tabung

Ahad, 27 April 2014

Mane Yang Sempat Je Lah Kan

siang tadi masak sehabis ringkas.. nak cepat amik stok.. alah mak ngan abah je yang makan.. yang lain semua dah duduk luar.. kalau adik-beradik balik.. pandai la diorang top up nak makan ape.. memasing dah kawen kan.. yang bujang pandai la cari makan kat luar.. huhu.. tapi alise masak banyak jugak..bole 2x makan.. 


sayur bayam masak lemak..

ikotkan nak masak goreng je.. tapi sebab mak request suruh buat sambal totok.. maka sayur ni kita kasi kuah la kan.. baru mantap..


sebab takde stok ikan / ayam / daging.. maka kite goreng telur dadar 3 biji sudah.. letak sekali mayonis kasi gebu.. * ini petua wardina bagi dekat dalam iklan tu kan *


hah saper tau ni ape?? 

ni la sambal totok nye.. hmmm. buat sikit pulak.. x cukup ok.. paling suka mak makan sampai tambah nasi 2x.. jarang ok mak alise makan nasi bertambah.. diet sangat.. hmmm.. anak nye jugak yang gemuk..

meh alise letak resipi sekali..

resipi sambal totok jawa
  • 1 genggam lada kering * buang biji sahaja.. JANGAN rendam dengan air
  • sedikit ikan bilis
  • 2 ulas  bawah merah
  • 1 ulas bawang putih
  • secubit garam
  • 1/2 sudu kecil gula
  • sedikit serbuk perasa
cara masak :
  1. panaskan minyak.. gorengkan lada kering tadi sehingga bertukar warna.. tapis..
  2. gorengkan pula bawang merah, bawang putih, dengan ikan bilis.. tapis
  3. tumbuk kesemua bahan yang di goreng.. 
  4. apabila dah lumat baru masuk kan serbuk perasa, garam & gula..


~ tambahan : 

balik dari amik order abang yang sulung sampai dengan anaknye.. alhamdullillah rezeki.. abang bawa sekali keropok lekor pasir gudang.. wahhh ni bole tambah lemak lagi ni.. goreng 5 batang.. makan panas2.. pulak time ni hujan turun lebat.. pehhh.. elak dah kenyang pastu terbongkang jek.. 
hashtag:gemuk



Jumaat, 25 April 2014

Kepala Batu

patut nye malam tadi nak pergi bandar Kota Tinggi nak beli hp.. tapi tak tau lah ape slack.. hp x dapat.. ape pon xdapat.. yang dapat cuma penat jek.. huhuhu..

pas maghrib gerak.. cepat2 sembahyang maghrib & baca yassin.. kan rumah alise nak g kota dalam 1 jam.. tu yang cepat2 gerak..

isi minyak jap terus amik kawan.. start dari amik kawan sampai kami dah sampai betul2 depan GEDUNG KOTA.. x bercakap ape.. x borak2 mcm selalu..

padan la muka.. alise ni dah lah jenis gelabah.. lagi si kawan ni msj2 cakap cepat lah.. cepat lah.. padahal kedai tutup kol 9.30.. sempat lagi kot..

alise ni bukan bole.. dah sentap tu diam jelah.. bawa laju jek.. nasib la x jem sangat..

dah sampai gedung tu dalam kereta alise bg kawan kira duit.. cukup x rm2100.. sebab duit tu alise yang tolong pegang.. takut kurang ke ape kan.. takut jugak pegang duit orang banyak2 ni..

pastu....

kawan ni bole tanye lagi.. tak sayang ke nak beli hp..

ewahhhh.. dalam ati dah panas je ni..

kena sound setepek..
"hoiii dah sampai depan kedai ar.. yang pergi tanye sayang tak sayang ni kenape?? duit kau tu kan.. aku hantar jek.."

tau pastu jadi ape??

terus diam member.. padan muka.. merajuk terus tak nak kuar kereta.. memang saje wat hal kn..

