tabung

Khamis, 30 April 2015

Resipi ~ Labu Goreng Sesedap Pisang Goreng Cheese

assalamualaikum.. salam sejahtera

lama tak tepek resipi kan.. selagi ada resipi yang paling ringkas kita kasi tepek je dekat blog.. alaaaa korang pon pemalas kan kalau banyak sangat bahan.. tau sangat.. :)


ini adalah hirisan labu muda yang dihiris nipis seperti sukun.. (nampak macam hirisan pelam pulak.. huishhh terliur harumanis) 

buang kulit.. basuh & toskan air..  


kawan alise cakap kalau letak ketumbar (blend) lagi sedap.. umpppphh


bancuhan tepung :
  • tepung gandum 2 cawan
  • serbuk kunyit 1 sudu
  • garam secubit
  • ketumbar segenggam


cara memasak sama je macam nak masak pisang goreng.. api sederhana tapi jangan balikkan selalu.. karang hancur pulak labunya.. dah jadi pulak peribahasa terjun dengan labu-labunya alise tak tau k.. **melawak**  

ade kawan cakap kalau sesedap pisang cheese kena la alter labu goreng ni macam pisang cheese jugak.. alise reply... --- > kau punya suka la nak letak hape.. jem pon boleh.. masuk tekak kau bukan tekak aku.. hahahaha..


rumah kakak pokok sukun sedang berbuah lebat.. ni kalau buat goreng alise suka amik part yg tengah lubang2 tu jek.. isinya alise letak tepi.. hahaha.. 

Rabu, 29 April 2015

GiveAway ~ IntaNBerliaN Mega Giveaway 2015

assalamualaikum.. salam sejahtera

- klik gambar -

Syarat-syarat @ Cara Penyertaan :-

1) Blogger yang menetap di Malaysia / mempunyai alamat di Malaysia
2) Buat Entry bertajuk "IntaNBerliaN Mega Giveaway 2015"
3) Letak banner IntaNBerliaN Mega Giveaway 2015 dalam entry
4) Letak link sponsor dalam entry

Jubah Muslimah Moden & Gorgeous Dresses
Awanazstyle Muslimah Shop

5) Hantar link entry u all ke kotak komen entry ini
6) Nak lagi senang, copy je entry ni.. (",)

TARIKH TUTUP : 30 APRIL 2015

HADIAH UNTUK PEMENANG IntaNBerliaN MEGA GIVEAWAY 2015

PEMENANG DIPILIH SECARA CABUTAN BERTUAH.. ALISHA & AQILAH YANG AKAN CABUT UNDI =)

Selasa, 28 April 2015

Acar Tahun / Acar Buah Warisan Asli

assalamualaikum.. salam sejahtera


boleh dikatakan sekarang kalau ade majlis perkahwinan atas meja akan ada letak semangkuk acar tahun / acar buar.. paling tops biasanya di johor la.. tak tau pulak negeri lain macam mana..

& yang paling best acar tahun / acar buah ni paling best makan dengan nasi panas2.. lauk lain xde pon takpe.. mak alise paling suka ni..  


masa mak takde selera makan.. opismate bagitau yang ex-opismate pon ade jual acar ni.. tu yang try sebalang.. alhamdulillah mak respon cakap sedap.. tapi kalau lebih minyak sikit lagi sedap.. tak kering.. 

kalau nak beli bole cari kat sini..


ig : @warisan_wsg


Isnin, 27 April 2015

Selamat Pengantin Baru Lina & Pasangan

assalamualaikum.. salam sejahtera

lina ni adalah ex-opismate.. sangat lama keje dengan richwise.. berenti pon selepas anak tokey amik alih.. banyak sangat prosedur baru nak kena buat.. so she decided quit..


pelamin adalah sangat lawa.. mengikut trend zaman kini.. walaupon simple but nice.. pakai pallet jek pon dah cantik kan..


alise sampai rumah pengantin pukul 2.30.. balik keje pukul 12 terus gerak ke kulai lalu jalan kota tinggi - air terjun.. cuaca pulak ade hujan ade mendung.. sesat pon ye jugak.. tanya je penduduk area situ.. 


ape-ape hal isi perut dulu.. sedap la rojak pengantin.. ade acar tahun tu yang perabis nasi sepinggan.. opps lupa pulak diet.. hehehe


lama na pengantin bersiap.. dah siap kena take turn pulak.. terpaksa la selfie tepi2 dulu dengan kengkawan..  


akhirnya.. pukul 3 suku baru dpt gambar dengan pengantin.. harus la amik side tengah.. acah-acah tunjang & kurus.. hahaha

buat kamu..
selamat melayari bahtera rumah tangga.. walau lambat tapi insyaallah sempurna.. moga cepat dapat anak.. winkwinkwink.. 



kiri kanan sudah berpunya.. tapi memasing konon single.. anak letak tepi.. puiii.. (aku tau ko baca)

- yang ni single - 

Jumaat, 24 April 2015

Fasa Diet Atkins

assalamualaikum.. salam sejahtera

bukan senang nak kurus dan bukan susah nak gemuk balik ye.. kena ingat.. tu yang kena maintain jaga makan.. macam alise suka sangat kuih2.. tapi nak camna lutut selalu sakit.. nampak sangat kaki dah tak mampu nak tahan berat badan..


fasa 1 yang paling struggle kena jaga.. 2 minggu clean diet dah bole nampak hasil yang ketara.. memang betul-betul clean.. 

alise start senam masa hari ke 3.. senam 1 jam pon dah peluh.. rehat setiap 5/10 min.. dalam 2 minggu baju lama dh banyak yang boleh pakai.. best kan.. 


fasa 2 dah bole makan kekacang n berries.. berat masatu 65kg tak silap.. sebab statik alise tukar corak makan sikit.. kena pulak masatu tak tahan dengan coklat & kebetulan kawan baru balik langkawi.. dah TERmakan coklat daim.. dalam tu kan ade kekacang.. hehehe
 

fasa 3 dah bole makan buah.. tapi alise belom tukar fasa lagi.. masih meneruskan fasa 1 @ 2.. sebab banyak kelaut dari clean diet.. 


fasa 4.. lama lagi nak sampai ketahap ini.. doakan alise cepat kurus k..


