tabung

Sabtu, 25 Januari 2014

Kenduri Malam Tadi

alhamdulillah majlis berjalan lancar.. majlis selepas maghrib.. siap bacaan yassin terus makan2.. pukul 8.30 dah siap2 tetamu nak balik dah.. express betul.. -___*

ya allah.. sebenarnya kelam kabut sangat.. balik keje pukul 6,, solat jap terus sinsing lengan duduk dapur.. adik beradik yang lain ramai tak balik.. nasib akak bawa anak dara's dia.. bole gak tolong basuh pinggan.. :)
 
yang jadi kelam kabut pasal abah la ni nak buat kenduri ke yasin ke x penah nak bincang ngan seisi rumah.. bad bad bad.. dah la mak kurang sihat.. harap kan alise jek sorang kat umah mau nak 2 ari sebelum kemas2 ape yang patut.. mane nak kuar pinggan2.. lap2 pinggan.. cawan2 lagi.. mop2 buang sawang2.. adoi.. penat lagi ngemas dari menaip kat blog ni hah.. 


 ni periuk yang di gunakan ni tunggu masa je nak menyental balik keje ni.. oh demmmm.. tambah lagi penat..


sebab ape abah nak wat kenduri tak payah bagitau seisi rumah pon xpe?? 

sebab abah boleh masak 4 jenis lauk sendiri seperti dalam gambar atas ni.. almaklum.. tukang masak blok time rewang2.. tapi jangan la nak goyang kaki lepas masak.. memang kena kerah basuh perkakas la kan.. amboi,, main masak je mane aci.. wajib la kemas skali.. 


kari ayam.. peberet si tukang taip ini.. hahaha. cukup rasa masam2 asam keping,, lemak2 santan,, haishhhh tu yang mengawal nafsu untuk kurus tu.. oh perangaiiiii.. 



sayur goreng.. tak tau la nape abah ni masak lauk ni pelik beno malam tadi.. selalu masak jarang sangat letak soya tu.. maka dengan itu,, lauk ni hanya jadi santapan tetamu sahaja,, kasi keluar letak kat pinggan banyak2.. 


ini lauk ikan mayong asam pedas.. tenggelam pulak ikan time amik gambar.. seper sedap.. alise cop kepala ikan 2 ketol.. :)


makanan sampingan.. kuih ada 4 jenis.. semua orang bagi.. keropok lekor tu tuan rumah yang goreng.. dapat  ni pon jiran depan rumah bagi.. sebab bagi banyak,, maka makan la bersama2 kan.. 

ada jugak sambal belacan yang pedas berapi nak mam***.. colek sekali dengan timun & limau sambal.. kombinasi yang nice..


siapkan jugak basuh pinggan malam tadi.. balik keje ni tinggal kemas balik masuk dalam almari.. ~

Khamis, 23 Januari 2014

Tangan Kebas Nak Menaip


terbaca entry rara harini.. pasal hari-hari sejuk.. haishh memang betul kan.. padahal mana ada hujan pon.. tapi sejuk nye sampai ke tulang.. **perumpamaan**

sekarang hari-hari lepas pukul 11 jek mesti sarung sweater.. baru kurang sikit sejuk.. padahal suhu kat opis ni dah letak 23'C dah.. kipas letak 2 jek.. kalau macam ni punya sejuk,, dah tak payah naik cameron la kan.. hahaha..

Photo: Kesejukan yg amat...

♥O_o♡_Rozza
image : facebook


sekarang tengok plak suhu terkini di malaysia.. alise spot terus cameron.. suhu 12'C.. ibarat dah tak payah jejak korea ke london dah ni.. hahaha.. kat cameron je pon dah sejuk beku..





ternampak plak video ni kat FB.. nak share jugak kat sini.. tengok kat youtube  baru 9jam yang lalu.. tapi alise tak sure plak ni edit ke @ realiti.. korang tengok jek & nilaikan.. tanda-tanda pelik dah banyak pon berlaku kan.. ~

Selasa, 21 Januari 2014

Makan Domino's

Entry makan plak.. Tak sempat nak karang ayat nak sambung entry semalam.

