tabung

Jumaat, 25 Oktober 2013

Cara Senang Buat Ais Batu Campur semudah ABC


wah.. kelas tajuk.. 

minggu lepas dekat pesbuk i ada terpandang iklan gambar yang boleh proses ABC.. jenis mini punya.. nampak lawa & senang nak urus..

so i try test cuba tanya kawan i dekat pesbok juga.. alhamdulillah allah kurniakan i kawan yang baik-baik.. =_=


ni gambar i snap dekat kotak luar.. barangnye lebih kurang je.. warna pon ofcoz la same kan.. complete set dengan mangkuk kecik tu skali..

senang memang senang.. nak yang kecik molek.. murah pulak.. senang nak hangkut kalau travel time panas kan.. tapi ada pro & contra hokey..

yang pro nye.. i puas makan.. masa dapat tu jumaat petang (11/10).. sabtu tu lepas balik keje pukul 1 terus desup pergi kedai nak beli jagung manis, coklat rice dengan kacang.. hari ahad pulun pagi tengahari dengan malam.. peh.. dasyat betul.. 

yang contra plak.. ala.. dah nama pon barang kecik kan.. memang susah la nak memutar nye.. sorang kena pegang tapak tu bagi kukuh.. yang mengisar plak sambil kisar sambil pusing-pusing bekas.. takut ice penuh dalam mangkuk kan.. pastu ice nye tak halus sangat.. 

tapi small matter what.. harga RM28.90 jek.. puas makan.. sape tak nak kan.. ke tempat korang lagi murah??

dah jom tengok step by step.. korang lagi kretif kan..mesti banyak benda nak letak.. 


jagung manis 1 sudu penuh..


timbuskan dengan ice putar.. kepal-kepalkan lagi best.. 


sebab takde pemanis merah & hitam.. i letak susu pekat jek.. 


taburkan coklat rice banyak-banyak.. sedap.. 


taburan kacang panggang.. krup krup krup.. 

Selasa, 22 Oktober 2013

Resipi ~ Kek Coklat Paling Mudah & Moist


mari la mula kan dengan BISMILLAHHIRRAHMANNIRRAHIM.. 

amik semangat sikit nak mengarang.. semoga blog ni akan terus berhapdet. :)

kek ni dah kuar awal-awal dah kat blog.. tapi sebab blog pon dah seminggu tak hapdet.. tengok cerita sini..

resipi ni dapat dari akak yang duduk sabah.. asalnya akak tak bagi kongsi resipi.. bukan kedekut ye.. biasa orang bisnes memang begitu.. kadang penat olah suatu resipi.. tapi ada orang main copy & paste jek.. tak bagi kredit langsung.. kan kesian dekat owner kan.. 

kalau alise.. nahhh amik jelah.. sharing is caring kan.. kalau sedap silalah puji.. hehehe..  


bahan-bahan :
  • 4 biji telur - gred B
  • 1 tin minyak jagung
  • 1 tin susu pekat
  • 1 tin air suam
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 cawan serbuk koko
  • 1/2 cawan gula
  • 1 sudu bikarbonat
  • 1 sudu serbuk penaik


bahagian A
  • pukul telur sehingga kembang.. masukkan pula gula & susu pekat.. pukul lagi..


bahagian B
  • ayak tepung gandum bersama bikarbonat & serbuk penaik..


bahagian C
  • masukkan adunan B ke dalam adunan A
  • masukkan pula serbuk koko dan gaul hingga serbuk koko tidak berketul..
  • masuk kan pula minyak.. uli perlahan..
  • akhir sekali air suam.. pukul menggunakan putaran mixer yang laju.. 


dapat la 2 adunan.. jangan letak terlalu penuh.. hanya setengah dari loyang sahaja.. takut banjir keluar plak..

sebelum menguli bahan.. lagi elok panaskan pengukus terlebih dahulu.. resipi ni bukan bakar ye.. tapi kukus.. lagi sedap.. 

nak bagi petua sikit.. kalau pakai pengukus sila letak kain diatas penutup kukus.. supaya air rebusan tak jatuh ke atas loyang.. kalau tak,, berair la kek nye..


hitam tapi menawan.. tak gitu.. hehehe =_*

sejuk kan sebentar supaya kek mudah keluar dari loyang.. 



ni plak coklat untuk taburan atas kek tadi..

bahan-bahan :
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan minyak jagung
  • 1 cawan susu pekat


* gaul rata je semua bahan sampai cair *


tada.. kek coklat melimpah ruah sekali.. hujung minggu ni insyaallah nak buat kek ni lagi.. makan sejuk-sejuk.. letak aiskrim lagi kat atas.. pehhhh.. talan ailio.. 

