tabung

Rabu, 13 Ogos 2014

Raya2014 ~ Lauk Kunjungan Sebelum Raya

assalamualaikum.. salam sejahtera

** entry gambar makanan.. maaf pada yang berpuasa 6 **

mak alise memang suka masak awal2.. sebab kat rumah tu pon tinggal alise,, mak abah jek.. nak harap alise masak sorang memang tak la.. masak banyak kot.. kang ade kurang masin ke terlebih manis ke.. haishh jangan buat hal k..

start masak hari sabtu.. balik keje terus sinsing lengan.. rumah memang dah penuh dah.. akak2 hari khamis semua dah balik umah mak abah.. memasing tido terbaring je depan tv..

alise amik turn jaga ayam jek.. senang nak main pesbuk.. kah3.. buat ayam goreng jek cecah sos

ade kisah pasal nasi impit ni.. hahaha..

ikotkan akak dah kire dah sorang dapat 5 ketol.. masak teros 150ketol.. alise kunjung dlm 25 rumah..balance ade lebih 25ketol kan.. (sila kira) tapi last2 tinggal 5ketol je balance nye.. abis tuan rumah takkan taknak makan nasi impit time buka kan.. opkos kena merasa jugak.. 

rupanya anak sedara p masuk dalam plastik kunjungan dia sampai 10 biji.. senyap2 je masuk kan.. yang ibu dy cakap patutlah berat jek plastiknye.. 

ayam tua masak kari

lodeh

daging dendeng..

alise sebenarnya tak puas makan nasi impit cecah rendang.. tahun ni kebanyakan buat kari daging.. sebab FELDA kan bagi peruntukan 2kg daging.. 

akak buat jugak bergedil.. saja buat2 tambah lauk.. 

alhamdulillah semua habis di makan.. nampak sangat semua pon kuat makan.. 

tapi malam raya masak lagi lauk2 raya.. tu memasing suami2 kakak request la nak makan ape ape.. tekak diorang pon lain2 kan.. yang paling best dapat makan serunding.. tak dapat makan nasi impit ngan rendang,, dapat makan ngan serunding pon alhamdulillah.. 

** sambal kacang tiada dalam gambar.. sebab time ni belom siap masak lagi.. sambal kacang ni adik beradik paling suka kalau mak yang buat.. bole berebut kalau tinggal sikit.. 

5 ulasan:

♥ Mrs. Secretary ♥ berkata...

Alise dok perasan lama dah.. kenapa ek tak dapat tengok gambar2 yg alise share.. Ermmm..

Iryns Ahmad berkata...

knp xnmpk ur pic?entry je yg kuar syg...

fazianbatrisyia berkata...

sy pon sama tak boleh tgk pic

Rinna berkata...

Masih tk dpt tgk gambar nie..

Sya Mimie berkata...

Bestnya dpt mkan mcm2.. Kta sjak allergik mkn ni terpksa hati2.. Alise, gmbr xdpt tgk.. Nti btulkn la eh.. Mesti best dpt tgk gmbr..