tabung

Ahad, 27 April 2014

Mane Yang Sempat Je Lah Kan

siang tadi masak sehabis ringkas.. nak cepat amik stok.. alah mak ngan abah je yang makan.. yang lain semua dah duduk luar.. kalau adik-beradik balik.. pandai la diorang top up nak makan ape.. memasing dah kawen kan.. yang bujang pandai la cari makan kat luar.. huhu.. tapi alise masak banyak jugak..bole 2x makan.. 


sayur bayam masak lemak..

ikotkan nak masak goreng je.. tapi sebab mak request suruh buat sambal totok.. maka sayur ni kita kasi kuah la kan.. baru mantap..


sebab takde stok ikan / ayam / daging.. maka kite goreng telur dadar 3 biji sudah.. letak sekali mayonis kasi gebu.. * ini petua wardina bagi dekat dalam iklan tu kan *


hah saper tau ni ape?? 

ni la sambal totok nye.. hmmm. buat sikit pulak.. x cukup ok.. paling suka mak makan sampai tambah nasi 2x.. jarang ok mak alise makan nasi bertambah.. diet sangat.. hmmm.. anak nye jugak yang gemuk..

meh alise letak resipi sekali..

resipi sambal totok jawa
  • 1 genggam lada kering * buang biji sahaja.. JANGAN rendam dengan air
  • sedikit ikan bilis
  • 2 ulas  bawah merah
  • 1 ulas bawang putih
  • secubit garam
  • 1/2 sudu kecil gula
  • sedikit serbuk perasa
cara masak :
  1. panaskan minyak.. gorengkan lada kering tadi sehingga bertukar warna.. tapis..
  2. gorengkan pula bawang merah, bawang putih, dengan ikan bilis.. tapis
  3. tumbuk kesemua bahan yang di goreng.. 
  4. apabila dah lumat baru masuk kan serbuk perasa, garam & gula..


~ tambahan : 

balik dari amik order abang yang sulung sampai dengan anaknye.. alhamdullillah rezeki.. abang bawa sekali keropok lekor pasir gudang.. wahhh ni bole tambah lemak lagi ni.. goreng 5 batang.. makan panas2.. pulak time ni hujan turun lebat.. pehhh.. elak dah kenyang pastu terbongkang jek.. 
hashtag:gemuk



7 ulasan:

Nafira usof berkata...

pertama kali dapat resipi sambal totok nih. sebelom nih pernah dgr jer.. makan belom lagi.
boleh cuba nanti nih. mekasih~

kopok lekor kalo makan panas2 memang sedap.. lawan plak ngan teh o.. fulammak.

msredcheesecake berkata...

first time dengar sambal totok... resepi mcm sambal biasa je tapi cara masak je lain... cam sedap

MyCherita berkata...

Salam ukhwah..jalan-jalan blogwalking dari senarai peserta Segmen Nak URL Blog #3 Mialiana.com.. salam perkenalan, salam ceria dari MyCherita

adrianna syaz berkata...

Sambal totok tu sgt sedap ok...gaul dlm nasik cmtu ja..pun mmg bertmbh nasik.hehe

cikcenderawasih berkata...

sedap nyer~

Maria Firdz berkata...

sambal tu pembuka selera sbnrnya kan...

selamat berhujung mggu. :)

eyka baha berkata...

sedapnya! huhu
feel free to visit mine http://eykabaha.blogspot.com/ :)