Isnin, 21 Oktober 2013

Korban Lembu


orang dah habis cerita pasal raya haji.. alise baru nak mula.. entah ape yang sebok sangat pon tak tahu lah.. malas je sebenarnya..

juadah hari raya tak sempat amik.. ala.. sama je macam korang-korang punya.. ada nasi impit, rendang daging, ayam masak merah, kari ayam tua dengan lodeh.. ohhh banyak plak menunya.. hehehe..

hari raya tu ada korban untuk anak beranak jiran sebelah rumah.. kerat leher dekat ladang sawit jek.. luas sikit.. nak buat kat belakang rumah ada kang lembu naik minyak lak.. 

meh sini.. nak jugak tepek gambar kenangan kan.. bole tunjuk dekat anak cucu di kemudian hari.. =_=

 
my abah yang pakai topi oren yang depan tu.. sebelom lembu nak kena kerat leher baca la doa sikit-sikit.. minta keberkatan kan.. 


kena kuat & kental tau.. makan masa nak tumbang.. ikat kaki & tangan.. boooommm.. terjelepuk ke tanah..


sabar ye lembu.. muka ko sedih pon.. aku tak bole tunjuk kesian.. kang haram dagingmu itu.. :)
masa ni dah terlepek jatuh ke tanah dah.. 

waaaaa.. seram nye darah mancut-mancut.. tengok nak kerat leher pon kena pegang ramai-ramai kan.. 
eh mane wanita hebat-hebat yang join sama ni? hahaha semua dok belakang badan lelaki yang sasa-sasa.. *_*.. takut  siot..

 
sebelum bawa balik tu.. badan lembu tu dah kerat-kerat jadi 4 dah.. senang nak siat.. tinggal gantung kaki jek.. abah is my hero.. hahaha..

kepala lembu tu tak tahu la kawan abah nak buat ape? perhiasan barangkali.. :) 
@ nak tanggal gigi nak buat gigi pelesu.. kahkahkah.. lawak..

Sabtu, 19 Oktober 2013

GiveAway ~ KariKatur GiveAway By Zaza, Ruang Monolog, & Sheila Salim


Zaza Zehra
http://www.sheilashahfiekry.my/2013/10/karikatur-giveaway-by-zaza-ruang.html


*Buat entri bertajuk "Karikatur Giveaway By Zaza, Ruang Monolog dan Sheila Salim"
*Follow blog Ruang Monolog dan Sheila Salim
*Like page Zaza, Ruang Monolog dan Sheila Salim
*Tampal banner GA dan linkkan kepada entri giveaway ini. Tulislah apa-apa atau copy je syarat-syarat GA ni.
*Tinggalkan url entri anda ke ruangan komen entri :- http://sayazaza.blogspot.com/2013/10/karikatur-giveaway-by-zaza-ruang.html


Hadiah lumayan menanti anda :-
karikatur by Ruang Monolog (gambar anda) x 2 orang pemenang (1 lelaki & 1 perempuan)
shawl x 2 orang pemenang (Zaza)
3 biji keychain x 1 orang pemenang (Zaza)
RM10.00 topup x 2 orang pemenang (Sheila Salim)


Jumaat, 11 Oktober 2013

Perbezaan Terkini 2013


korang jangan gelak ok alise letak 2 gambar bawah ni.. kalau nampak ape beza drop je komen.. nak kondem pon sukahati jugak.. dah tak sentap macam dulu dah.. hati dah banyak kental.. vavava..