ok yang ni selitan cerita.. ada 2 part.. 1 kelakar.. 1 sedih.. hahaha.. meh nak citer panjang lebar lagi.. :)

part kelakar :
alise apelagi.. keluar je terus dari kereta terus hempas pintu kuat2..  *kereta aku pulak tu..* ade ke dah la member tengah merajuk dalam kereta.. yang alise ni amik kunci kereta terus lock pintu.. terus menonong masuk kedai ubat nak beli ubat mak.. pastu terpikir.. eh camne member nak keluar kereta kan.. mau menjerit alarm nanti.. haishhhh.. ngek betol..

part sedih plak :
alise pujuk jugak la suruh beli.. ade mase lagi nak belek2.. dalam 20 minit gitu la.. bole dia jawab.. dahhh jom balik jek.. xde mood nak belek hp.. apelagi beb.. terus berderai air mata wa cakap lu.. ooohhh memang makan dalam betol ni.. xpe2..

start enjen.. tak yah cakap banyak.. masuk gear terus gerak balik jek.. senyap lagi la dalam kete.. padan muka aku..



Khamis, 24 April 2014

Tongkat Pengganti GoPro

ni namanya monopod,, lebih kurang macam tongkat kan.. tapi yang ni kiut sikit.. pasal ape kiut.. pasal bole amik gambar penuh2 screen hp.. ramai2 bole masuk.. nak amik gambar yang diri 1 badan pon boleh.. xde hal lah..


nak beli menatang gopro tu kan mahal.. makan ribu jugak.. yang ni alise beli rm50 siap postage.. berganda-ganda murahnye.. tapi dekat website mane ek? lupa plak.. dapat rm39 je.. baca sini.. tak tau la ade promosi lagi ke tak.. #entry ni tertangguh sebenarnya.. banyak nye kena edit.. huhuhu #
 


sebenarnya nak tunjuk ade screw leper dekat tengah tu.. tapi x nampak pulak.. entah kenape ntah.. holder tu asik nak terpusing jek.. last2 alise cari toolbox abah.. cari nut yang jenis nipis.. kasi ketat balik holder tu.. alhamdulillah berjaya.. ade pro & kontra jugak beli yang murah2 ni.. tapi nak wat cane.. tak mampu kan.. terpaksa la amik yang murah.. 

Rabu, 23 April 2014

Dah Sarap?


sarap dekat opis jek.. milo + biskut kering.. harap bertahan sampai ke tengah ari.. kang lunch kite makan luar pulak.. dh la semalam pon xmakan.. *nak kurus camne kalau x makan kan.. ingat nak kurus xpayah makan la tu.. * caiiit

sebab air pon xde sampai esok.. malas nak cuci perkakas.. nasib bg notis.. nak betol kan paip utama katenye.. 



Selasa, 22 April 2014

Segmen ~ 12 Jam Bloglist #8 Mialiana.com


Pencarian bloglist bagi bulan Mei dan Jun 2014 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 22 April 2014, iaitu tepat jam 11.15 pagi sehingga 11.15 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #8 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 30 April 2014.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

Kerepek Jejari Ketam

sori la korang.. masuk minggu ke 2 dok tayang resipi kan.. alah semua simple2 jek.. 2 bahan je pon..

bahan-bahan :
sepeket jejari ketam
minyak masak


sebenarnya lagi senang kalau jejari ketam ni tengah beku.. senang potong dari yang dah lembik2.. series ni.. 


hiris panjang - panjang macam ni.. nipis je tau.. 


masa korang nak masak tu.. api kena betul2 panas.. tapi jangan la sampai rentung plak masaknye.. agak2 dah perang warna dah bole angkat dah.. 

