tabung

Jumaat, 28 Jun 2013

Raya Dulu Katanya


sekarang juadah raya tak perlu nak tunggu raya lagi dah.. tak raya pon dah bole makan.. kan.. kan.. kuih raya pon sama.. lagi tak raya lagi sedap nak menguyah.. tu pon saper yang pantang bulan pose la.. hahaha.. lau tunggu raya nak mengketedarah kueh dah takde feel dah.. pasal ek?? lagi sedap tengok tivi kot.. haha..

kelmarin adik perempuan balik.. terus ngadu ngan mak nak makan  kuah lodeh.. mengidam la konon.. tapi takde hal pon kalau tuan yang minta tu rajin menolong.. lau tak tolong.. tak koser nak buat wey.. mane baru balik keje.. nak ngemas.. fuhhh.. capek deh.. T_T..




tapi memang best lah.. semalam balik keje.. buka tudung saji.. tingggggg.. dah siap masak dah rupanya.. rajin adik saya.. nak makan buat sendiri.. tapi alise tak caye pon lau dia cakap dia yang masak.. lebih kepada potong2 bahan je kot.. yang masak nye mesti mak.. hahaha :)..  terliur tak? 




siap extra pakej dengan nasi impit dengan kuah kacang wa cakap lu.. siyessss sedap sangat2.. minyak banyak pon takde hal la.. cedok jelah mane yang takde minyak sangat kan.. ayam tu alise masak asam pedas sebenarnya.. tapi kuah pekat.. (tu pon nak cakap ke? :p

dah melantak sepinggan.. kasi perut rilek jap.. sebbbbb??? 


ni hah.. nak melantak aiskrim dengan kek sarang semut.. hahaha.. korang jgn pelik ye alise makan dengan aiskrim.. sebab nye.. mak alise lupa letak susu pekat.. sooooo kek tu tawar meleseyyyy.. dah godek nye pon tengah malam.. kol 11.. ada sikit lupa la.. adik la punya pasal.. kalau dia nak tu.. time tu jugak la nak buat.. sampai hitam2 tepi dia.. nampak macam sarang madu kan?? 

yang penting lepas makan semua ni.. alise bilas dengan 3litre air masak.. kembung siot.. huhuhu

Khamis, 27 Jun 2013

Resipi ~ Laksa Paling Ringkas



lamenye peram resipi laksa kan.. nasib jadi baik gambar dah tranfer.. Haha.. tinggal tunggu nak karang ayat tu lah yang makan masa.. malas pon ye.. malas nak bebel je sebenarnya.. huhu.. jom layan resipi simple lagi dari alise.. buat laksa tau..


1 paket mee laksa.. di rendam dengan air panas & ditoskan..

bahan untuk kuah 
  • 1kg ikan selar..
  • 3 batang serai
  • 3 batang bunga kantan
  • 5 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • segenggam lada kering
  • segenggam daun kesum


step 1 # 
ikan di rebus & dibuang tulang & diblender..


step 2 # 
penyedap kuah laksa.. serai & bunga kantan..


step 3 # 
bawang + lada kering + halia = diblender dengan sedikit air..


step 4 # 
campur kesemua bahan di atas sehingga mendidih..


step 5 #
lastly letak daun kesum dengan serbuk perasa/garam..

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


bahan untuk hiasan

  • timun di hiris memanjang
  • taugeh dibuang ekor
  • bawang besar dihiris
  • limau kasturi
  • cili padi potong ( sape yang nak pedas )



hias mengikut kesukaan saje yekk.. bukan ikot suka.. main tabur jek.. last-II tak temakan.. kalau alise,, alise suka kuah jek.. takde bahan hiasan pon takpe.. lagi sedap hirup isi ikan kan.. hahaha.. 

Isnin, 24 Jun 2013

Wedding Sambil Bergosip


ni kejadian hari sabtu lepas.. lepasnya lagi.. hahaha.. alise punya opismate (india) kawen.. makan2 nye buat dekat IOI mall kulai.. start kol 8.. so gerak dari umah kol 5.. sempat lagi nyinggah sungai mas hantar kuih dekat akak.. nak lengah masa la konon.. bio sampai tak melongok lama sangat.. 

alise pergi 2 kereta.. opismate lagi 1 lambat sikit gerak.. orang ada anak memang lambat sikit siapnye kan.. tak pe, alise paham.. tunggu sat tepi highway.. apelagi.. jom camwhore.. :)


alamak.. bunga tengah tak nampak plak..


pipi kembung dalam mulut ada sweet..


cubaan menarik nafas.. cover perot.. hahaha..


senyummmmmmm.. tetiba mata sepet plak.. 