dulu selalu fikir.. kalau nak kurus makan je ubat kurus.. janji ada duit bole je beli kan.. slim sekejap.. gemuk nye tu yang lama.. owhhhh bole bikin stress tau kalau saper-saper perli.. sekarang.. no no no..

jus mate penah makan.. turun berat dalam 3/4kg jek.. tahan nasi nasi.. tapi still makan manis..

diet kalori juga penah.. turun sedikit sahaja.. sebab jarang senam..

sekarang DIET ATKINS sahaja.. puas hati.. turun 6/7kg.. tapi bukan sebulan la.. sebab alise ada cheat day.. tak fokus sgt.. kalau yang cukup kental lagi,, bole je time induction 14hari tu turun sampai 5kg.. tak payah tunggu sebulan pon.. air kena cukup.. no karbo no manis.. sanggup?? nak kurus.. memang kena study sikit.. 


gambar ni masa berat memang tengah naik mendadak.. pulak tu masa ni pergi bercuti plak.. buruk jek gambar.. nasib gambar blur.. hehehe.. penyelamat.. 

allah,, nak cekak pinggang pon tak boleh.. kemon lahhhh.. tang pinggang ngan perot tu adoiyai.. penat sedot napas tak nak bagi lemak belipat kalau duduk.. :(
usaha tangga kejayaan.. ape yang penting nawaitu.. kadang terbabas jugak pakai baju ketat-ketat.. sebab nak nampak kurus.. tapi nan hado.. maluuuu =_*

masih belom mencapai BMI yang betul.. tapi masih meneruskan diet.. 

Khamis, 10 Oktober 2013

Birthday Adik Perempuan


sejak adik duduk sama dekat rumah ni (sebelum ni tinggal menyewa di Pasir Gudang) nak jugak la sambut besday gurl sorang ni.. 

kalau sebelum ni lagi untung.. bole terus order kek jek.. sebab adik keje kedai kek.. tapi kena keluar modal jugak la kan.. 

alise buat kek coklat jek untuk adik.. sebelum dia balik keje,, letak comel-comel letak dalam bilik dia.. 


lepas buka pintu.. menjerit dia.. 


nampakkkk tak topping nye??.. melimpah coklat ke sekeliling pinggan.. best kan bila buat sendiri.. tu kertas coklat tu tak sempat nak tulis pape.. cepat pulak dia balik keje malam tadi.. 

punya suka adik time ni.. wekwek..

saja buat special kek untuk dia.. nak gembirakan hati dia.. (padahal dah habiskan pavlova yang adik beli semalam) hahaha..

** nota untuk dhieya hasbi **
selamat panjang umur.. dimurahkan rezeki sentiasa.. dan dilindungi dibawah naungan NYA.. insyaallah

Selasa, 8 Oktober 2013

GiveAway ~ 1st GiveAway By Miss Fluffy




Senarai Hadiah:

  • 1 x Set Wangian Mini Pack Scarf Perfume bernilai RM37
  • 1 x Pallazo Pant
  • 2 x Pashmina
  • 1 x Set Pencuci Muka & Mask Daiso Japan
  • 3 x 5 keping Shiseido Mask setiap seorang
  • 2 x Topup RM5 setiap seorang

Pemenang akan dipilih melalui random.org

Giveaway ini akan tamat pada 27 Oktober 2013. Good luck kawan!! :)

** copy paste **

Rezeki Lagi


alhamdulillah.. untung nye baik dengan orang.. dapat $$ petang semalam.. murah rezeki bulan ni.. hilang 1 rezeki,, ALLAh bagi rezeki lain plak.. syukur..
 
sejak tinggal dengan orang tua.. mak selalu pesan.. 
  • sebelom tido amalkan baca doa 3 Qul & ayat kursi.. tapi doa tido jangan lupa pulak.. semoga menjauh dari syaitan/hasad dengki
sumber : google
  • ampunkan segala kesalahan orang lain.. moga mati kita di redhaiNYA

  • lepas sembahyang jangan lupa doakan orang tua.. samada ketika hidupnya @ matinya.. 
sumber : google

