genap 40hari arwah mak tinggalkan alise dekat dunia ni.. perasannya macam semalam masih lagi mak jerit nama alise alise alise sampai jiran sebelah pon bole dengar.. sampaikan jiran pon bole tanya kalau seminggu mak duk rumah kakak.. mana mak?? tak dengar pon mak kau panggil kau arini?? allahu macam mana nak halang airmata ni..

hikmah jugak alise kawen lambat mungkin nak banyak kan masa alise dengan mak dekat rumah.. jaga kencing berak mak.. jaga sakit pening mak.. bawak mak jalan-jalan walaupon hakikatnya mak hanya duduk je dekat kereta kasi alise jalan sorang.. pastu gembira je dapat jenjalan.. 

kalau sembang mak selalu cakap.. lepas solat mak selalu doa..
#cepatlah kawen kak.. dapat mak tengok kau naik pelamin.. dapat mak tengok suami kau jaga kau macam mana.. 

#mak doakan ko dapat kerja kerajaan.. dapat la beli rumah murah sikit pastu dapat la mak tumpang GL kau kalau mak duduk hospital..

#mak doakan anak-anak mak murah rezeki supaya mudah bersedekah.. tak jatuh miskin pon..

#pastu gerakkan hati alise ni suruh solat awal waktu.. ni lagi setengah jam baru masuk toilet.. makan tu tau pulak ade time.. 

dah takde lagi suara bebel kan alise dekat rumah tu.. #nangis