selamat mencuba


Isnin, 21 April 2014

Segmen ~ 1st Mini GA by Nanie Dean

- klik banner -

  • Follow blog NaNie Dean
  • Copy banner dan link kan semula ke entry ni
  • Buat entry dengan tajuk: 1st Mini GA by NaNie DeaN
  • Dah settle semua, tinggalkan link entry tu di ruangan komen
  • Pemenang akan di pilih berdasarkan cabutan bertuah oleh anak2 KN (cabut nombor)


Hadiah:

2 pemenang utama:
  • Sebuah buku yang dipilih sendiri di MPH online berharga RM25 dan ke bawah

5 pemenang saguhati:
  • Cenderahati dari Terengganu

Tabiat Memasak

tak tahulah mood memasak ni sampai bile.. harap berkekalan.. jangan time bujang je rajin.. dah kawen nanti asik makan luar.. memang duit hantaran pergi pulang balik kat laki la kalau cenggitu kan.. hahaha.. 


sambal goreng hitam campur babat.. style orang jawa memang jenis hitam legam ok.. baru ummmpphh..


masak lemak nenas campur ikan sepat masin.. 


terselit pulak.. ni jiran yang bagi.. lelaki ok yang masak ni.. sedap tapi lebih kuat rasa kari dari rasa tomato.. 


brokoli goreng.. simple-simple jek.. buat tambah lauk.. 


yang ni terpaling senang nak masak.. hiris bawang,, letak cili blender,, pecah telur.. 

Ahad, 20 April 2014

Hari Ini Hari Ahad

Sekarang hari minggu jarang sangat lekat kat umah.. ade je halnye.. Amik stock tudung dengan telekong.. Hantar barang lagi.. Tu belom masuk dating lagi,, hewhewhew..

Dah lama dah gantung kuali hari ahad.. "__°.. Nasib harini xkemana.. Dapat la masak nasi ayam.. Tu pon dah habis ringkas dah.. Xde sos, salad bagai..


untuk beras :


  • Just basuh beras dengan serai + kiub ayam




  • ayam goreng untuk 3 orang makan.. sorang seketol.. lagi seketol tuan belog dah rembat awal.. sebab peha.. ade kaki jugak (dasar)..  alah.. ayam goreng letak serbuk kunyit dengan garam jek,, 



pastu masak sayur campur.. campak2 je bahannye..


bahan -bahan

  • 3 batang putik jagung hiris nipis
  • 1 mangkuk kobis bunga
  • 1 biji tomato
  • segenggam cendawan * disiat kecil
  • 1 ulas bawang besar * di hiris
  • 5 biji cili padi * dihiris
  • ikan bilis * ditumbuk

cara masak :

  • layukan bahan hiris.. masuk kan ikan bilis.. campak segala sayur.. letak serbuk perasa.. siap.. sepantas kilat sahaja.. 


Simple kan.. Ni pinggan alise.. Sayur banyak xpe jangan nasi yang banyak.. (Ayat.sedapkan.hati)
 

posted from Bloggeroid


Jumaat, 18 April 2014

Bebola Kentang



nah resipi terus i bagi.. sambil-sambil layan gambar sekali ok.. :)

------------------------------------------------------------------------------------------------------



 bahan-bahan :

* 4 biji kentang - di potong 8
* sedikit serbuk lada putih
* 1 sudu besar mayonis
* secubit garam / perasa
* serbuk roti
* 2 biji telur ( asingkan putih telur / kuning telur )


senang je pon buatnya :


1. kentang yang dipotong 8 tersebut digoreng sebentar sehingga sedikit lembut.. ( kalau nak rebus je pon boleh )..



2. dah masak.. lenyek kan jek kentang tersebut sampai hancur.. bersama dengan kuning telur

3. gaul sebati : serbuk lada putih, mayonis, garam & perasa..

4. perapkan kejap letak dalam esbok.. ( mudah kan korang untuk mengepal menjadi bebola )


5. agak dah keras sikit adunan korang kepal jadi bulat-bulat.. O o O o O  o

6. sebelum menggoreng, korang celupkan bebola tadi dengan putih telur & salut je terus dengan serbuk roti..



