tabung

Selasa, 30 September 2014

Resipi ~ Kuih Gegetas

assalamualaikum.. salam sejahtera

alise dah lame teringin nak makan kuih ni.. sebab dulu masa sekolah mak selalu buat untuk makan2.. letak dalam balang depan tv..

pastu ade kawan fb post dekat wall.. tu yang tanye resipi camne buat.. alahai 3 bahan jek.. tapi nak buat 3 jam.. hmmm.. nasib puas makan..

bahan-bahan :
sebiji kelapa parut
1bag tepung pulut
1 1/2 cawan air
1 sudu kecil garam


gaulkan semua bahan.. adunan jangan terlalu lembik.. 

bentuk kan adunan sedikit bujur & tidak terlalu tebal..

goreng hingga kekuningan.. toskan..
 


untuk sira pulak.. panaskan 3 sudu besar gula dengan secawan air.. 

gaul sehingga gula menjadi pekat.. 

tutup api & gaul dengan cepat.. 

Isnin, 29 September 2014

Kereta Buatan Proton 2014 ~ Proton Iriz

assalamualaikum.. salam sejahtera

thanks Nuffnang.. 

alhamdulillah.. moga bertambah rezeki CPUV lagi.. ada 5 CPUV yang tengah on going.. tapi tak la merancak naik macam korang punya punya kan.. korang punya amount besar-besar kan?? alise punya sen sen jek.. takpe.. janji usaha tu ada untuk update blog.. 


sape peminat hijau.. meh laga bahu sikit.. hahaha.. alise memang peminat hijau.. sangat-sangat.. so nampak kereta proton IRIZ ni  bole terbayang-bayang sampai  ke mimpi.. adore sangat.. tapi bab nak menambah hutang.. memang kim salam la.. hahaha.. tengok jelah kereta orang lain atas jalan.. 

makin nak mencapai 2020 makin cun kan kaler / pembuatan kereta.. cuma harga je tak cun.. geram..

Sabtu, 27 September 2014

Segmen ~ GiveAway 2014 Mia Liana

assalamualaikum.. salam sejahtera




Giveaway 2014 Mialiana.com bermula pada jam 8.30 pagi 20 September 2014 hingga 11.59 malam 30 September 2014. Menawarkan hadiah yang bernilai RM1,495.80 untuk dimenangi. Senarai hadiah ada di SINI.

Semua blogger dijemput join untuk menyertai Giveaway ini.

Syarat-syaratnya :

1. Wajib Follow Blog Sponsor
MiaLiana Aynora SewaKeretaSabah ProvideNetwork TengkuButang IeyzartdSyahieyr FuzaMusa YatiAdam ZafirahZarrae Cekelatmanih DayangDeno EngkuMuzahadin PetakBunga AinimRashihah KaryaMahirah Azhafizah Zaidalifah FatihahFazlin FatinFarhanah NiaEmkay SyiraLokman

2. Wajib Like Fanpage Sponsor


3. Buat entri bertajuk Giveaway 2014 Mialiana.com
4. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
5. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI

40 pemenang bertuah akan dipilih melalui random.org dan keputusan pemenang akan diumumkan pada 10 Oktober 2014.

Good luck!

klik pada banner untuk join....

Rabu, 24 September 2014

Rezeki

assalamualaikum.. salam sejahtera

ade orang murah rezeki kahwin awal
ade orang murah rezeki pekerjaan
ade orang murah rezeki anak ramai
ade orang murah rezeki susu ibu
ade orang murah rezeki kasih sayang
ade orang murah rezeki sahabat yang baik-baik
ade orang murah rezeki pergi melancong
ade orang murah rezeki kewangan
ade orang murah rezeki makanan

semua itu rahsia allah.. kun fayakun.. siapa kita nak menidakkan takdir allah kan..
semua lain-lain rezeki.. yang pasti kena bersyukur kepada allah..


Selasa, 23 September 2014

Tuntut Janji

assalamualaikum.. salam sejahtera

anak sedara ni kalau alise yang janji ajak main tanam.. selagi tak pergi selagi tulah bising je kat tepi telinga.. gerammm. hari sabtu kan balik pukul 1.. masak lunch dulu,, makan,, pastu tengok runningman jap tv2 baru gerak p taman.. nasib pukul 5 tu redup..






selfie la korang.. acik tangkap gambar dari jauh je.. dah dapat duduk.. bontot pon berat nak gerak.. hahaha

oppps.. tuan blog comot pulak..


wahaha.. balik dari taman jiran datang rumah hantar kacang pool.. tulah saper suruh plesing kat wechat.. dah alise pon dengan tak malu ngecek sepinggan.. alise balas terus mangkuk dengan pecal buat tengahari tu.. 

ooooo macam ni rasanye kacang pool tu.. hmmm duduk je JB tapi tak penah lagi makan kacang pool yang femes kat larkin tu.. sedihhhh

