minggu lepas punya aktiviti.. hujan2 masak apam balik.. makan panas2 wallahhh.. sedap
Bahan-bahan (4-5 orang):
2 cawan tepung gandum
½ cawan gula
1/2 sudu teh soda bicarbonate
1/2 sudu teh baking powder
Sedikit pewarna kuning
1 biji telur
1 ½ cawan air
secubit garam
Sedikit mentega untuk sapu kt pan.
Bahan tabur: kacang tanah yang sudah dikisar, jagung manis sedikit gula
Cara-cara:
- Mesin gula bersama telur hingga kembang,
- Masukkan soda, bicarbonate, air & pewarna kuning. Mesin lagi hingga sebati.
- Masukkan tepung dan mesin lagi sehingga sebati. (ADUNAN SIAP)
- Oleskan planta di permukaan kuali & tuangkan 1 senduk adunan tadi, kemudian nipiskan.
- Biarkan seketika & sementara menunggu masak, taburkan bahan tabur di atas. Apabila cukup masak, angkat dan dilipat DUA sebelum dipotong.
kalau masak sendiri nak letak jagung banyak pon xde hal.. melimpah ok..
8 ulasan:
Oh... kalau kakak memang beli di pasar malam ajelah bila nak makan. Buat sendiri tak pernah lagi.
Nyam2.. sedap nampak...pandai alise buat..=D
perghh sdpnye buat sndiri...ad x kedai jual kcg yg dh siap blend? huhu...
Telan ailio sis tengok apam balik tuh. memang ruper apam balik pasar malam betul kan~ teringin jugak nak buat sendirik. tapi x cukup bahan2 plak. hehehe
senang je buatnya..bahan pun mudah dapat..boleh cuba buat kot..:)
Waaaa.. Sdapnya.. Klau beli isinya bkn ada pn. Ciput je kt dlm tu..
Sdpnyer..meriah dgn jagung
Salam akak. Ada jalankan perkhidmatan sewa mesin apam balik di Jb?
Catat Ulasan