Disebabkan adik pon dah keluarkan duit ASB dia.. Jommm marilah kite makan yang mahal2.. Adik belanja.. Saja nak ngecek dia..



Tunjuk harga dulu.. Alise paw adik nak makan spageti jek.. Tapi dy nak tapau jugak pizza domino's.. Padahal alise dah tapau mak ayah pizza hut.. Regular lagi 2 set.. Nasib abang balik.. Habis jugak..




Sebelom makanan sampai.. Amik gambar dulu.. Eh,, budak meja depan dah senyum2 plak.. Haishhh.. Sebok jek tau..




alahai.. sopan nye.. makanan dah sampai.. cer tengok gambar bawahh.... nganga bukan main luas lagi.. hehehe..

V


V


V


V


V


V


V












posted from Bloggeroid

Isnin, 20 Januari 2014

Harga Emas 2014

Minggu lepas dah dapat bonus kan.. Maka minggu ni sesi menghabiskan duit plak.. He he he.. Tapi kena la jimat jugak kan..


Em.. 1minggu emas dah naik harga dah.. Nak raya cina kan.. Now, harga emas rm140 Segram.. Minggu lepas baru rm135.. Lambat sekentot jek.. -___°




Dapat la beli cincin, loket untuk rantai dengan loceng untuk gelang tangan.. Pon dah nak dkt 1k.. Oh my...~

Alise cuci sekali rantai, gelang tangan, ngan anting-anting.. FOC jek.. Dah cantik bole melaram macam mak mak datin wanabee.. He he he..

posted from Bloggeroid

Segmen ~ Ramaikan Follower, Ramaikan Ukhuwah By Abak's Role


klik banner

syarat-syarat :

1. Follow Lorong Cinta - DONE
2. Buat Entri Segmen : Ramaikan Follower,Raikan Ukhuwah.. - DONE
3. Tampal Banner dan link kepada Lorong Cinta - DONE

4.Copy URL dan Paste dalam ruangan komen - DONE
5.Bermula 7 Januari dan berakhir 7 Februari 2014

Khamis, 16 Januari 2014

Segmen ~ Saya Nak Angpau RM300 Dari Nile.com.my


rezeki yang baik harus di kongsi bersama kan?? apa kata anda join plak giveaway yang NILE bagi ni.. mane tau dapat no bertuah kan.. sebab blogger cik epal aritu ada hapdet pasal NILE ni.. 

maka adalah tahu sikit pasal products yang hebat-hebat di website tersebut.. di jamin paling murah..


sekarang tengah berlangsungnya GiveAway yang bermula sekarang hingga 21 / 01 /2014.. lagi best korang dapat hadiah yang agak lumayan tau.. sape nak bagi kan.. jom rebut peluang..

RM300.00 untuk 2 orang pemenang
rm100 untuk 4 orang pemenang 

step yang di perlukan

1.tulis tajuk entry :  
Saya Nak Angpau RM300.00 Dari Nile.com.my

2. letak banner & link ke : 

3. dekat entry kena letak.. kenapa anda mesti menang rm300 dari Nile :
sebab utama saya nak menang rm300.00 adalah ingin membeli perkakas membuat kek/kuih seperti AVON & PENGUKUS yang juga terdapat didalam website NILE

4. Email entry korang : 
give_away@nile.com.my 
  • tajuk : letak NAMA PENUH 
  • detail : bloglink, nama penuh & no telefon

**** senarai pemenang sila ke : 



Kalau Free Memang Sedap :)

Alhamdulillah dapat jugak makan sushi.. Bukan ape.. Penempatan alise kan jauh Dari bandar.. Kalau nak ke bandar semata nak makan ni memang xla kan.. Almaklum.. Duduk kampung.. bersyukur elektrik/air masih dapat sambung..



