tabung

Rabu, 31 Julai 2013

Galeri HijabStore ~ Seluar Skinny Jeans BerZip


morning.. selamat datang untuk bershopping online lagi.. kalini nak keluarkan stok untuk Skinny Jeans plak.. opkoz colour blocking..

tapi ni ada zip ye.. fleksibel & bergetah.. pattern lebih kurang sama seperti jeans..


black , red , purple , dark blue , dark yellow , light blue
rm40 (exclude postage)


dark pink , light pink , brown , light yellow , orange , maroon , purple , dark yellow
rm 40 (exclude postage)


 colour dark green.. di pakai oleh officemate.. 
rm40 (exclude postage)

cara order 
email : alise@richwiseplaster.com
pm / whatsapp : 013-7565446

Segmen ~ Ramadhan Give Away




 
hadiah : 
pemenang utama : 1 x kain pasang RM130 
hadiah saguhati : 5 x gelang..
top referrel : suprise present

syarat :
follow blog ------> Mazatul Azura
last segmen : 31 july 2013

klik sini untuk join.. 


Bil TNB

antik betul kad kahwin zaman sekarang.. kang dapat kat mak ayah,,  elak diorang pergi bayar kat kaunter je nanti.. 

Isnin, 29 Julai 2013

On The Spot




semalam darah alise derau laju giler.. lepas sahur tu ingat nak sambung tido.. tapi mata tak bole lelap.. kol 9 pagi baru tido.. malam sabtu tu plak dah la kol 2 pagi baru tido.. pasang langsir, buang sawang.. mop lantai.. series lepak giler.. tapi bukan nak citer pasal ni.. :(


dalam 9.30 pagi (ahad) tu alise dengar sayup2 mak asek cakap sakit.. sakit.. terlonjat terus alise dari sofa.. lari cari mak.. rupanya mak jatuk bilik air.. ya allah.. hujan terus air mata.. tengok2 abang dah anduh kaki kiri  mak dengan tangan.. abang sorang lagi pegang kepala mak.. sebak terus dada :'(


nasib baik abang ada 2 orang yang balik.. sebab selalu kat umah memang tinggal alise, mak, abah jek.. syukur sebab mak kena time orang ramai kat umah.. bukan nak minta mak sakit.. tapi kalau bole biar time ada orang kat umah.. kalau mak sorang kat umah.. ntah macam mane keadaan nye kan..


masa nak angkat tu tenang kan dulu mak.. sabao.. sabo.. dah tenang terus angkat pergi katil.. tapi masih lagi sakit sakit sakit.. 


contoh : google


yang sedih lagi bukan apa.. mak alise ni memang hidup pakai tongkat kaki 4 macam kat atas tu.. memang harap jalan pakai tongkat tu sebab dulu penah jatuh and effect dekat tulang pinggang.. yang jatuh ni pon kena tempat yang sama.. so harapan tu ada kurang sikit nak pulih.. or mungkin amik masa yang lama sebab yang dulu nak pulih pon makan 5/6 tahun jugak.. 


lepas mak dah baring, terus call tukang urut datang urut kat rumah.. alhamdullillah.. dah tegak dah kaki.. tapi still tak bole gerak2 lagi.. 


kebetulan petang tu akak balik.. so decide pergi jek hospital.. nak simen konon nye.. bole pakai GL dia.. tapi belum sempat sampai hospital.. akak telepon suruh anto je p rumah dia dekat pagoh.. x ray sume kat hospital sana.. naseb masa bawak mak tu naik kereta ezora akak.. jadi buat jek kerete dia macam belakang ambulan tu.. masa dari umah tu angkat mak ngan tilam2 sekali.. naseb baik.. 


anak mane yang nak tengok mak nye sakit kan.. kalau bole sume nak jaga & buat yang terbaik untuk settle the problem ASAP.. so kami pakat adik beradik anto umah kakak kat pagoh tu.. sebab akak tak keje.. yang lain sume keje tak tentu masa..  tapi jenis mak ni bio susah payah kat rumah sendiri.. tu la yang belah bahagi sebenarnya.. 


insyaallah.. harini masuk simen & urut untuk betulkan tulang pinggul tu.. harap berjalan lancar la hendaknya.. buat masa sekarang mood raya tu dah terbang terus tak tau kemana.. doakan yang terbaik untuk mak alise ye korang.. :)

Jumaat, 26 Julai 2013

Soal Jawab ~ Korek Telinga Di Bulan Puasa


sumber : google
:: Soal Jawab Puasa ::
___________________ 

Soalan : 
Korek telinga dengan putik kapas hingga ke gegendang telinga makruh ke?