Isnin, 22 September 2014

Kawan Baru Kita

assalamualaikum.. salam sejahtera

yey.. kita dah ade kawan baru.. merangkap kawan office jugak sebenarnya.. oooo ngendap blog kita eh.. siap tinggal jejak.. ok ok i follow u back later ye kawan.. +___=

boleh klik link ni : ibu twins.. 




ni cerita lain pulak.. sapa tau nama buah ni? kawan alise cakap buah tampoi.. alise tak pasti la kan.. sebab ni pon 1st time jumpa.. abah bawa balik 1 plastik masa balik dari kenduri kahwin rumah sepupu.. 2 bundle rm10.. import dari negeri sembilan kata taukey kedai.. 


isinye macam ni.. alahai kecik sangat2.. mane la puas makan.. ade dalam 2/3 ulas je dalam tu.. kulit tebal.. kawan cakap kalau penempatan orang asli banyak la jual tepi2 jalan.. macam cameron tu.. rasa manis macam duku lebih kurang..


balik kerja nampak buah naga ni dah masak.. apelagi.. kasi petik la.. setakat ni dah 3x merasa buahnya walaupun sekali buah tu hanya ade sebiji jek.. tak pakai baja pon.. siram2 je sikit2.. benih pokok akak ipar yang bagi.. tanam je pakai batang.. tapip hati-hati.. batang nya ade duri sikit..

Jumaat, 19 September 2014

Resipi ~ Apam Balik

assalamualaikum.. salam sejahtera

minggu lepas punya aktiviti.. hujan2 masak apam balik.. makan panas2 wallahhh.. sedap



Bahan-bahan (4-5 orang):
2 cawan tepung gandum
½ cawan gula
1/2 sudu teh soda bicarbonate
1/2 sudu teh baking powder
Sedikit pewarna kuning
1 biji telur
1 ½ cawan air
secubit garam
Sedikit mentega untuk sapu kt pan.

Bahan tabur: kacang tanah yang sudah dikisar, jagung manis sedikit gula

Cara-cara:

  • Mesin gula bersama telur hingga kembang,
  • Masukkan soda, bicarbonate, air & pewarna kuning. Mesin lagi hingga sebati.
  • Masukkan tepung dan mesin lagi sehingga sebati. (ADUNAN SIAP)
  • Oleskan planta di permukaan kuali & tuangkan 1 senduk adunan tadi, kemudian nipiskan.
  • Biarkan seketika & sementara menunggu masak, taburkan bahan tabur di atas. Apabila cukup masak, angkat dan dilipat DUA sebelum dipotong. 


 
kalau masak sendiri nak letak jagung banyak pon xde hal.. melimpah ok..  

Khamis, 18 September 2014

Segmen ~ Mini MMR GiveAway by Wahmieland

assalamualaikum.. salam sejahtera


klik banner

Kek Tunang Orang

assalamualaikum.. salam sejahtera

pengubat stress semalam.. 

kenape erk?? makin stress makin ingat nak makan jek.. pastu makan benda manis-manis.. tu yang bertambah berat badan tu.. gula + lemak memang penjahat.. marah ni.....

Rabu, 17 September 2014

Jalan-Jalan Sebana Sg. Rengit

assalamualaikum.. salam sejahtera

harini mood kerja macam ke laut paling dalam.. stress dari mlm tadi membawa ke pagi ni hah.. geram.. tapi amik masa sikit update.. sayang gambar dah ade kan..


semalam seharian tak masuk dapur.. kire gantung kuali kekdahnye.. so alise tapau nasi ambeng rm3 untuk mak.. alise pulak makan bubur nasi rm3 mangkuk besar.. rasa memang tip top.. cukup pedas bagi yang suka makan pedas.. weee

sebenarnya mak yang ajak jalan semalam.. ni kalau mak ajak baik kita ikotkan aje.. kalau tak memang duduk jelah kat rumah.. alasan sakit pinggang la / nanti adik beradik lain balik la.. macam2.. tapi semalam alise dah post kat group wasap tak bagi adik beradik balik hahaha.. 

alah saje nak tengok tapak projek petronas yang dekat sebana tu.. katenye kawasan nye luasssss sangat.. tapi memang pon.. 


jalan menghala masuk ke tapak pembinaan.. lengang kan.. tapi ade ramai jugak la mat bangla tengah tanam / siram pokok2.. bole je lalu.. tapi banyak la lori keluar / masuk angkut tanah.. lagipon ade jugak penempatan kampung kat area situ.. tak mengganggu pon.. kan ade guard.. 




pesisir laluan sebana ni mcam dah tak membangun sangat.. terbengkalai.. tak di selenggara dengan baik.. tapi masih ramai lagi pelancong yang menginap jugak kat sini.. sultan johor siap ade heli tau nak landing kat area tu.. dulu kan sebana ni anak tun mahathir.. sekarang xtau sape owner.. (lupa sejarah) hahaha..

