tabung

Rabu, 26 Ogos 2015

Tak Laku Dah Nak Preloved

assalamualaikum.. salam sejahtera


memang kesian.. bole lupak pulak ade label plastik ni dekat luar tudung.. sebab dah takde beli tudung label plastik camni lagi sekarang.. selalu beli fareeda aisya jek..

sejak keluaran fareeda suraiya tu yg baru start beli lagi.. nak pakai sekali iron tengok2 dah berkedut dah label.. hmmmm tak laku dah nak jual.. 


Selasa, 25 Ogos 2015

Perfume ~ PreciousRCW

assalamualaikum.. salam sejahtera


kalau dah namanya artis kan jual ape pon mesti terpengaruh.. lagi2 artis glem sangatttt.. pastu kawan hasut suruh beli.. dah kena jugak la ade stok 1 hehehe.. nasib la masa hasut tu memang ngam2 perfume alise pon jatuh berderai sembah bumi.. pffffttt terus wangi 1 bilik..

stok tak banyak keluar.. tu yang seller amik preorder sampai sebulan pon belom tentu dapat stok..

sapa nak beli boleh beli dengan kawan alise.. cakap jek nama alise.. pm dekat FB dy k.. 
link --->kykynz

Isnin, 24 Ogos 2015

Lauk Raya Lagi Ke?? Tak Jemu Ye!!

assalamualaikum.. salam sejahtera

crop muka jiransebelah sebab dy cakap xperlu nak glamour masuk blog.. ok fine!!

Semalam jiran ajak pergi buat gambar pasport.. so meronda la kami dekat bandar penawar sebab tu jek kedai yang ada.. ahad kan mane ade kedai bukak.. pastu kedai tu kena tunggu 2hari sebab mesin rosak.. kawan pulak nak on the spot dah terpaksa la kami ke kota.. tapi memang petang tu xde perancangan lain.. nasib baik..

pergi kota nasib ada tujuan lain.. boleh belanja barang dapur dekat kipmart n econsave.. kebetulan mak suruh masak lauk raya sebab nak pulang mangkuk rantang jiran.. tu yang cari sikit lauknya..


2jam bersilat dekat dapur akhirnya siap pon sambal paru dengan kuah lodeh.. mak cakap kalau ade sambal kacang 3/4 kali mak tambah ni.. hahaha.. (tu maksudnya i masak sedap kan) jiran pulak cakap kuah lodeh i tiptop tau.. ko rasa?? i rasa bangga jek sampai rasa bestnya niaga.. hahahaha

resipi sambal paru dengan lodeh esok baru buat entry k.. x sempat ni.. 


pukul 9.30 rilek je makan nasi impit dengan sambal pary dengan kuah lodeh.. melimpah hokey.. sedapnya makan.. ni kalau ade rendang lagi sedap alise menambah kuah lodeh.. kasi banjir..


Steamboat Buatan Sendiri Lagi Sedap

assalamualaikum.. salam sejahtera



peh.. tolong tutup sikit mulut tu.. jangan nganga besar2 ye hehehe.. lama hokey peram dalam hati nak makan steambot kuah gini.. nak ke dataran JB macam tak de pape memang malas la nak naik sana..  


sejak dah ade kedai frozen dekat bandar penawar terus cari steambot campur ni.. nak beli 1 1 jenis memang mahal.. baik beli yang dah siap campur ni lagi senang.. tinggal rebus jek.. 


lepastu add on dengan kangkung dan putik jagung.. alamak.. terus rasa macam nak bukak kedai siot.. pulak tu masa raya akak ade bagi kuah rojak.. alise taram je bancuh sekali pastu letak badam dengan kacang tumbuk.. nikmat makan panas2..

resipi kuah tu alise cuma pakai 1 jug air dengan kiub ayam je 2 ketul.. pastu masuk bahan frozen campur tu.. pastu masuk kangkung & putik jagung.. siap



