tabung

Selasa, 30 April 2013

Makan Dengan Ulam.. Ohsem




lately bz melampau.. hasilnya.. inilah lauk di kala kemalasan melanda tahap kronik tak bole nak blah dah.. balik keje malas pk nak masak ape.. janji sedap je di telan.. tapi alise tau,,  korang tengok nampak sedap jek kan.. ^___^

lauk kat esbok dah habis.. apo lagi.. pergi pasar malam.. menonong je g tempat yang jual sayur.. nampak sayur ape yang fresh.. baru timbul idea..


tingggg.. nampak jering.. ini sudah bagus.. memang menjadi kesukaan emak kesayangan sangat2.. bole buat ulam.. beli rm4.. dapat la seplastik yang kecik2 molek.. muda bergetah lagi.. tapi sorry lah.. alise memang tak makan jering.. apatah lagi petai.. nama je jawa tapi tak reti jugak makan tempe.. haha..

*** esok cuti.. yahuu.. salam hari pekerja .. poket kering.. duduk je umah diam2.. (nangis)

Cendol Terbaik Dikala Panas


tapi time sejuk pon bole jek nak pekene.. skang kang musim tak menentu.. tapi jangan salah kan orang lain kalau sendiri rasa mcm nak demam ke selsema ok.. 


ni beli dekat area Kampung Baru, Sungai Mas.. kedai nye tepi jalan je.. senang nak spot.. kalau dari kota tinggi menghala ke desaru,, lepas sungai mas kedai belah kanan.. alamat sori to say.. tidak ku tahu.. -_-


ni cendol biasa jek.. tapi yang jadi sedap,, cendol dia tu jenis yang besar2 punya.. kalau kat kedai yang dah siap pack kan halus2 mulus kan.. kedai ni kalau order yang special,, siap letak bubble yang macam air cool blog tu.. lagi tambah sedap.. plop plop dalam mulut.. 

Khamis, 25 April 2013

Bile Harga Emas Jatuh



biler tengok gambar ni.. meh sini nak sekel kepala auntie 1x.. haha.. berani2 plak pakai emas sampai melayut gitu.. tau la emas tengah murah.. tapi betapa bijaknye auntie ni siap bawa pistol tu hah.. pandai plak auntie.. eh tetiba..

minggu lepas opismate alise frust giler bile dapat tahu harga emas jatuh.. sebab bulan 6 dia nak jadi pangantin .. so dah siap beli la emas serba berdiri mase awal bulan 4 aritu.. beli plak kat Singapore.. harga mase dia beli mahal lagi dalam RM180++/gram.. jauh giler beza ngan RM155/gram last weeks.. hah.. ko mampu?? CINA memang kena mampu.. huhu.. 

yelah mane la nak tahu harga emas pasaran boleh turun kan.. kalau alise tahu, alise pon standby duit dah.. nak jugak tambah koleksi emas yang ada.. hmm..

Rabu, 24 April 2013

Extra Moist Chocolate Cake



alhamdulillah.. rezeki ketika hujan.. opismate order kek coklat kat FB.. tapi ada agent jual dekat ngan opis kitorang ni..  lau alise tau, boleh tumpang kirim sekali.. sekali jelah.. harga pon bole tahan.. 1 bekas ni rm6.90/159g.. 


coklat tu patotnye kena letak dalam mikrowave untuk cairkan.. tapi kat pantry takde.. so kite makan cuit2 jek.. so manissss.. 

Sabtu, 20 April 2013

Segmen ~ Ben Ashaari & WeeClicks

Salam..

kalini segmen ni best sikit.. hadiah pon lumayan.. sape tak nak kan.. jawapan yang nak di bagi pon simple plus2 sampai korang pon nak minom air 100plus.. (ni tipu..) hahaha.. nak join ??

v
v
v
v
v
v
v
v
v
v

BEN ASHAARI



KENAPAKAH ANDA NAK MENJANA PENDAPATAN MELALUI INTERNET INI ?

kalau di fikir saper nak bagi duit secara mudah kan? bagi yang ada blog hanya dengan mengarang, menulis, celoteh mengikut rasa hati, pengalaman yang di cari, boleh mendapatkan pendapatan yang boleh mendatangkan DUIT. sikit tidak mengapa tapi ada HASIL yang boleh memberi semangat untuk lebih berusaha.

pendapatan melalui internet juga tidak menyukarkan. tidak seperti jualan secara langsung yang memerlukan kudrat, tenaga, faktor cuaca yang mungkin boleh ,mengurangkan pendapatan harian. sekian

Al Fatihah

Salam..