mane gambar projetk petronas tu???

harap maklum.. sekarang projek pembangunan tersebut semua telah ditutupi dengan zink biru.. kecewa hati mak.. 


tapi nak sejukkan hati,, bawa mak pergi tepi laut.. menghadap kapal2 kargo.. ade jugak orang mancing kat sini.. banyak ikan.. 



dah puas tengok pemandangan.. kite tapau mee rebus pulak.. ni memang sedap.. jalan simpang 3 menghala ke sg rengit belah kiri.. mak cakap 1 x cukup.. next time sorang kena 2 bungkus baru puas.. uh tekak.. bole tahan.. pastu singgah pasar malam nak cari putu piring kedai tu tutup pulak.. beli pedal jek.. puas makan.. puas jalan.. haha

Selasa, 16 September 2014

Bila Abah Masuk Dapur

assalamualaikum.. salam sejahtera

SALAM 1 MALAYSIA

alhamdulillah. abah alise ni bole kata sangat rajin jugak la kedapur. air tangan abah ni lain sikit dari air tangan emak..tu yang kalau abah masak alise siap bertambah 2x.. hmmm.. memang lambat la kurusnye..

sejak emak x larat sangat jalan memang alise tak benarkan mak masak.. mak memang tak larat nak diri lelama.. tu yang risau tu.. jadi abah amik alih memasak kalau alise pergi kerja.. masak tak banyak pon.. jadi alise balik kerja dah boleh buat kerja rumah yang lain pulak.. dapat la rehat sikit.. hehehe..

burger
mee jawa
daging kari
siput sedut masak lemak
sambal hijau cecah lempeng


ikot mood abah jugak la.. ade time rajin masak pon sedap2.. kalau macam penat2 jaga lembu masak simple2 jek.. tapi bole la tahan..

tapiiiiiii..

kalau abah yang masak memang dia tak kan kemas dapur.. tak kan lap kotor2 dekat tempat memasak tu.. like minyak terpercik ke.. kuah melimpah ke.. memang takkan lap punya.. tu jelah pon.. tapi kalau masak memang sedap.. ate.. tukang masak blok kan.. hehehe.. untungkan alise..

Isnin, 15 September 2014

Mohon Doa Dari Kalian

assalamualaikum.. salam sejahtera


innalillah hi wa inna ilaihirajiun..

takziah untuk sahabat sebab suaminye terlibat kemalangan menghala ke cherating semalam.. suaminya dalam perjalanan untuk berkonvoi disana.. dipahamkan masih dalam keadaan kritikal (ICU).. tulang rusuk patah.. kaki patah kedua-duanya.. mohon doanya selamat ye kengkawan..

si isteri pulak tengah sarat mengandung mengandung.. harap bersabar ye sahabat..

alise doakan yang baik untuk suami kamu.. moga masih di panjangkan umur buat suami kamu juga.. moga kamu jadi semakin kuat hadapi dugaan yang amat berat ini ye sahabat..

Selasa, 9 September 2014

assalamualaikum.. salam sejahtera

sambungan dari entry lepas..

eh arini patut wordless kan?? ah xde2 nak letak jugak pic banyak2.. sebab alise ni kalau blog orang lain banyak gambar lagi suka pulak menempel kat blog orang tu.. hehehe..

pelamin serba putih + gold

sepupu muda2 entah berapa banyak ambil gambar.. pastu send kat group.. bengang jek ngan diorang.. penuh terus memory phone.. 

tapi diorang selfie dekat pelamin.. alise selfie dengan pengantin dalam bilik.. wakaka.. sementara tunggu pengantin lelaki datang kan.. lagipon alise balik cepat.. tak sempat nak jumpa pengantin lelaki..


makan sedap2 belaka.. 
pajeri nanas
fucuk masak lemak
rendang daging
ayam berempah
   
ni pulak dessert
puding cocktail
taufu panas

dan ini la rojak petis yang alise hadap kat dapur.. yang konon bz jek kat dapur tu.. (gambar blur) dasar dengki.. dan ini paling cepat habis.. tengahari dah sold out..
 
ingat senang ke nak lepas tol ni.. nasib la dapat orang johor ( alise tak tahu pulak kalau negeri lain ade jugak sistem tol ni ) memang susah nak lepas.. padahal nak jumpa bini sendiri pon kan.. 

2 tol baru lepas.. naik segan dah pengapit.. tu belom mak andam tutup muka isteri lagi atas pelamin.. pengeras tu lagi besar tau.. 

alhamdulillah.. happy cousin alise dapat duduk atas pelamin.. peluh2 si suami.. alise tak sempat gambar dengan mempelai.. sedihhh..

petang sikit mempelai turun entah kebun getah mane ntah.. buat outdoor.. cantik nye lahai pemandangan.. 

** hai pakwe.. bile nak merisik kite ni.. tak sabar nak timang anak.. Opppssssss