Khamis, 23 April 2015

SabtuDate

assalamualaikum.. salam sejahtera


banyak2 kawan masa sekolah menengah dulu.. yang ni lah yang terpaling rapat sampai sekarang.. jumpa pon selalu.. tiap kali raya pon jumpa.. ni lah yang paling banyak simpan rahsia alise & setakat ni masih boleh percaya.. hahaha

banyak kali jugak eksiden dengan dia naik motor.. nak cerita banyak sangat la kenangan kami/aktiviti masa sek.. ada dia adelah alise.. nasib size badan kami tak sama.. hmmm



hari sabtu pukul 3.30 set masa nak jumpa dekat kedai ABC.. (sebenarnya alise teringin nak makan ABC dekat kg melayu.. tapi aritu pergi cari tak jumpa kedai.. rupanya kedai dah pindah.. kecewa).. tu yang ajak kawan pergi lepak makan ABC.. borak2 kena la ada makanan sampingan kan.. ni pon bulat mata nak habiskan.. memasing diet..


penat borak kawan ajak check mata percuma dekat wisma sening.. bagus jugak.. alise pon rasa power dah bertambah.. tapi alise tak pakai cermin mata pon.. rasa rimas dekat mata.. tapi bila dah ramai kawan tegur cakap alise sombong dekat luar.. rasa geram jugak.. dah memang tak nampak kan.. camne la nak senyum.. 

sekali check hah rabun kiri kanan 250.. silau 0.. patut bawak kete waktu malam rilek n chill.. rupanya mata i clear silau.. good



dah tinggi rabun baru la apply buat cermin mata.. deposit rm100.. bingkai bonia rm199.. cermin pulak alise amik yang bole tukar kaler ikot cuaca tu rm280.. total rm479.. kenyit-kenyit mata sikit dapat less lagi rm450.. sangat murah ye.. 

agak-agak mane yang cun??? 

Rabu, 22 April 2015

Suprise!!!!!

assalamualaikum.. salam sejahtera


sape pengamal diet atkins memang suka kan kalau turun berat badan.. lagi yang banyak kilo boleh turun termasuk alise sendiri.. sampai tak percaya kemana lemak-lemak tu semua hilang.. *tapi pipi still gemuk*



baju merah penghujung 2014 berat hampir 80kg.. Oh myyyyy sangat.. pipi pon tersembul keluar..

yang tengah tu rasanya baru-baru mula balik induction.. berat 75kg..

n yang gambar last adalah 2 minggu lepas berat mencapai 62/63kg..

*start raya cina sampai



sekarang nak pecahkan angka 60kg tu nak capai berat ideal 58kg sebab alise tinggi 163cm.. tapi lately macam mengidam nak makan manis terus.. mesti badan naik 3/4kg ni.. hmmmm susahnye nak kurus..

kadang penat sangat sampai senam pon selang seli jek.. nak jaga makan lagi susah.. minom pulak kena cukup.. serius penat.. hmmm kalau bole sebelum raya kena fit balik sebab nak melaram pakai kebaya.. hahaha terpesong terus niat..


Selasa, 21 April 2015

Aktiviti Hujung Minggu Setiap Ahad

assalamualaikum.. salam sejahtera

eh macam dah jadi rutin setiap ahad pulak duk melayan bola.. opismate la yang mengajak.. kita ni single so kalau orang ajak memang alise ikut jek.. tu pon kalau takde program la.. setakat ni dah 2 game alise tengok..


ni game yang pertama alise join.. semangat JDT sangat siap pakai tersama jersey pulak dengan opismate siap tudung sekali sama.. winkwink..  sekali kalah 6-3.. "__"



yang ni pulak ahad lepas.. kalah jugak 1-0.. 

memang tiap ahad akan ade perlawanan antara JDT dengan team luar.. yang ke dua menang pulak masa alise tak tengok.. eh ke nak alise tak pergi baru bole menang ek?? *tepuk dahi


sabtu lepas kan ade game JDT dengan kelantan.. awal2 dah simpan remote.. pastu saja ngecek abah belanja burger ayam.. eh dapat pulak.. lepastu menang kan 1-0.. abah siap jerit kuat GOLLLLLLL..  

Isnin, 20 April 2015

i'm Back.. HahahaHahahaHahaha

assalamualaikum.. salam sejahtera


menurun terus carta alise dekat blogspot kesian kan.. menurun menai menurun menaik stats.. sebulan no entry terus ilang i punya ratusan peminat.. xpe i akan buat come back secepat mungkin.. percayalah..  alaaaaa peminat i tak la ramai sebenarnya.. ai pun tulis merepek2 je dekat blog ni..



thanks NN sebab sudi lagi singgah dekat blog i.. 2tahun buat blog masih belum lagi dapat cash kan.. dah update pon suam2 kan camne kan.. 

aritu renew wallpaper blog pon sebab blog ni buat hal.. terpaksa keluar modal sendiri.. thanks dekat puan sue sebab design blog kita jadi lawa terus.. tema hijau gold siap pakej watermark.. sehari je siap rm50..