Innalillahhi wa inna ilaihirajiun.. perginya seorang sahabat lama / saudara sebelah bapa kembali ke rahmahtullah akibat menanggung kesakitan kanser kalenjer berdarah sejak akhir tahun yang lepas..

allahyarhamah meninggalkan sepasang anak yang sedang membesar.. 

sedih, sayu, pilu saya melihat anaknya meraung memanggil si ibu.. seperti memahami tidak akan berjumpa lagi dengan si ibu.. ''____''.. 

semoga dikau tenang disana & di tempatkan di kalangan orang2 yang beriman.. Amin


Segmen ~ My First GA

Salam..


korang nampak tak banyak nye dy punya anak patung.. so jeles.. alise ada gak kumpul tapi tak sebanyak ini.. dah tua dah.. tak koser.. hahaha..

so my answer : 24 Pcs


nak join.. ------------> klik here


Jumaat, 19 April 2013

Salam Jumaat Wahai Kaum Adam

Salam..




sumber FB

sekejap je dah jumaat..

sekejap je dah ujung minggu..

sekejap je dah hujung bulan..

sekejap je nak gaji..

sekejap je duit gaji habes.. motif tetibe citer pasal gaji kenapa plak??.. wek wek.. :p

Tip ~ Mengelak Dari Melatah

Salam..

sumber : google


tak ingat start biler alise mula melatah.. mungkin time keje kat Flextronix, JB kot.. time tu memang cukup suka sakat orang melatah.. ingat lagi ada 1 kakak ni ( nama dy kak Azi ).. memang tak boleh orang sentuh cikit.. meleret-leret latah dy.. nak2 kat pinggang.. memang akan hinggap 1 cubitan la jawapnya.. sepantas kilat tangan dy cubit.. huhu.. boleh sampai senak perot kami ketawa jek.. orang yang melatah tu plak sampai tercungap-cungap minta napas pon kami masih wat dek jek.. hahaha..

sekarang ni pon masih ada sisa2 sikit la.. tapi tak kerap macam dulu.. kalau dulu orang cucuk sikit memang mudah sangat terkejut.. mulut pon laju jelah sebut.. oh Bulu.. oh Bulu.. memang tu jelah ayat kite.. kawan alise sorang lagi masa keje dekat Celestica, JB ( nama dy kak Ani ).. dy ni kalau melatah plak selalu sebut oh Burung.. oh Burung.. kalau kami jalan berdua,, time tu ada orang menyakat.. korang sambung la sendiri ye bunyi ape.. tak sanggop eden nak menaipnye.. memang blushing habes.. nak control depan pakwe2 pon dah tak tau nak tutup muka camne.. 

now tempat keje sekarang dah tak macam dulu.. tak kerap jumpa orang sangat.. paling pon jumpa orang luar je.. bab pekerja sekarang tak seramai pekerja kat tempat lama.. alhamdullillah.. beransur pulih la kata orang.. paling pon mengucap jelah.. orang luar pon datang amik DO jek.. so tak kacau sangat..

sebab sekarang ni dah kurang jumpa orang keliling,, ni alise praktikkan tips ni.. mungkin sedikit berkesan.. pada alise la.. lau korang, alise tak tau.. sila kaji sendiri.. wawawa..


TIPS

 ~ kalau orang datang dekat.. cepat2 rapatkan mulut. 

tips ni sangat berkesan pasal alise tak sempat nak kuar ayat pon.. paling cakap "ops" jek.. sebab ayat yang nak di sebut tak kuar dari mulut kan..

