tabung

Khamis, 28 November 2013

Rezeki GiveAway Lagi

mula-mula join GA tak penah nye nama sangkut kat random.. sedih jek.. tapi tak give up pon.. cuba, cuba & cuba.. akhirnya menang jugak.. yahooooo..
1st menang dari kakak cantik ni.. dapat FM.. dan bermula dari situ jugak lah sekarang kalau pegi mane-mane tempat pon dah xde nak cari keychain.. asik FM jelah.. keychain pon sorok dalam laci.. tak gantung pon..  

ni dapat lagi FM.. join GA dari  kakak yang selalu menang Ipad.. TQ


yang ni plak best sangat.. dapat barang kecantikan.. minyak wangi tu.. harum betul bau.. macam bau abah  selalu pakai nak p sembahyang jumaat.. hehehe.. TQ kak lipstik merah

Rabu, 27 November 2013

Resipi ~ Dessert Pisang Bercheese Leleh


sekarang musim pisang berbuah dengan banyak nye kan.. dari hitam legam baik buat pencuci mulut.. makan panas-panas alahaiiii.. sedap..

bahan-bahan 
  • pisang lilin
  • susu pekat
  • cheddar cheese
  • 2 sudu bear gula

cara-caranya

pisang lilin yang di belah 2.. kemudian di salut dengan sedikit planta/marjerin..


kemudian panaskan kuali leper dengan api sederhana besar.. golek-golek kan sehingga garing.. bukan hangus ye.. 


gula tu untuk untuk membuat gula hangus.. caranya : panaskan kuali, masukkan gula sehingga bertukar keperangan.. masukkan sedikit air.. gaul sampai cair..


susun pisang yang telah disalai..
loreskan dengan sedikit susu pekat & gula perang..


akhir sekali, parut cheddar cheese halus-halus.. siap

Selasa, 19 November 2013

Hasil Online Shopping


bagus betul dunia IT sekarang kan.. semua di hujung jari jek.. hehe.. klik sana klik sini.. 2 hari barang sampai.. syokkkknye.. 

tapi kalau dapat penjual yang kaki kelentong memang mendapat maki jelah kan.. dah dapat duit pastu sepi.. nampak sangat terdesak.. huhuhu.. 


baju tu memang idaman kalbu betul.. kain lembut jek.. warna kena kejar lembu pon tak kesah.. janji cun..

lari cikit kaler dari casing transformer tu.. baru ingat nak sedondon.. huhuhu..

minions.. mate tinggal 1 pon ade nak beli.. apedehal.. manusia pon ada kekurangan kan.. ni kan katun.. pffftt.. manusia takde yang perfect rite.. janji niat nak perbaiki diri kena selalu semat dalam diri.. sekian.. :)

Isnin, 18 November 2013

Resipi Atkin ~ Bubur Bunga Kobis


bile tengah demam mood nak makan biasa memang mintak bubur je kan.. tapi ketika dalam fasa atkins mane bole sentuh nasi kan..

so amik resipi dekat group diet atkins yang macam ala-ala bubur.. senang pon senang.. bahan kalau setakat pakai sayur kompom ada jek kat esbok.. atkiners memang kena simpan stok sayur banyak-banyak bagi lawas nak membuang tau.. ni petua..


ni pic kasi zoom sikit.. memang nampak real bubur nasi kan? halus-halus..

bahan-bahan :
  • 1 tongkol kobis bunga 
  • 3 cawan air
  • 1 kiub pati ayam
  • 1/2 sudu kecil lada putih
  • secubit garam & serbuk perasa


cara masak :
  1. kobis bunga di blender dengan 3 cawan air.. blender jangan terlalu halus sangat..
  2. panaskan periuk.. masukkan bahan blender dengan kiub pati ayam..
  3. dah mendidih masukkan pula serbuk lada putih, garam & perasa..
  4. boleh jugak pecahkan sebiji telur untuk nampak meriah..
  5. hiris kobis nipis-nipis & racik dada ayam.. 

Sabtu, 16 November 2013

Diet Atkins ~ Induction Day 5

DAY 5

 

sarapan pagi ( pukul 8 pagi & 10 pagi )
  • telur dadar ikan 4 potong
  • air 1 liter 
~  selepas bangun tido minum 1 liter (wajib bagi pelawasan)



tengah hari ( pukul 1 petang )
  • taugeh goreng
  • ikan tongkol 2 ketol
  • air 1 liter
malam ( pukul 7 malam )
  • ayam goreng 2 ketol
  • air 500ml
## senaman ## 
  • lompat bintang 30 kali
  • bangkit tubi 20 kali

Jumaat, 15 November 2013

Diet Atkins ~ Induction Day 3 & Day 4


walaupon puasa ( 9 & 10 muharam ) tapi masih bertahan lagi untuk meneruskan diet.. alhamdulillah..