He he.. Dapat makan ni pon bukan alise beli.. Ngecek kat adik jek.. Tu pon kirim kat kawan dia beli kat jusco tebrau.. :)

Tau x.. 1st alise makan ni baru-baru jugak.. Awal tahun lepas kalau x silap.. Pon adik yang ajo.. Mase tu makan sushi yang atas nye letak ikan haruan.. Mahal pulak.. Nasib la sedap..



posted from Bloggeroid

Rabu, 15 Januari 2014

Segmen ~ GiveAway Birthday Azhafizah

klik banner
Syarat²

1. Buat entry bertajuk "Giveaway Birthday Azhafizah" - done
2. Letakkan Banner giveaway di atas dan backlink ke entry ini - done
3. Follow Blog - done
4. Like fanpange - done
5. Follow Instagram Azhafizah [Jika ada account IG] - done 
6. Publish dan tinggalkan details seperti berikut - done
  • Nama : untuk di tulis di calendar
  • URL Blog : untuk di tulis di calendar
  • URL entry giveaway :
  • email :
  • Kalau tak nak tulis nama,nak buat ayat pun boleh


Awalnye dapat.. :)

yey.. bonus new year dah masuk.. berape?? tunggu lepas lunch baru tau.. yang penting masyukkkk.. katenyelah.. ~

Selasa, 14 Januari 2014

Kambing Akikah Paling Murah di JB

salam maulidur rasul untu semua..


Sempena sambutan maulidur rasul harini.. Pengarah urusan Usman Goat Farm, Osman Cheya Kutti dengan berbesar menawarkan seekor kambing hanya dengan rm1.oo kepada bayi yang dilahirkan pada hari ini tanggal 14hb januari 2014.


Sumber : harian metro (13 januari 2014)

posted from Bloggeroid

Segmen ~ Bloglist 2014 By Kiera Rashid

SYARAT :

  • Mestilah kena ada BLOG . kan kan ?
  • Semua peringkat Umur . Tak tahu lah kalau ada baby yang nak join , HAHA .. 
  • Kalau korang nak FOLLOW blog/fb kiera FOLLOW laa, Takda paksaan . :)

STEP BY STEP:

  • Buat entri simple berkaintan SEGMEN ini
  • Tulis tajuk 'SEGMEN: Bloglist 2014 by Kiera Rashid'
  • Tempek BANNER yang di atas dalam entri korang .
  • Akhirnya, hantar link entri segmen tu kat ruang komen di entri ini sahaja .
  • SIAP ! :D

last segmen  21 jan 2014


Isnin, 13 Januari 2014

Country Garden, Danga Bay Johor



sape orang JB mesti tau tempat ni.. tapi jangan tak caye.. walaupon alise orang JB,, kalau akak ipar tak masuk kan gambar tempat ni kat FB.. kompom alise pon tak tau hokey.. wuuhuu..

tempat ni cantik.. siap ada kolam untuk budak-budak renang..
 
ada jugak taman permainan yang besar & luas..

ada jugak tempat untuk bergambar dengan pemandangan yang indah-indah..haisshhhh kenape la kerusi nak display je dah super lawa.. classic sangat.. 

ada juga tempat membaca.. tapi buku masih sikit.. -_*

lagi sayang gambar dekat sematphone semua tak bole bukak.. nangisssss..

dah tu jek nak citer sebenarnya.. :) :) :)

Rabu, 8 Januari 2014

Karipap Bawang



nape la berniaga macam ni.. semua bawang.. takde langsung sardin.. baik letak nama karipap bawang jek.. hmmm ~


posted from Bloggeroid

Selasa, 7 Januari 2014

Resipi Atkins ~ Ais Blender Perisa Koko


saper cakap diet tak bole minum air best-best?? banyak sebenarnya menu yang senang-senang kat file group tu.. tapi rajin tak rajin jelah.. (lama x post entry atkins) 

alise lagi suka pakai bahan yang mudah di dapati dari buat resipi yang banyak bahan.. paham ke tidak?? ni alise bagi resepi nak buat ais blender macam chatime @ coolblog. tapi xde bubble la kan..


bahan-bahan :
1 cawan whipping cream ( brand anchor )
1 1/2 sudu serbuk koko
pemanis tiruan( stevia )
ais kiub


semua bahan di atas hanya perlu di blender sehingga lumat..


taburkan lagi sedikit serbuk koko.. alahhh buat macam milo tabur tu.. sedappppp.. 