7. siap..


posted from Bloggeroid

Khamis, 17 April 2014

Wishlist 2014 ~ Handphone Baru

seumur hidup.. kali ke 4 beli hp pakai duit sendiri.. 

1. hp nokia 3310 tahun 2004 beli dalam rm400.. bayar bulanan 3 bulan..

2. hp motorola beli rm 700 tahun 2006.. hilang kena tipu dengan penyangak.. badigol betol..

3. beli hp N70 rm1100 tahun 2007.. pakai duit bonus.. masih pakai sampai sekarang..

4. beli hp S4 rm1500.. pakai duit bonus jugak.. ini memang tersenarai dalam wishlist 2014..  


sanggup alise beli hp clone model ni.. nak tengok sejauh mane bestnye.. tapi hp ori dengan clone mane lah nak same funtions kan.. tapi overall memang best.. tapi masa beli,,  kawan pancing suruh tunggu sampai S5 keluar.. nanti kan S4 mestu turun harga kan..

tapi sebab dah memang niat nak beli malam tu,, pejam mata jelah bayor.. tak tido alise malam tu asik main hp jek.. sanggup.. huhuhu..


kaler memang cun cun.. standard kaler memang hitam putih.. extra kaler brown, pink dengan baldu hitam tapi memang tak lah alise nak amik pink.. bukan minat na pon kaler tu.. kalau ade kaler hijau mungkin bole timbang tara lagi nak ke tak kan.. hehehe.. last decided amik kaler brown with gold.. puas hati..

Rabu, 16 April 2014

Segmen ~ GA Nurul Yui Collection


Jumlah pemenang :
  • 1 orang x 1 set pisau kitchen king 6 pcs
  • 2 orang x topup RM 5 ( DiGi/Maxis/Celcom )

Cara pemilihan pemenang :
  • 1 x top referral
  • 2 x random org

Tarikh penting :
  1. GA tamat : 24/4/2014
  2. Senarai peserta : 25/4/2014
  3. Tempoh semak peserta : 25/4/2014 - 27/4/2014
  4. Senarai pemenang : 29/4/2014

Fenomena Bawal MawarFizo




Credit : http://yunabella.blogspot.com/2014/02/tudung-bawal-gaya-mawar-fizo-omar.html


Selasa, 15 April 2014

Segmen ~ Blogwalking By Dayang Deno

- klik banner - 

Cara penyertaan :
1- Like fanpage -->>  - done -
2- Follow blog -->> www.dayangdeno.com  - done -
3- Tajuk entri bebas. Copy banner di atas dan linkkan ke entri ini
4. Publish dan paste link penyertaan anda di ruangan komen.
5- Lima peserta bertuah akan mendapat limited edition doodle art button badge :)


**Tarikh tamat segmen pada 11.59pm, 1 Mei 2014

Pudding Kastard Jagung Terpaling Simple

resipi ni kalau nak campur sekali dengan air cocktail memang best la kan.. makan sejuk2.. perhhhh.. mabeles.. apetah lagi buat nye pon senang banget..


bahannye 
  1. 1 cawan tepung kastard
  2. 1 cawan santan pekat
  3. 1/2 cawan susu pekat
  4. 1 tin jagung manis
  5. secubit garam
  6. sedikit air * agak2 ikot kepekatan bancuhan.




  • sebelom tenggek atas api,, buat bancuhan ni dulu supaya bancuhan tak berketol.. ini petua mak alise.. alise ikot je mane yang baik.. ye dak.. 


  • masuk kan sahaja kesemua bahan kecuali jagung manis.. gaul sampai sebati & tidak berketol..