Ustaz Azhar Idrus : 
Jangan sampai ke gegendang kerana ada pendapat yang mengatakan batin rongga telinga bermula pada gegendang telinga manakala ulamak-ulamak lain mengatakan belakang gegendang dekat otak baru membatalkan.


Belangkas

ari selasa balik keje tanya mak mane adik.. mak cakap dia pergi amik belangkas dekat tanjung belungkor.. naik bot lagi.. dengar macam best jek dapat makan belangkas.. tapi alise tak le telan.. makan mesti mabuk.. lau tak pon mesti berak2.. 

part yang alise geram nye nape tak siang sekali belangkas tu kat jeti je sana.. ate.. dah kalau sampai umah sape nak siang kan.. kami ni pempuan2.. abah takde plak.. pergi kebun halau lembu.. last2 tak sempat nak makan time buka.. padan muka.. :p

dapat kat mak.. mak rebus jek.. dah mati kaki dia baru buang kaki pastu baru korek isi telur.. 




my abah cakap kat kaki tu racun dia.. bukan racun macam lidah ular tu.. sekali sengat terus pengsan.. ni macam racun tu kalau makan bole mabuk kot.. tu pasal kena tahu siang.. 


ni dah siap siang kaki dia.. tu telur nye kecik2 jek.. muda lagi.. tapi isi padat.. sebab masa adik tangkap ni masa bulan penuh.. 

ala.. lupa plak nak amik gambar yang dah siap masak.. sempat adik masa sebelom tidur.. nak buat makan time sahur.. alise tak makan.. loya plak kalau ingat2 bau belangkas ni.. busuuuuukkkk..


Khamis, 25 Julai 2013

Gelagat Di Bulan Puasa # 03

sumber : google

harini dah ramadhan ke 16 kompom dah banyak dah umah pasang pelita.. ( menjelang malam 7likur ).. yang kelakarnye ape.. tak sempat  kadang nak letak kat depan umah.. anak sedara berebut.. sibuk tiup meniup.. ingat macam tiup lilin agaknya.. 
ada 1 kes tu lame sudah anak sedare dari luar jerit2.. rupanya baju dy koyak kena percik bunga api.. ala kan ada bunga api yang macam berus sabut tu kan.. ha yang tu la.. 
biasalah budak-budak.. kalau main bunga api kan diorang suka pergi talakan hujung bunga api tu kan.. kalau tak pon buat ala-ala bola-bola api tu.. pusing-pusingkan.. time tu lah api dia percik-percik.. terlebih seronok main bunga api gamaknya.. *____O


** hujung minggu ni dah start pasang langsir.. bio cepat janji menjelang raya alise puas tengok percikan bom & meriam.. kahkahkah.. 

Rabu, 24 Julai 2013

Iftar Petengahan Ramadhan 2013

dah setengah ramadhan.. alhamdullillah masih berpuasa penuh.. harap tak terliur yek dengan hidangan makanan.. hehehe.. korang kan dah besar.. :).. sejam je lagi nak buka puasa..

hari jumaat lepas ada kirim abang yang duduk pasir gudang belikan keropok lekor yang belom goreng.. ingat kan beli yang halus2 yang rm1/pc.. rupanya yang jenis besar rm2/pc.. yang besar ni tak berapa sedap sangat.. banyak sangat rasa tepung.. 

jadi.. mari kite merewang kasi sagat halus2.. senang.. nak makan tinggal goreng jek.. bulan puasa masa bukan manyak sangat pon kan.. leka sikit jek.. kang ada time buka.. masak pon tak siap.. kesiannnn..


percaya tak.. ni jek menu alise, adik, mak ngan ayah.. simple kan.. goreng kepok lekor.. ngan buat ayam masak kunyit..(resipi kat bawah).. bubur lambuk tu kawan tempat keje amik kat masjid.. settle sekali masak sekali hadap. tukang masak pon puas hati.. tak membazir kan.. good..

time bulan puasa ni masak tak payah meriah2 sangat.. kompon jiran tetangga sedekah sorang sikit.. macam dessert kat bawah ni.. 

v
v
v
v
v



----------------------------------------

okey meh selit sikit resipi ayam goreng kunyit..

      bahan-bahan :
  • dada ayam.. ( di potong kecil )
  • 5 batang kacang panjang ( di patah dalam3cm )
  • 1 labu bawang besar ( di hiris halus )
  • 1 biji lada besar ( di hiris halus )



       cara-cara :
  1. perap ayam dengan serbuk kunyit & serbuk perasa..
  2. goreng dengan minyak yang banyak.. biarkan garing sedikit then tapis..
  3. dengan minyak ayam tadi.. kurangkan sedikit minyak. tinggalkan hanya untuk tumis bawang & lada sahaja..
  4. masuk kan kacang panjang & masuk kan ayam.. gaul sebati..
  5. siappppp..