  • sedikit saguhati dari gaji.. bukan mereka minta banyak.. tapi sekadar mampu kita.. macam alise kalau bulan tu dapat sikit.. alise belikan jek keperluan mak.. dapat lebih bagilah lebih.. insyaallah duit yang kita dapat berkat kan..
** sahring is caring **

Khamis, 3 Oktober 2013

Makan-Makan Hujung Minggu Lepas.. Resipi Selambak

hari minggu la baru dapat masak lauk2 yang meriah.. kalau hari biasa memang goreng telur,, goreng ayam  jek dan 1 jenis lauk.. tu pon dah bersyukur kan.. 


tengokkkk.. mane tak meriah lauk.. lagi meriah kalau kena time gaji.. best masak-masak.. lagi-lagi kalau adik beradik makan sampai habis nasi 2 pot.. peh.. ada yang jilat jari.. tak cakap sedap pon dah tau dah.. hahaha..
sambal goreng

bahan-bahan :
10 batang lada besar - di hiris nipis
1 labu bawang besar - dihiris nipis
3 biji kentang - dihiris nipis & di goreng sebentar
1/2 genggam ikan bilis - di blender kering
so hoon & tauhu kering - di rendam

cara masak :
1. tumis bawang besar, ikan bilis blender dan cili hiris.. gaul sebentar sampai layu..
2. masuk kan pula kentang yang di goreng tadi..
3. masukkan perasa, garam dan sedikit kicap..
4. akhir sekali masuk kan so hoon & tauhu kering yang di rendam.. gaul rata..

kerang rebus

bahan-bahan :
1kg kerang
1 batang serai - di titik
1 inci halia - dihiris nipis
1 labu bawang besar

cara masak :
1. panaskan kuali dengan sedikit minyak.. tumis serai dan bawang besar bersama dengan halia..
2. masukkan kerang.. diingatkan supaya tidak meletak air kerana kerang akan mengeluarkan airnya sendiri..
3. letak perasa.. siap..

sup ayam bebola ikan

bahan-bahan :
1/4 ayam - di potong kecil
20 biji bebola ikan
kayu manis
daun sup
bawang kecil - dihiris nipis. kemudian di goreng garing

cara masak :
1.rebus ayam hingga empuk.. 
2.masukkan pula bebola ikan bersama dengan kayu manis..
3.apabila kesemuanya sudah empuk masuk kan pula bawang yang di goreng tadi bersama daun sup yang di cincang halus..

ikan ayam masak kencur cili api

bahan-bahan :
1 ekor ikan ayam
10 biji cili api - di blender
1 labu bawang - di blender
1 inci halia & kunyit - di blender
2 ulas kencur - di blender
1 batang serai - di blender
daun kencur - dihiris halus

cara masak : 
1.lumur serbuk kunyit dan garam keatas ikan dan goreng sebentar..
2.minyak yang sama tumiskan bahan blender hingga naik bau..
3.masukkan pula daun kunyit bersama serbuk perasa & sedikit garam..
4.masukkan pula santan pekat bersama ikan yang di goreng tadi..
5. gaul sebati dan tunggu sehingga santan mendidih.. gunakan api perlahan..


** hari ahad dah mula masak ngunjung untuk raya aidiladha pulak.. sebab adik beradik lain memasing cuti 1hari jek hari selasa tu.. takut tak sempat nak buat persiapan kan.. 

** abah ada tolong orang korban.. tak sabar nak makan sup tulang.. abah masterchef tau masak sup tulang.. 

Rabu, 2 Oktober 2013

Cuba Bagi Signal Sikit..


ni bukan suruh bagi signal pasal nak ngurat okey.. ni pasal signal time nak belok tu.. 

ni pagi tadi punya pasal la.. nasib badmood kejap jek.. 


sumber google


korang paham tak kalau tengok gambar atas tu.. kalau yang ada lesen mesti paham punya.. korang kan hebat..

eiii.. menyirap jek kalau dapat tuan kereta yang tak reti bagi signal time nak belok ni.. ingat signal tu pasang untuk perhiasan kereta je ke?? geram betol.. 

kalau bagi signal awal  kan kite bole agak bila nak keluar simpang kan.. aishhh.. nak maki pon bukan tuan kereta tu dengar kan.. huhuhu..