_________________________________________________________________________________________________


sampai ngam2 majlis baru nak mula.. almaklum.. selalu g majlis orang melayu je kan.. buat plak kat umah.. mana ada set time.. datang2,, makan2,, jumpa panten,, salam keruk then balik.. tapi ni majlis lain sikit.. behave.. jangan  nak tunjuk jakun sangat amik gambar segala.. duduk kejap 10 minit.. pastu baru  klik klik.. amik gambar lagi.. gitu..


pelamin dia cantik kan.. macam majlis orang melayu rupanya..


opismate dengan anak kembar beliau.. ni ngelat ni.. baby kecik dy,, hubby dy yang tidokan start dari awal sampai habes majlis.. 






hubby opismate ngan baby kecik.. debab ini budak.. 




HQ kulai.. 4 china, 1 melayu..


my big boss pon datang jugak.. sporting kan.. 




masa panten jalan dekat red carpet.. huiiisss.. meriah sgt dengan lagu2 tamil.. mane tak nye.. muzik dyorang kan sume kuat2.. yang lagi best.. kitorang punya meja.. dekatttt sangat dengan speaker.. good.. 

the bad thing is??????? kami tak dapat makan.. percaya tak?? dah kitorang ingat bole lah sambil dengar lagu,, tengok panten,, ley lah amik2 makanan kan.. sekali tak ok.. beratur sume 1 baris.. dah time ni kami ni sebok la nak amik gambar sama ngan opismate kan.. india2 sume dah beratur awal2.. sekali pusing hah ko.. dah 50m sampai pintu.. 

yang katering ni pon salah jugak.. g buat buffet 1 line jek.. ngek betol.. dah beratur panjang gitu.. nak balik pukul berapa plak kan.. punya lama nak gerak.. rupanya 1 pinggan menggunung makanan.. naseb bole cilok amik dessert ngan buah.. sedap plak tu dessert dy.. tak malu.. amik 2x.. haha.. dapat jugak merasa makan.. -_-




sebelom pulang amik gambar lagi.. opismate tak fokus,, sebok nak borak lagi.. alise peduli ape kan.. tetap zoom dekat kamera jek.. ader yang amik gambar katakan.. hehe.. 

sebelum balik tengok citer Superman.. ape ke tak best nye lahai.. so bored.. siap terlentok tido lagi.. lantak.. 

Sabtu, 22 Jun 2013

Segmen ~ 1st Mini GiveAway By Random Rainbow





lame tak join GA.. hadiah best ni.. ne tau rezeki lagi.. dapat makan pizza plak.. haha..

klik sini untuk join.. 

Jumaat, 21 Jun 2013

Mama Ni Lembab lahhhh


korang berani cakap gitu depan mak2 korang?? alise sungguh tak berani.. tapi rajin gak menjawab.. bukan menjawab kasar2 pon.. menjawab ayat gurau2 gitu adalah.. sambil ketawa2.. 

kepantangan betol..  kalau nak maki mak pon jangan la biadap sangat sampai keluar kata2 kesat kan.. ko ingat ko saper?? budak ni baru umur lebih kurang 9,10 tahun kot.. ( tapi badan besar mcm giant..  hahaha.. ada hati nak kutuk lagi.. T_T )

citer nye camni..
last month masa tengah bershopping2,, nampak kelibat budah ni ngan mak ayah dy.. masa tu dah kat kaunter bayar dah.. dok beratur belakang alise..

perbualannye lebih kurang macam ni la..

       anak : mak.. mak.. beratur sini.. sini tinggal 2 orang jek..

       mak : ye.. kejap2..

       anak : mak ni lembab lah.. nanti orang lain dah beratur plak.. 

       mak : mencecet lari pegang bakul tapi muka masih sengeh.. 
( motip sengeh alise tak tau.. mungkin nak cover malu kot.. alise tengok jek budak tu..dalam hati lau ko dekat ngan aku.. aku luku pale ko.. gitu )

masa tengah beratur tu plak.. tinggal alise jek ngan mak. tapi kaunter sebelah dah takde orang.. 

       anak : mak.. mak.. sini dah takde orang la.. cepat.. cepat..

       mak : alah.. tinggal sorang je kan.. 

       anak : kalau mak tak hegeh2 tadi.. dah cepat dah.. hissssshhhh.. 

       mak : la tunggu la kejap.. bukan banyak pon barang ni.. 

boleh?? punya la biadap nye.. geram jek alise dengar.. siap alise jeling2 mak dia.. konon buat syarat la.. marah sikit kat anak dy.. kang dengar dek orang lain.. lagi malu plak.. 

barang yang mak dy beli tu plak lebih pada jajan si anak jek.. lagi lah tambah panas hati ni.. dah lah tolong bawa bakul pon tak.. mengarah je tau.. ingat ko boss ye budak.. hampeh.. -_-

kadang terlebih manja pon salah jugak.. kurang manja pon salah jugak.. entah la.. alise belom ada anak.. tak tau lagi macam mane nak kawal.. tapi kalau anak sedara alise buat gini.. memang tangan laju je piat.. padan muka.. 