Khamis, 20 Ogos 2015

Happy Celebration 7th

assalamualaikum.. salam sejahtera


eh eh.. dalam boring2 keje dekat sini dah hampir 7tahun dah keje dekat richwise ni.. boring sebab ape erk??? hahaha

alah biasalah starting mesti gaji kecik kan.. tu yang masa 2 tahun keje dekat sini asik cari back up keje tempat lain jek tapi masih di kampung la pasal mak pon x sihat kan.. merata cari.. mungkin rezeki masih berpihak dekat sini kot.. alah gaji je kecik.. sekarang dah bole hidup la.. hutang pon xde dah..

yang best bonus & persekitaran keje memang best.. tekanan tu biasa.. kadang ada kadang takde,, tapi still enjoy.. ~

Rabu, 19 Ogos 2015

Cara Kurangkan Berat Badan??

assalamualaikum.. salam sejahtera


seriusly jeles dengan orang yang senang turun berat badan.. alise paling kurus pon sebelum raya aritu berat 64kg kalau tak silap.. ni dah lepas raya naik balik ke 68kg.. jangan la naik balik sampai berat asal 76kg.. seram tengok pipi.. (baru sedar ke??)

alah biasalah bulan raya.. banyak open house nak kena hadir.. org dah datang rumah kita.. kita balas balik datang rumah orang (padahal kakimakan) hahaha..

Selasa, 18 Ogos 2015

Hadiah Birthday Bulan 6 Yang Lalu


assalamualaikum.. salam sejahtera

memang kita dah lama nak jam yang jenis gini (sebab dah alma sangat tak pakai jam sejak pindah keje).. so ngejek dekat partner.. eh dapat pulak.. hahaha murah je jenama froking ni.. nak mintak jenama swatch takut dapat jelingan pulak.. 


yang ni pulak reward untuk diri sendiri.. beli dekat nile jek masa promosi.. (eh ke lazada ek) hahaha faktor umur sangat.. 

walaupon nampak besar tapi menampakkan kekeurusan tangan.. suka sangat..



Jumaat, 14 Ogos 2015

Penangan Sarapan Nasi Kerabu

assalamualaikum.. salam sejahtera

amik pic dekat instagram opismate

alise kalau ade yang tukang makan memang alise suka masak.. sebab kalau makan sorang macam tak best.. so saja suruh akak ipar balik dengan akak no 3.. siap suruh bawak balik ajak anak bongsu dia sekali sebab anak dy masa puasa asik bisik dekat telinga alise bila nak masak nasi kerabu..

sampai2 rumah terus terjah dapur sebab lapar balik sekolah.. tengok je nasi biru bukan main suka lagi..

sebab alise tau bahan buat nasi kerabu ni mesti banyak so plan dengan opismate takyah bawak sarap.. tu yang pagi masak lagi nasi 1 pot bawak g opis.. berselera memasing makan.. siap tambah 2x.. ingat kan tak cukup..

ok next nak belajar buat mee kari sebab last time buat tak jadi.. huhuhu..

Rabu, 12 Ogos 2015

Durian Crepe & Kek Asam Manis.. Murah & Sedap

assalamualaikum.. salam sejahtera

alise adelah peminat makanan. asal nampak kat timeline fb bole jadi nak nak nak time tu jugak.. lagi2 kalau gambar tu yang menarik kebabom.. sabar jelah nafsu ni..



kek masam manis ni alise memang aim lama dah dengan akak tu.. pendam je dalam hati.. so masa raya aritu ada open house dekat pasir gudang so bole pick up dekat sana.. sebab makanan mane bole post kan.. 

so saper  duduk pasir gudang bole COD dengan kakak ni.. klik jek..

balik terus potong2 makan dengan mak.. sebaris-sebaris alise potong takut abis cepat.. rupanya memang tak sampai semalam.. licin alise dengan mak makan.. sedapnya.. next time nak order lagi.. 




dan sape pencinta durian bole jugak order.. kan sekarang masih lagi musim durian kan.. 1 paket tu murah jek rm10/6pcs

amacam.. gambar menggoda x??  

