tabung

Rabu, 27 November 2013

Resipi ~ Dessert Pisang Bercheese Leleh


sekarang musim pisang berbuah dengan banyak nye kan.. dari hitam legam baik buat pencuci mulut.. makan panas-panas alahaiiii.. sedap..

bahan-bahan 
  • pisang lilin
  • susu pekat
  • cheddar cheese
  • 2 sudu bear gula

cara-caranya

pisang lilin yang di belah 2.. kemudian di salut dengan sedikit planta/marjerin..


kemudian panaskan kuali leper dengan api sederhana besar.. golek-golek kan sehingga garing.. bukan hangus ye.. 


gula tu untuk untuk membuat gula hangus.. caranya : panaskan kuali, masukkan gula sehingga bertukar keperangan.. masukkan sedikit air.. gaul sampai cair..


susun pisang yang telah disalai..
loreskan dengan sedikit susu pekat & gula perang..


akhir sekali, parut cheddar cheese halus-halus.. siap

6 ulasan:

Nory Zoulkefle berkata...

wahhh senangnya...
boleh lah try petang nanti., bahan2 pun simple je...
tenkiuu alice for the resipi...
nory mmg suka manis2 ni...
nyumnyumnyum

EZAN IDMA berkata...

aaa betul2 meleleh

Sya Mimie berkata...

alise.. senangnya.. tapi kan.. pisang bukan dah manis ke?tambah ngan bahan2 tu, akan bertambah manis x?

anajingga berkata...

tq alise share resepi mudah ni kat sini..kdg2 jemu gak asyik pisang goreng dan goreng pisang je kan...huhu

yana Jasni berkata...

ermmm sedap nya..senang plak tu..

pnsusu berkata...

gulppppp..terus tertelan air liur....nampak sedap sangat ni.. nak buat pun simple je