tabung

Rabu, 11 Mac 2015

Tips ~ Cara Membersihkan Ikan Keli

assalamualaikum.. salam sejahtera

sape geli makan keli tolong la tekan X terus ye.. sebab nanti kalau tengok gambar bawah takut korang muntah pulak depan keyboard.. jangan salahkan alise pulak.. :p


dekat rumah yang paling geli adalah abah.. bole menggedik badan kalau nampak alise bersihkan keli ni.. tak tahulah kenapa.. lagi 1 kangkung.. alise syak mungkin sebab 2  benda ni hidup kat parit.. tu yang geli semacam.. 

alise start makan keli lepas akak yang duduk sabah tu masakkan ikan keli berlada time puasa 2 tahun lepas.. sejak dari itu kalau beli nasi kerabu dekat pasar malam selalu beli keli masak berlada ni.. kalau tak pon tapau masa lunch ( tapi jarang ada ).. sedap nye sisik tepi tu kalau rangup.. isi pon lembut & padat macam makan ikan patin..

asik nak beli jek pokai jugak lelama kan.. so alise nekad beli jek pastu bawak balik rumah.. kasi siang dekat kedai so kat umah boleh terus cuci siap2 letak rencah pastu simpan dalam peti ais terus..

sebab nak elakkan dari hanyir & lendir so alise kasi tips sikit k..

1. ambil segenggam asam jawa.. lumurkan keseluruhan ikan & biarkan selama 10min.

2. bilas bersih.

3. gaulkan pula dengan tepung gandum keseluruhan ikan & biarkan lagi selama 10min.

4. bilas bersih.

5. pastu boleh la digaul dengan serbuk kunyit & perasa.


6 ulasan:

Kakzakie berkata...

Oh... betullah tips alise tu sama yg selalu hubby kakak buat - cuma kadang kakak nampak dia macam ada lumur dgn limau purut juga. Kakak siang-menyiang ikan/ayam/daging memang abang yg buat tau. Kakak masak aje...

Siti Rohaida Yusof berkata...

akak memang tak pandai nak bersihkan ataupun masak keli ni..memang sejarah keluarga tak makan ikan ni..tp sejak dah berkawan dengan ramai orang di luar,tu yang makan ikan ni..tapi tak lah selalu..klu nk makan pun,cari yang da siap masak.by the way,,suka yang goreng je

Ainim Suju berkata...

saya smp skang tak berani nak masak ikan keli sbb takut meletup..last masa form 4 je

Sha Nikitasakura berkata...

Dh lm xmkn ikan keli..rindu msk goreng belado..

lia ummiirfan berkata...

ooo.. gitu cara basuhnya.. saya memang tatau siang ikan keli dan basuh ikan keli tapi kalo makan especially ikan keli bako memang 2-3 ekor sekali hadap. hihi..

NabilaHasyim berkata...

Xpenah jgk uruskan ikan keli.
Xpenah beli, cuci n masak.
Penah mkn sekali kot, sbb kwn paksa suh rasa, katanya sedap.
Xtau la knapa xmkn ikan keli, nk kata alergik, xda pun.
Ensuami suka mkn ikan keli, klu mkn kt luar..hihi..