Isnin, 10 Ogos 2015

Tips ~ Cara Setting Emergency Call Untuk Android

assalamualaikum.. salam sejahtera

tips ni alise ternampak dekat timeline fb minggu lepas lepastu terfikir kejap.. Eh!! betul jugak kan.. dah lah sekarang smartphone canggih-canggih & mestilah ade lock.. acah2 privite gitu.. hehehe

terfikir camne kalau berlaku ape-ape hal yang tak diingini berlaku kan (tak minta pon terjadi) kang camne nak contact nak bgtau kan.. tu yang tergerak jugak nak buat..

tapi alise tengok gambar macam tak paham jek.. so alise buat sendiri.. godeh hp sendiri.. (alise pakai samsung S4)


* pergi dekat SETTING - MY DEVICE - klik LOCK SCREEN

* tekan LOCK SCREEN WIDGETS


* pastu kalau korang pakai PERSONAL MESSAGE korang kena tukar dulu kepada CLOCK

* lepastu baru klik OWNER INFORMATION



* then korang letak la no hp yang senang di hubungi.. jangan panjang2 sangat

* lastly itulah contoh lock screen hp alise

 selamat mencuba ~


Sabtu, 8 Ogos 2015

Mission Impossible

assalamualaikum.. salam sejahtera


2 hari lepas saja ajak partner tengok wayang layan mission impossible ni.. memang syok la layan.. sape yang dah tengok mesti perasan ade 1 part macam perli perdana menteri kita pulak dalam cerita ni.. lawak betul..



lama tak pakai bawal so alang fareeda dah keluarkan design xde awning ni beli la selai.. alamak!! selesa la pulak sebab bole ejas labuh.. so dah grab 2 helai dah ni *pitam


tersampai awal pulak sebab alise dah booking pakai online kan so tunggu la kejap dekat medan.. isi perut dulu.. 

kiri nasi ayam sambal rm6.90
kanan nasi ayam masam manis rm6.90
air beli lemon tea botol jek share 2 orang.. 

overall

movie ok
makanan sedap 

Jumaat, 7 Ogos 2015

Kenapa Dengan Nuffnang NI??

assalamualaikum.. salam sejahtera


dah 3hari bukak nuffnang keluar macam ni pulak.. stress jek.. baru nak tengok ada berape iklan tengah running.. (macamlah banyak sangat khennnn).. now dah ping ke mail diorang.. tunggu respond.. ke korang punya ok jek?? 

Khamis, 6 Ogos 2015

I-city & Taman Tasek Merdeka di Johor

assalamualaikum.. salam sejahtera


asik cerita pasal raya selit sikit pending entry bulan 5


lama tak jenjalan JB.. banyak dah berubah jalan.. sampai sesat masa alise nak pergi sini.. almaklum duduk kg nak ke bandar jauh.. ni pon orang sebelah rajin melayan.. kalau tak malas jugak sebab hujan lebat..

ikotkan nak makan ABC kat kg melayu tu.. tapi pusing2 kedainya tak jumpa rupanya dah berpindah.. so decided makan dekat hutan bandar jelah makan chicken chop famous tu..

tapiiii



servis memang best laju jek..tersusun chicken chop atas meja tu.. nampak banner tu.. rm5 je uollss.. tapi nak dapat meja hazabedah punya lama menunggu.. bukan main santai lagi diorang makan.. dah kena berdiri sebelah meja nak cop meja punya pasal..


so order basic je lah.. chicken chop dengan air buah.. nunggu sejam.. makan seploh minit.. settle


dah kenyang baru bole senyum.... kenyit mata sikit *___-



ingat nak berenti bawah lampu tepi jalan tu.. sekali ade guard pulak jaga jalan tu..bangla ke nepal tak tau la.. ishhh sibuk je tau.. dah parking jauh sikit dari i city tu..

jauh pon jauh lah.. nak selfie kat situ punya pasal kawan sebelah layankan jek.. pastu amik gambar kita semua gegar.. eh tak boleh tolong betol.. ni ikhlas ke tak ni.. ?? 


