tabung

Jumaat, 23 Ogos 2013

Raya 2013 ~ Juadah Seminggu Raya Lepas

alhamdulillah.. masih beraya lagi ke korang??.. dah hari ke berape ek kite beraya?.. tapi alise puasa 6 pon baru dapat 2 hari.. minta-minta sempat lagi..  insyaAllah.. 

sendat tak perot korang.. datang beraya mesti tuan rumah hidang makanan best-best kan.. mahu tak sendat perot.. penat jek diet bulan puasa.. huhu.. puasa turun 5kg.. raya naik 10kg..*tipu* haha..  tapi takpe.. time puasa 6 nanti bole diet lagi.. seminggu raya ni kasi melantak habis-habisan dulu.. hahaha (macam bela saka dalam badan.. santak teros)

hari pertama
masa ni tak beraya mane-mane pon.. jadual penuh.. dari lepas sembahyang.. salam.. terus join ikot pergi marhaban.. tahun ni tak tahu la kenapa lambat beno habisnya.. pukul 3 petang baru habis.. mula pukol 10.30 pagi.. naik kematu lutut.. 
rumah alise takde hidang ape2.. cuma sediakan air dengan kuih raya jek.. sebab rumah alise last.. kompom penuh punya dah perot masing-masing.. kuih pon 4/5 jenis jek.. tak berape nak ada mood pulak nak sambut raya tahun ni.. tapi baju raya sampai 5.. hakhakhak.. 

hari kedua *tiada gambar*
nasi impit dengan kuah kacang je.. lodeh dah masuk tong sampah.. ayam merah dah basuh.. biar tahan lama..  

hari ketiga
sedih.. time ni alise dah mula keje.. mood memang swing habis.. tapi balik pukul 1.. ape ade hal.. santai jelah keje.. *sedapkan hati*..

belom sempat sampai rumah,, family abang ipar dah sampai dah rumah nak beraya a.k.a melawat mak.. sinsing lengan terus goreng ayam dengan potong timun buat ulam.. ayah masak rendang putih daging.. 


rendang putih daging *resipi kemudian*

hari keempat
hari ahad ni mencabar sikit.. alise start masak pukul 9 pagi.. tetamu sampai pukul 11.. seperti biasa.. kelam kabut sikit.. adik beradik takde yang balik time ni.. alise masak sorang2.. ikan pari asam pedas.. lemak pucuk ubi.. sambal ketok ulam timun.. daging semalam ada lebih.. hangatkan saje.. 


dapat jugak la sedar tido 2 jam.. sebelum diorang bangun alise buat cucur udang cecah sos.. sedap sangat katenye.. siap tapau 1 plastik.. takpe bole wat kudap2 kalau jem kan.. rezeki jangan tolak..



hari kelima
lepas sedara2 balik masa hari ahad tu.. laju2 potong daging.. nak buat sate goreng.. (resipi tekan sini ) potong kecik2.. perap daging dengan bahan-bahan 2jam.. terus masak.. sambil tu kupas kentang nak buat wedges.. sebab ari isnin tu ada sedara lagi nak datang.. tapi ramai budak-budak.. memang kena la makanan sate & wedges.. hahaha.. 




hari keenam
time ni dah start keje.. balik tu kelentang-kelentung kat dapur.. dari opis memang nak sangat makan ayam percik.. sekali buat jadi plak.. hehehe.. suka.. selera je tengok mak makan.. siap ada sambal potong.. ulam dengan kentang masak air..



hari ketujuh
masa ni umah alise ada buat makan-makan untuk budak opis.. senang diorang datang sekali arung.. buat mee hoon goreng , kentang wedges dengan goreng nugget jek.. 



p/s : sorry pada yang puasa 6.. semua gambar makanan kan.. o_*

6 ulasan:

Eiqa Almond berkata...

nasib tengok gmbar nie bukan timee puasa, hoohoo..
Sateee.!!!! Sedap nyeee..
Kite pegi rumah sedara x bnyak makan pun raya tahun nie, x tau laa kenapa, ehehe

Kesuma Angsana berkata...

best2 semua juadah sedap2 tu !

siti alfakhishah aman berkata...

EIQA : alamak.. alise pulak yang telan ailio.. puasa ni..

siti alfakhishah aman berkata...

KA : best kan kalau masak sendiri

Sya Mimie berkata...

sedapnya aliseee.. sungguh2 mkan raya ni..hehe
napa la rumah alise jauh..kalau tak blh minta sikit.. :p

siti alfakhishah aman berkata...

mimie : best tau masak sendiri