Isnin, 6 Januari 2014

Rindu Semua

Sorry korang.. Nak hapdet x bole ni.. Nak drop komen x bole.. Nak tengok gambar korang pon x bole..

Yang bole cuma baca entry korang jek..

Yang bercerita pakai gambar.. Alahai.. Memang x paham.. Tapi sape suka hapdet pakai gambar memang alise selalu terjah OK.. He he..

Kan best kan kalau cerita pakai gambar kan.. Lagi-lagi macam Dr helina tu. Penuh wall screen..

Kalau yang cerita xde gambar tu bukan alise x terjah.. Cuma kalau boleh jarak kan ayat sikit kot. X la berpinar mata ni dok merenung tulisan kan..

#entry tiada gambar.. Senang x korang baca??

posted from Bloggeroid

Sabtu, 4 Januari 2014

Tamat Riwayat

assalamualaikum..



dah tamat hayat hp ni.. dapat la pakai 3 tahun.. bole jek nak ganti screen tu.. rm80.. mahal.. tambah sikit duit dapat hp samsung kan :).. malas nak repair.. simpan je dulu..

now pakai samsung besar sikit.. alhamdulillah ada rezeki lebih.. alise buat bisnes baju ngan tudung on9 jek..

posted from Bloggeroid

Segmen ~ Bloglist 2014 MsRed



1. Follow blog Msred. - done
2. Buat entry... 'BLOGLIST 2014 MSRED' - done
3. Letak banner dalam entry, dan back link ke entry ini - done
4. Tinggalkan link you alls kat komen entry ini sahaja - done

Jumaat, 3 Januari 2014

Lampu Jalan

assalamualaikum..

Alhamdullillah.. xlama lagi terang la kawasan nak masuk kampong felda alise.. tiang-tiang besi dah pon di naikkan seminggu yang lepas.. tinggal wiring wayar-wayar jek..  tapi ikutkan janji bulan 1.. hmmm~



Dulu bergelap gelita.. Kalau orang yg jarang balik kg kompom terlepas simpang. Memang gelap habis.. Thanks jugak pada kawan sebaya sebab buat report directly dengan adun kawasan..nampak signboard tu x? kalau malam memang malap jek jalan ni tau..



jalan sebelah tiada pemasangan tiang kot.. Tp xpe.. akan Tetap terang benderang.. Insyaallah akan bertahan lama.. Sebab sebelum ni pakai lampu solar jek.. tu pon dah lama dah mampus.. -_-

posted from Bloggeroid

Giveaway ~ Handphone GiveAway By Syuhada1981.com



Giveaway 2014.. meh ramai-ramai klik banner untuk join.. 

hadiah??? ofkos la menarik.. walaupon kecil.. tapi harga tu?? harga tu?? kalau guna duit poket sendiri.. mau banyak kali jugak pikir kan.. 


Senarai Hadiah
Top Referral
Louis Vuitton atau Gucci Handphone (bernilai RM450.00 setiap satu) + RM 50.00 x 4 pemenang










Random
Solat Perfume (RM50.00 setiap satu) x 6 pemenang





Syarat-syaratnya:
1. Buat satu entri yang bertajuk Handphone Giveaway by Syuhada1981.com - DONE
2. Copy banner diatas dan linkkan semula ke entri ini. - DONE
3. Like Fanpage Syuhada1981.com (boleh klik di sidebar) - DONE
4. Follow Blog Syuhada1981.com (boleh klik di sidebar) - DONE
5. Follow Google SyuhadaBaharudin (boleh klik di sidebar) - DONE
6. Follow Twitter @JustSyuhada (jika ada) - TIADA


Mudah sahaja kan..? Lepas itu tinggalkan link entri diruangan komen penganjur..