pastu terus ke tasek merdeka.. 

dekat sini ngam2 alise sampai lagu baru dimainkan.. park je tepi jalan tengok lampu tu ikut alunan muzik.. sebelum ni alise dah tengok dah masa g sabah tahun 2012.. ade lagi videonya.. kalau rindu anak sedara tengok je video tu balik.. tapi takpe bulan 1 kita g lagi sabah buat kali ke 3.. 

dekat tasek merdeka ni duduk tepi tangga jek.. kesian betul.. betul-betul sebelah pejalan kaki.. depandah penuh pempuan rakyat vietnam.. so sekarang alise ni duduk negara mane ek?? 
#syukur malaysia masih aman.. 

Rabu, 5 Ogos 2015

Yahoooooo

assalamualaikum.. salam sejahtera

pergi sabah lagi untuk kali ke 3.. doakan semuanya dipermudahkan..


tiket untuk dewasa 6 orang 1 kanak2 hanya rm1120.. murah kan.. beli sebelum puasa aritu.. tengah online nampak ade promo terus ajak family akak book.. pastu akak cakap belikan untuk mak abah sekali tapi ni mak abah tak tau lagi.. saja kasi suprise diorang yang teringin sangat nak p sana..

tunggu kami bahhhhh -tagline sabah

1st alise pergi 2010 tiket masa tu rm200 pergi balik.. pastu 2011 pergi lagi rm68 pergi balik sebab air asia tengah promo rm3 masa tu.. untungkan beli masa promo.. 

#sekarang persediaan untuk ke cameron pulak hujung bulan ni.. tak sabar

Selasa, 4 Ogos 2015

#SelfieRaya2015 ~ Duit Raya

assalamualaikum.. salam sejahtera


dan ini adalah duit raya terkumpul setakat ini.. dan telah digunakan untuk buat insurans kereta (topup duit sendiri sikit).. mati pulak time orang nak beraya.. 

alhamdulillah tahun ni bos bagi duit raya buat belanja katanya.. dapatlah beli baju selai yang murah-murah.. (paling murah pon rm60).. 



Isnin, 3 Ogos 2015

#SelfieRaya2015 ~ Potret di Pagi Raya

assalamualaikum.. salam sejahtera

dah lepas 15 hari raya baru nak muncul ke??

maafkan la saya kalau selama saya menulis ada sakitkan ati korang tanpa sengaja sebab membaca dengan bercakap ni opkos intonasi lain kan. kang alise taip biasa2 jek.. sekali korang baca tersentap pulak.. maafkan lah saya ya.. #salamkosongkosong


maka inilah muka saya di pagi hari yang suci.. cewahhh.. bukan main tebal bersolek.. kang orang bersalam nangis2 alise muka macam hantu sebab eyeliner luntur hahaha.. tema #makkauhijau 




hanya ini potret keluarga yg paling semenggah.. yang lain semua macam hazabedah.. mulut potpet la.. tangan berayun la.. mata tertido la.. macam2 hal & ragam.. 

dan tahun ni jugak raya paling tak best & sunyi sebab 3 kakak & 1 abang beraya di rumah mertua sebab nak mengelakkan balik 2x untuk majlis sambut menantu abang.. hanya 2 abang dan anak bujang mak jek beraya bersama tahun ni.. tapi meriah jugak.. 




dan ini lah kesemuanya.. hanya alise & anak sedara je penyeri warna.. yang lain smeua biruuuuuuu.. #jdtsangat 



orang dah siap marhaban baru akak sampai.. nasib berbaju raya.. kalau tak memang takde potret raya macam kami2.. hehehe


dan inilah pengantin barunya.. 1st beraya rumah mertua.. macam kekok pulak tahun ni tak dapat duit raya dari abang.. sebab every year abang orang 1st kasi alise duit raya.. tahun ni takde bajet katanya sebab baru lepas kawen.. 

akak no 2 & akak no 4 takde gambar potret sebab xde send dalam group wasap.. bz di rumah mertua katanya.. ok fine..