Kaki Banyak.. Yekkk





Selasa, 23 Julai 2013

Soal Jawab ~ Waktu Sesuai Berbuka


sumber : google

:: Soal Jawab Puasa ::
___________________

Soalan : 
Apa hukum jawab azan? dari situ saya nak tahu waktu berbuka kita boleh terus makan atau minum atau sepatutnya kita tunggu azan habis dulu? 

Ustaz Azhar Idrus ( Original ) : 
Hendaklah berbuka dahulu jangan tunggu habis azan kerana sengaja melambatkan berbuka hukumnya makruh. Selepas habis azan, boleh menjawab semuanya atau membaca doa selepas azan.


sumber : google


Khamis, 18 Julai 2013

Resipi ~ Cheese Biskut


ingat resipi simple ni menular dekat kaum-kaum mommy gojes je ke? oh tidak sama sekali.. hew3.. ai yang bujang ni pon nak merasa la jugak.. simple jek buatnye.. tak perlu nak bakar-bakar.. letak jek kat esbok 4/5 jam. dah bole makan time buka.. buat dessert la kononnye.. :)


bahan-bahan
  • 1 paket biskut deluxe crackers
  • suku tin susu pekat
  • 250g cheese (jenama philadelphia)
  • asam duit
  • bancuhan serbuk koko


sebenarnya biskut yang atas ni alise salah pilih.. sebab dah sampai kedai konpius plak blogger lain pakai yang original ke sayur.. resipi tak bawak plak.. main ingat kat kepala jek bahan-bahan.. hp plak bateri low nak buka page.. rupanya dyorang pakai biskut yang original.. tapi alise pakai yang sayur punya.. tak apelah.. kite buat dia kan.. 


kalau ikut resipi kena pakai fresh milk.. ni alise derhaka banyak-banyak.. hahaha.. bancuh 2 sudu serbuk koko dengan secawan air & 1 sudu gula..




1. putar cheese hingga kembang sedikit
2. letak susu dan putar hingga sebati




3. biskut tadi masukkan dalam bancuhan air koko tadi.. golek-golek sekejap sahaja..
4. susun di loyang sepadat yang mungkin..


5. lapis kan dengan lapisan cheese yang di pukul tadi.. lapisan tidak perlu terlalu tebal.. 



6. alise susun asam duit tu jarak-jarak sikit.. nanti bila potong dapat rasa sekali seketol kat atas tu.. 
7. letak sedikit lebihan serbuk koko ke dalam tapis, & ayak sedikit..


p/s : agak dah keras cheese nye bole la di potong.. pakai pisau tajam tau.. kalau tak berliku-liku cheese lekat kat pisau.. selamat mencuba..

Rabu, 17 Julai 2013

Isu Kenaikan Harga Ayam


sumber : KOSMO

minggu ni alise takde beli ayam lagi.. tak tau lagi harga sebenar.. berita pon tak sempat nak dengar.. (p teraweh awal).. naseb selalu makan ikan jek.. tapi harga telur ayam masih terkawal lagi.. gred B masih RM8.98 beli dekat jiason.. kalau kedai lain ada sampai RM10.80.. tak tahu la ape yang beza sampai mahal camtu.. 
huhuhu.. raya ni pakat makan daging jelah.. masak rendang pon sedap kan.. lama tak makan kepci.. dah naik harga gak ke yang set plate?

Blogger Eyriqazz Tinggal Jejak


biasalah.. alise punya blog kan suam-suam kuku jek.. sekali blogger otai tinggal jejak kat nuffnung terus ada idea nak create entry.. pedulik la kate belagak ke hape.. ai dont care.. :p..

tu nampak tak laki hensem yang no 2 tu.. blogger jutawan.. macam mane boleh sesat masuk dekat blog ni pon tak tau la.. cari resipi barangkali pasal most yang jejak kat blog ni cari resipi jek.. thanks abg Eyriqazz..