tabung

Rabu, 5 November 2014

Bebola Donut

assalamualaikum.. salam sejahtera

lama rasanya tak tepek resipi kat blog.. selalu tunjuk gambar je kan..

ahad semalam mak puasa (hari asyura).. orang puasa mane nak sangat makan berat kan.. tapi craving manis-manis.. tekak pahit kan.. so alise buat donut gula.. dapat 1 resipi senang sangat.. tapi link tak hingat pulak.. *dasar peningkatan umur


bahan -bahan 

2 cawan tepung gandum
3 sudu susu pekat
3 sudu marjerin
1/2 cawan air suam
1 sudu yis mauripan
2 cubit garam
1 sudu gula



ini adalah buih yis yang hidup * bak kata kak fynn jamal

air suam yang bole celop tangan.. gaul bersama gula dan masukkan yis mauripan..


yang ni selepas di uli dengan semua bahan.. kalau adunan lembik just tambah tepung sikit demi sikit.. jangan tambah secawan terus ye.. kang keras.. 


perap adunan selama sejam dengan kain

kalau adunan naik gebu.. tumbuk sikit adunan tersebut..

bulat-bulatkan adunan & goreng dengan minyak yang banyak sehingga keperangan.. 

toskan minyak & boleh la di gaul dengan gula yang telah di blender 


sape dekat sini ade anak benih pokok ni?? mulberry kot namanya.. sape ade sape ade?? pm kita pls

15 ulasan:

Safirul Amar Azmi berkata...

bestnye donutttttt

Sya Mimie berkata...

Donut.. My fav.. Nyumnyumm..

Diana Rashid berkata...

saya kalau buat donut tak bubuh majerin..tapi lembut jugak..:)

CikLily Putih berkata...

nak resipi ni boleh tak.... huhuhu

Norma NML berkata...

boleh try utk minum ptg ni..pokok tu rumah mak mertua sya ada..kt Pahang..
http://rencahkehidupan-maamieiqi.blogspot.com/2014/10/raspberry-depan-mata.html

Nieyl berkata...

salam kenal..
Dlu zaman skolah..setiap kali balik sekolah..petik..sampai tuan rumah marah..sampai gondol kiteorg keje kan..huhuhu

Jom join givwaway..
http://seindahcerita.blogspot.com/2014/11/giveaway-blog-nieyl.html

Nafira usof berkata...

mana hasil donut nye??? hehehe

x de plak anak benih pokok tuh. sis pon tak pernah tgk lagi pokok nih.. hehehe

siti alfakhishah aman berkata...

@Nafira usof : yang dalam pinggan tu la kite buat kak.. aish,... lawa sangat eh.. hahaha

Mama Darwiish berkata...

#385 follow sponsor awesome.
wah teringin nak wat donut, tapi takut x jadi urmmmmm guane ni hehe

timm bill berkata...

emm, dap2..comel buat bulat2..dah mcm kue bom..eh2, pkok mulberi..umah kite ade..

aishah nin berkata...

Sedapnya donut kak!! Febret sayaaa :)

aishah nin berkata...

Sedapnya donut kak!! Febret sayaaa :)

aishah nin berkata...

Sedapnya donut kak!! Febret sayaaa :)

adianiez AIDA berkata...

donut panas dan air kopi....
sini ujan ni :)
best nyerrr...

Cik Fafa berkata...

comelnya donut tu. senang kan buat bulat ja. tak perlu guna acuan pun.^^