~ jangan kacau orang melatah

ini mungkin sebab jangkitan orang melatah ni kuat kot. tu pasal bole jangkit.. elakkan k.. penat woi orang melatah.. alise dah rasa dah.. huhu..

ni jelah kot.. hahaha.. tak berapa nak tips sangat je ni.. sorry..



Khamis, 18 April 2013

Segmen ~ Seminggu Blog Hazwan Hairy



Salam..


  •  --------> klik untuk join
  • pemilihan secara Random
  • last date : 25/04/2013
  • hadiah : 1 helai baju I Love Blogging (utama), 4 x top up RM5

Segmen ~ Maera Ismail GiveAway 2013



Salam..

ada masa sikit arini.. so, jom pakat join GA by Maera Ismail sama2.. pemilihan secara Random.. sape tau ada rezki kan.. insyaAllah


klik sini untuk join... last date 09/05/2013



Selasa, 16 April 2013

Pasar Malam #01

salam..

ni sume penangan blog.. aritu nampak blogger Nana & Cik Mot post gambar nasi kerabu.. aduhai.. telan air lior jelah..

post ari yang sama plak tu.. ini boleh bikin marah ni kalau tak dapat.. naseb dekat pasar malam area rumah alise ada jual.. terus la diri ni terkinja2 g pasar malam ari khamis.. sebab ari khamis jek ada jual nasi kerabu ni.. harga pon murah.. letak paru sambal dengan tambah urap daun selom baru RM4 jek.. murah kan.. makan sorang memang tak habes..

kalau nak harap buat sendiri memang bole.. tapi bahan nya renyah sangat.. ada pembantu bole la.. potong sayur tu yang tak menahan pasal banyak kan die punya sayur.. 

takpe next time kita buat sendiri simpan dekat blog.. la ni tengok pic nasi kerabu pasar malam punya dulu.. hehehe..





takkan beli nasi kerabu je kan.. beli la jugak apam balik.. ni peberet mak.. panas2 makan,, mak bole habes 4 potong tau.. mau tak sedap nye.. kacang banyak.. jagung banyak,, tapi gula kurang.. pehhhhh..



Isnin, 15 April 2013

Saper Tau Ni Anak Sape??

Salam..


tau la nak dekat mengundi kan.. Sebab abah alise duduk dekat FELDA.. so banyak la risalah / majalah pasal pembangunan FELDA apa semua dapat.. kalini lain sikit.. dapat majalah macam kat atas tu..                           

selak punya selak jumpa dak kecik nama DEDE @ APIS.. ni anak blogger KAK ANA SUZANA.. anak dia kan lelaki yang no 2 ni penah masuk paper METRO.. ni entry Kak Ana.. pakai baju yang sama kan.. tapi mungkin yang ni lambat sikit kua kot..


sejuk hati kak ana tengok pic ni.. 


upload 2x.. comel..

P/s : dah lame Kak Ana tak bebel kat belog dy.. pembawakan budak gaknye.. :)











Sabtu, 13 April 2013

Segmen ~ GiveAway Perfume By Maszmadi.Blogspot.Com

Salam..

yey.. ari sabtu kan.. join GA lagi.. takpe.. slagi masih bole join.. kite join jek..

bole jugak buat 1 entry.. kih3..


--------- > klik sini

Khamis, 11 April 2013

Widget Baru

Salam..

tadi klik kat 1 blog ni nak tengok tutorial.. lagu plak sedapnye dengar.. (sempat..) skali buka dashboard blogger,, asal lain sangat ni.. skali dah berubah.. adoi la hai.. :(

tolong la jgn begitu.. mane aku nak cari Tick Widget ni.. apekah????
   






















pls share sape yang tau..

orang buta IT begini la.. orang buka blog pon sy sebok nk blog.. mak jemah betol.. padahal diari ada sudah.. tu kang ada blog memang diari simpan di tepi katil jelah buat perhiasan.. dasar lupa diri.. TOLONG!!!!