Khamis, 20 Jun 2013

Jerebu



korang jangan lupa minom air banyak2 okey.. kalau bole tutup hidung skali..

tinggi kan bacaan arini.. yang duduk kat muar tu lagi la.. pedih2 mata kot.. kalau macam duduk dekat cameron tu takpe gak.. kabus kan.. best la jugak.. sejuk2.. tapi ni mendapat asap jelah.. silap2 boleh dapat penyakit.. 

tu la padah penting kan diri.. tempat lain bakar asap.. tengokkkkk.. kesan nye dekat malaysia?? kang saman kang.. rugi bilion2 kang.. pasal dekat indon kan duit juta2.. T_T



ni keadaan dekat depan kilang jam 12pm.. tengah hari ok.. bukan pagi.. memang la kilang alise ni bole bikin habuk.. tapi sebab jerebu ni.. nampak sangat dah kilang alise ni lagi banyakkkkkkkkk habuk nye.. hahaha.. 

Doa Meminta Hujan


اَللَّهُمَّ أَسْقِنَا غَيْثًا مُغِيْثًا مَرِيْئًا مَرِيْعًا، نَافِعًا غَيْرَ ضَارٍّ، عَاجِلاً غَيْرَ آجِلٍ
“Ya Allah! Berilah kami hujan yang merata, menyegarkan tubuh dan menyuburkan tanaman, bermanfaat, tidak membahayakan. Kami mohon hujan secepatnya, tidak ditunda-tunda.” 

اَللَّهُمَّ أَغِثْنَا، اَللَّهُمَّ أَغِثْنَا، اَللَّهُمَّ أَغِثْنَا
“Ya Allah! Berilah kami hujan. Ya Allah, turunkan hujan pada kami. Ya Allah! Hujanilah kami,”

اَللَّهُمَّ اسْقِ عِبَادَكَ وَبَهَائِمَكَ، وَانْشُرْ رَحْمَتَكَ، وَأَحْيِي بَلَدَكَ الْمَيِّتَ
“Ya Allah! Berilah hujan kepada hamba-hambaMu, ternak-ternakMu, berilah rahmatMu dengan merata, dan suburkan tanahMu yang tandus.” 
1) HR. Abu Dawud 1/303, dinyatakan shahih oleh Al-Albani dalam Shahih Abi Dawud 1/216.
2) HR. Al-Bukhari 1/224 dan Muslim 2/613
3) HR. Abu Dawud 1/305 dan dinyatakan hasan oleh Al-Albani dalam Shahih Abi Dawud 1/218.


*** insyaallah.. jika diizinkan allah..

Selasa, 18 Jun 2013

Resipi ~ Puding & Cocktail Kastard

jangan ada yang ngences ae petang2 ni alise post resipi.. mane tau bile tengok je,, petang karang korang rajin nak buat kan.. ai is bagi resipi sekali 2 hokey.. baik tak ai?? hahaha.. puiii..
***** Puding Kastard *****
bahan-bahan :
1 cawan tepung kastard
3 cawan air
1 1/2 cawan susu cair
1/2 cawan gula

cara-cara :
  • larutkan bahan2 diatas didalam periuk kecuali tepung kastard.
  • kemudian masukkan tepung kastard dan di kacau rata dengan senduk kayu sehingga tepung tidak berketul @ bergentel.
  • masak di atas api yang sederhana & kacau hingga menjadi pekat & berkilat.
  • tuang kedalam acuan @ loyang yang telah di basahkan supaya mudah dikeluarkan nanti.
  • biarkan puding sejuk sedikit. kemudian simpan dalam peti sejuk.
==============================================================================================


***** Cocktail Puding Kastard *****

bahan-bahan : (kuah)

1 tin susu cair
1 tin mix fruit cocktail
1 1/2 tin air masak
4 sudu besar gula pasir

cara-caranya :
  • campurkan semua bahan ke dalam periuk.
  • kacau sebentar dengan api yang kecil untuk melarutkan gula sahaja.. tidah perlu mendidih.. (takut pecah susu)..
  • biarkan sejuk sedikit. kemudian simpan dalam peti sejuk.