tabung

Jumaat, 17 Oktober 2014

Tips Daging Cepat Empuk??

assalamualaikum.. salam sejahtera

lamenye korang lunch.. mesti tak masuk opis lagi kan.. alise ari jumaat  pon rehat 1 jam jek.. duduk jek terperuk kat opis.. best la korang dapat cuci mata kat mall.. dah la semalam payday kan.. lagi huntung..


harini alise bawa bekal daging masak kicap dengan telur dadar.. pastu b'1st opismate bagi mee gorang.. alhamdulillah kenyang.. tapi lauk daging tak habis.. kenyang sangat.. plus sakit gigi.. tu yang malas kalau makan daging tu.. asik menyelit jek.. 

sebenarnya nak mintak korang tips camne nak masak daging nak kasi lembut.. sebab alise tak reti potong daging.. nak potong ikot urat ke lawan urat ek?? potong pulak nak besar mane.. kongsi k.. tu jek.. 

9 ulasan:

Farah Waheda Wahid berkata...

pernah berkongsi tips yang sama juga tak lama dulu di Bubblynotes.Com...thanks for sharing dear...

Norma NML berkata...

potong melintang..antara petua yg pernah akak buat..rebus terlebih dahulu dgn daun nangka..satu lagi nak cepat rebus dalam pemanggang ikan ajaib..even tulang pun cepat lembut..
http://rencahkehidupan-maamieiqi.blogspot.com/2013/07/asam-pedas-tulang-lembu.html

Nafira usof berkata...

sebenarnye sis pon x reti gak potong daging x mo bagi liat. hahahahahaha
potong ikut sedap tekak jer. kadang2 memang lambat empuk daging. hehehe

terlior pulak tgk daging Alise tuh. nak masak daging jugak ler.

Diana Rashid berkata...

sama dengan saya la..tak reti potong.kalau balik umah suami,mak mertua kirim daging mesti dia akan potong sekali sebab tau saya tak pandai potong daging..tapi bila beli sendiri dagimnng terpaksa la potong sendiri..hentam je la..orang kata potong melawan urat..dan potong bagi serong..

Sally Samsaiman berkata...

potong lawan urat rasanya...lepas tu rebus la kejap sebelum masak :)

Khumaera Ismail aka Mariam Ismail berkata...

tgk aja pun dh rasa lapar.aaa..lmbtnya kul 1.huhu

Sya Mimie berkata...

Klau kita pun x reti nk potong daging. Hritu pnh potong liat ya rabbi..

Ana Solehah DI berkata...

kalau Ana rebus dalam pressure cooker...senang, itupun klau dlm kuantiti banyak...kalau ckit, x yah masak...hehehe

Abu Zaini berkata...

Perkongsian yang bermanfaat, ijin ambil ilmunya semoga berguna...