tabung

Khamis, 18 Julai 2013

Resipi ~ Cheese Biskut


ingat resipi simple ni menular dekat kaum-kaum mommy gojes je ke? oh tidak sama sekali.. hew3.. ai yang bujang ni pon nak merasa la jugak.. simple jek buatnye.. tak perlu nak bakar-bakar.. letak jek kat esbok 4/5 jam. dah bole makan time buka.. buat dessert la kononnye.. :)


bahan-bahan
  • 1 paket biskut deluxe crackers
  • suku tin susu pekat
  • 250g cheese (jenama philadelphia)
  • asam duit
  • bancuhan serbuk koko


sebenarnya biskut yang atas ni alise salah pilih.. sebab dah sampai kedai konpius plak blogger lain pakai yang original ke sayur.. resipi tak bawak plak.. main ingat kat kepala jek bahan-bahan.. hp plak bateri low nak buka page.. rupanya dyorang pakai biskut yang original.. tapi alise pakai yang sayur punya.. tak apelah.. kite buat dia kan.. 


kalau ikut resipi kena pakai fresh milk.. ni alise derhaka banyak-banyak.. hahaha.. bancuh 2 sudu serbuk koko dengan secawan air & 1 sudu gula..




1. putar cheese hingga kembang sedikit
2. letak susu dan putar hingga sebati




3. biskut tadi masukkan dalam bancuhan air koko tadi.. golek-golek sekejap sahaja..
4. susun di loyang sepadat yang mungkin..


5. lapis kan dengan lapisan cheese yang di pukul tadi.. lapisan tidak perlu terlalu tebal.. 



6. alise susun asam duit tu jarak-jarak sikit.. nanti bila potong dapat rasa sekali seketol kat atas tu.. 
7. letak sedikit lebihan serbuk koko ke dalam tapis, & ayak sedikit..


p/s : agak dah keras cheese nye bole la di potong.. pakai pisau tajam tau.. kalau tak berliku-liku cheese lekat kat pisau.. selamat mencuba..

8 ulasan:

Nory Zoulkefle berkata...

sedapppnyaaa...
meh hantar sini sikit..hehe

Rosmiza Ali berkata...

Wah! Mudah jer rupanya.. Tak payah nak bakar2 bagai kan? Boleh cuba nanti.. Thanks for sharing.. =)

Mek Onie berkata...

bestkan buatnya,senang yg amat !

siti alfakhishah aman berkata...

aloooo nory : alise makan ngan family pon x berap acukup la.. x sempat nak tinggalkan..

siti alfakhishah aman berkata...

lagi xpayah bakar lagi best resipi tersebut.. tapi tahan nafsu la asik buka katub peti es jek..

siti alfakhishah aman berkata...

mek : mau x senang.. resipi campak2 jek ..

Sya Mimie berkata...

waaa..alise pun dah buat ye..kita nk buat juga..tp mengenangkan adik lelaki 2 orang tukang tolong makan xbalik lagi, maka postpone dulu..hehehe

siti alfakhishah aman berkata...

hah mimie buat time raya pon okey.... jamu en tunang.. ngeeee