  • pastikan pakai api perlahan sahaja & bancuhan hendaklah selalu digaul.. 



posted from Bloggeroid

Isnin, 14 April 2014

Roti Gulung Bersama Cheese

minggu ni punya entry memang semua pasal makanan jek.. saje nak kasi korang idea mudah2.. sian korang yang kat rumah kena catu air tu.. dengar berita minggu lepas, mungkin sampai lepas raya. bertabah la korang yek..

kebanyakan resipi dalam blog ni simple2 jek.. tak serabut kepala korang cari bahan..



  1. roti keping
  2. sosej
  3. cheese keping
  4. serbuk roti
  5. penggelek *tiada dalam gambar
  6. putih telur * tiada dalam gambar


cara buatnye :

  • lenyek kan roti pakai penggelek.. sebelum tu rebus dahulu sosej..



cara susun :
  • roti - cheese - sosej.. pastu gulung
p/s : alise tak salut dengan 1keping cheese sebab nanti kalau sejuk cepat muak.. alise potong ngam2 sosej jek..


  • yang ni dah disalut dengan putih telur & disalut dengan serbuk roti.. yang roti biasa tu alise salut dengan tepung cekodok jek.. pon sedap jugak.. ikot korang la nak yang mcm mane k.. 



  • wah,, cair dimulut je cheese nye.. tak la sampai leleh kan cheese nye.. sedang elok la tu.. selamat mencuba..
posted from Bloggeroid






Jumaat, 11 April 2014

Teh Halia Dengan Teh Daun Pudina

kan dah ngadu kat korang pasal perot kembong kan semalam.. jadi start malam tadi alise minum air teh pekat campur halia.. nyaman dapat minum panas.. 


pagi tadi pulak buat teh pekat letak daun pudina.. pon berangin je teh nye.. balik ni nak try buat teh pekat letak hirisan lemon pulak.. angin banyak betol dalam badan.. 

Khamis, 10 April 2014

Masuk Angin Tapi Asap Takde

# entry agak kotor..

saper yang selalu jenis makan lambat mesti penah kena perot kembong2 kan.. rasa macam nak muntah kan.. seksa.. perot macam menggelodak..

2hari lepas adik perempuan alise yang kena macam ni.. ate,, makan jajan jek.. camne nak gemuk macam kakak dia ?? huhuhu.. 

mlm tu adik alise minta suruh abah urut.. duduk la sebelah alise ni hah.. adoi.. sedap betol.. alise memang suka kalau abah yang urut.. rasa tangan2 abah.. 

badan alise ni jenis banyak angin tau.. adik alise yang diurut, alise pulak yang kua angin.. macam erk erk erk.. sampai abah cakap.. " eh dia pulak yang sedawa " hahaha.. kelako jek..

start pagi esok nye.. dah start dah mual2 macam tengok makanan pon nk muntah.. series.. ulang alik p toilet lagi.. pada masa yang sama,, alise kena cirit pulak.. mula2 je cirit.. pastu just kua angin jek.. takde kua "isi" pon.. perot ni mcm orang lapar jek.. kruk kruk kruk.. 

ni dari pagi sampai petang asik hidu minyak bum.. hoi loya betol.. dapat muntah baru rasa lega ni.. kompom.. dah3 jom balik keje.. 

Nuffnang


minta maaf banyak2.. sian korang masuk blog ni asik xde entry baru.. asik la dengan join segmen tu.. huhuhu.. dashboard blogger alise weng lagi.. 

harap maklong.. ni entry pakai e-blogger.. kalau gambar duduk tepi.. sila ampunkan.. kalau gambar duduk tengah.. sila tepuk tgn untuk alise.. clap clap clap..


kecewanya lahai.. kalau time entry setiap hari,, xpenah masuk pon BE.. tengok la lastnye tu bile.. nasib alise tak merajuk terus.. entah bile masuk BE pon xtau.. td tergerak tengok alih2 dah credit.. wawawawa..

sikit je amount.. thanks korang sudi klik2 iklan.. alise pon klik2 iklan korang jugak tau time BW.. tp x cakap kat korang pon.. kite same2 sedekah la konon.. nak bgtau pon xde hal lah..