tabung

Khamis, 19 September 2013

Resipi ~ Ikan Cencaru Masak Sambal


sebenarnya family alise sangatttt kurang makan ikan.. abah alise lagi teruk tau.. paling geli kalau kami makan ikan keli dengan ikan pari.. sanggup tak makan sama-sama..

kami lagi suka gatah-gatah ayam.. lagi-lagi kalau ayam salut tepung KFC tu.. tak pandang nasi pon takpe.. 

ikan caru ni pon beli sebab nak jamu tetamu makan masa time datang beraya.. sebab masa tu stok ayam kurang kot kalau tak silap.. yelah.. 3/4 ari lepas raya.. ( lama ko perap resipi.. sori ).. 


ikan cencaru tabur dengan serbuk kunyit & sedikit garam.. lumurkan hingga sebati & goreng sehingga sedikit garing..


bahan tumis :
  • 2 biji bawang kecil
  • 3 biji bawang putih
  • i inci halia


panaskan minyak..

tumiskan bahan tumis hingga pecah minyak.. 


bahan penyedap / bahan tambahan :
  • 2 labu bawang besar dihiris bulat
  • asam jawa keping 
  • 1 sudu besar sos cili

gaul sebati bahan penyedap di atas dengan sedikit garam, serbuk perasa & gula.. 


masuk kan pula ikan & di gaul rata..

siappppp.. jangan lupa letak hiasan potongan daun sup diatas ikan.. nak kasi cantik-cantik..

9 ulasan:

Sya Mimie berkata...

pndainya alise masak.. :)

Che Siti Maryam berkata...

yam suka ratah ikan..tambah2 ikan cencaru ni..

Wak Gelas™ berkata...

wak tenoks pon sodapp tuuu.,ehHHEe

Amanda Suria berkata...

if dapat ikan cencaru yang fresh lagi best..

siti alfakhishah aman berkata...

mimie : biasa2 jek.. sebab kat umah memang alise yang tukang masak untuk mak ayah..

cik yam.. em.. dah masak lauk gini.. tetiba jd pebret plak masak gaya gini..

wak gelas : tenuk tu haiwan ke ikan ek? konpius ni..

SA : alamak.. mane nak cari yang fresh ni.. kena blaja menjala la pasni.. kehkehkeh

Eiqa Almond berkata...

hari tu eiqa nk try tau ikan masak ae ehh hari tuu, 3 rasa tak silap tapi malas pulak nk bukak lptop, ehehe Tp tetap ingat nie nk try jugakk.. :D

NAS berkata...

Kegemaran akak ni :-)

Nory Zoulkefle berkata...

simple n nice ni...
boleh jugak try menu simple gini...
kdg2 takde idea nak masak ape, tambahan plak nory ni mmg jenis tak pandai masak sgt..hehe

syasya berkata...

Ya Allah.. alise...seriously u safe me. Hihi. 30 minutes from now my husband akan balik dr kerja. Saya baru je siap prepare bahan2 utk masak sayur. Dlm freezer saya, tinggal ikan cencaru je sbb belum keluar beli brg2 dapur lg. Bila jumpa blog alise ni, rasa betul2 bersyukur sbb terus dpt idea nak msk apa cencaru tu. Hihi. Terima kasih alise! ;)

Oh, ye. Dah alang2 tu, nnti jemput2lah singgah & follow blog saya ye. Saya tgh bw ni. :)

isterihasriakhmal.blogspot.com