jangan ingat puasa je kena bedal nasi sepinggan.. takut tak tahan kononnye.. abis kalau time puasa terlajak sampai tak bangun sahur tu,, larat plak?? yang penting kan nawaitu.. niat kerana allah nak berpuasa.. tak gitu?? ustajah sangat jawapan.. :)

DAY 3

sahur ( pukul 4.30 pagi )
  • telur mata 3 biji
  • ayam 2 ketol
  • air 1 liter 

berbuka ( pukul 6.50 petang )
  • ikan 1 ekor
  • sayur kobis goreng
  • air 2 liter
## senaman ## 
  • plank 30 saat.. ulang sampai 2 kali
  • lompat bintang 50 kali

DAY 4


sahur ( pukul 4.30 pagi )
  • ayam goreng kunyit + bunga kobis
  • sayur kobis goreng
  • air 1 liter 
berbuka ( pukul 6.50 petang )
  • ayam goreng 3 ketol
  • sawi goreng
  • air 2 liter
## senaman ## 
  • bangkit tubi 30 kali
  • squats 10 kali

Khamis, 14 November 2013

Diet Atkins : Induction Day 1 & Day 2


semangat nak turunkan lagi berat yang banyak ni.. degil betul.. huhu.. 

alise start hari isnin.. ingat nak publish hari selasa.. kebetulan demam plak.. tapi takpe.. semangat kena kuat.. :).. jadi combine kan terus 2 entry.. insyaallah.. malas tangguh-tangguh.. nanti lupa..

lagipon jiran sebelah aka opismate pon join jugak tu nak turun berat.. jadi marilah bersama-sama.. menu dia tak sempat plak nak tanye..

ni alise bagi menu alise jek tepek sini.. mane tau korang pon nak mula kuruskan berat.. bole jadi bahan plak kalau berat gemuk balik.. :)

tapi memang kena betul-betul clean diet ok.. kalau tak fail la.. kecuali kalau korang sanggup nak mula induction balik.. woooo.. alise tak sanggup..

DAY 1
 

sarapan pagi ( pukul 8 pagi & 10 pagi )
  • telur mata 2 biji
  • air 1 liter 
~  selepas bangun tido minum 1 liter (wajib bagi pelawasan)



tengah hari ( pukul 1 petang )
  • sayur sawi + taugeh goreng
  • sup ayam
  • air 1 liter
malam ( pukul 7 malam )
  • ayam goreng
  • air 500ml
## senaman ## 
  • plank 30 saat.. ulang sampai 3 kali

DAY 2 (DEMAM)

sarapan pagi ( pukul 8 pagi )
  • telur mata 1 biji
  • air 500ml


tengah hari & petang ( pukul 11.30 pagi & 3.00 petang )
  • sepinggan bubur kubis bunga campuran ayam & kobis
  • air 1 liter (1 sesi )
malam ( pukul 7.30 malam )
  • ayam 2 ketul
  • air 500ml
## senaman ##
  • tiada.. tak larat..

Rabu, 13 November 2013

6 Kembar Superman Mati Di Tangan Manusia



keh keh keh.. terdampar pengsan terus.. 


bujang ni yang susun satu satu.. layan kan aje.. orang dah layan main muka masam plak kenape ye nak .. 

now superman ni semua hilang.. cari-cari tak jumpa.. ntah mane ntah bujang tu letak.. nasib murah jek.. 6 ketol tu rm2 jek.. :)


Jumaat, 8 November 2013

Sudah Terbiasa


semakin diam semakin berani,
semakin marah semakin melawan,
semakin di biarkan semakin berkuasa.

kerana??

pertama kali di diamkan,
kedua kali juga di diamkan,
ketiga kali??
sudah lali kononnya,
tiada guna amarah.

jadi??
berdiam lebih baik??
atau mahu membuka aib.

cacian,
makian,
herdikan,
untuk ape??

hasutan syaitan mula terngiang di telinga,
menghasut umat nye yang lemah,

sabarkan diri,
tenangkan hati,
ape yang terjadi,
moga tak kan berulang lagi..

# kisah ini aku puisikan.. khas untuk seorang yang konon nye sahabat tapi sebenarnya menutup taring diri sebenar.. sedih.. -_-


Rabu, 6 November 2013

Segmen ~ 1st GiveAway by Lipstik Merah



klik untuk join 

syarat:
  • Follow jer lipstik merah yana
  • Buat entry bertajuk "1st Giveaway by Lipstik Merah"
  • Copy dan paste banner di atas ke dalam entry dan linkkan semula kesini.
  • Publish entry anda. 
  • Tinggalkan link entry anda diruangan komen entry ini beserta nama yang dicadangkan


hadiah yang ditawarkan:

1 x GCP Silver Bar 10gram bernilai RM 50.00 

setiap 1 dari item dari 'korban Sale' promosi bernilai RM100.00