Sabtu, 6 April 2013

Segmen ~ Bloglist March 2013 By Dania Nadia

Salam..


setiap sabtu memang alise akan join segmen pasal takde topik nak cerita.. huhuhu.. 

now jom follow segmen ni plak..

last date 07 april 2013   -------> jom klik sini


Jumaat, 5 April 2013

Resipi ~ Homemade Pizza

Salam..

tak tau naper.. dah lamer teringin nak makan.. tapi alise tau lau beli pizza tu alise je yang makan.. mak tak suka sangat.. abah laks gigi dah takde.. so malas ngunyah.. last2 ahad aritu akak ipar balik,, alise buat sendiri jek pakai roti biasa tu hah.. ramai2 baru best nak makan..

jom nak share buat.. jimat kos beb.. dah la nak beli instant tepung pizza mahal kan.. bukan kedekut.. tapi jimat.. hehehe..



bahan-bahan : ( untuk 4 keping roti )

  • 1 labu bawang ~ potong dadu
  • 1 biji tomato ~ dipotong dadu
  • 3 batang sosej ~ rebus dulu then hiris nipis
  • udang ~ rebus then dipotong kecil
  • cili ~ dihiris nipis
  • daun sup






  • sandwich cheese alise pakai 1 keping hiris nipis
  • mozarella cheese 
  • pizza topping




sapu sos tomato dekat roti (kalau nak pedas pakai sos cili sebab sos tomato masam kan.. )


susun bahan2.. pastikan sosej atas sekali.. baru lazat.. :)



lastly letak cheese.. sebelum tu panaskan oven suhu 180'C. ikut pada avon korang k..

p/s : pic dah siap tak dok.. tak dan nak amek..  -__-


Khamis, 4 April 2013

Al Fatihah

Salam..



genap 5 tahun pemergian sahabat baik saya masa sekolah menengah dulu.. Allahyarham Mohd Fazli.. 

allahyarham meninggal akibat kemalangan jalan raya ketika tu.. & sedang menunggu hari untuk menyarung cincin pertunangan beberapa hari sahaja lagi..

semoga allahyarham di tempat kan di kalangan orang2 yang beriman.. Amin..


Ole-Ole Dari Terengganu

salam..

jumaat lepas abah alise hantar pengantin kat terengganu.. tapi tidak la ku tahu area mane.. hehehe.. abah je g.. mak tak ikot.. tak sihat..

kalini sambut menantu plak.. kan 2 minggu lepas majlis belah perempuan.. kali ni belah laki plak.. gerak ari khamis malam naik bas.. sabtu pagi dah balik umah balik dah.. mungkin tak merayap sangat kot.. dah ni pon percutian ikot trip kan.. haruslah ikot schedule tuan rumah kan..





asam putih,, asam jawa,, asam baldu,,


gula merah kot.. tak tau nama ape.. macam belacan dah.. :p


keropok ikan.. ni seriyess sedap.. buat kudap2 dengan nasi panas.. 


sos pencicah.. makan dengan kepok lekor.. padahal kalau takder sos ni pon takpe kot.. kan ade sos cili MAGGI.. tapi alang2 makan kepor lekor  asli terengganu.. ayoh lah order sos ni skali ye dakkk.. hehehe.. 


serunding ikan & daging.. balance banyak lagi.. minggu ni nak pulun buat popia kecik2.. buat stok raya.. hahaha.. pose pon belom lagi tibe.. tapi alise dah habes ganti pose.. yahuuu..  


Rabu, 3 April 2013

Bubar Parlimen

Salam..


3 april 2013.. pumbubaran parlimen.. tamat la sudah teka-teki rakyat Malaysia.. 

jangan lupa cuti untuk pangkah undi wokey.. :) 

Undi adalah rahsia.. pilihan yang tepat dapat mensejahterakan rakyat.. peace yoo. 

Baucer Karisma

Salam..


last 2 weeks, mak dapat baucer ni.. alhamdulillah.. rezeki.. tapi alise tak google plak baucer ni dapat dari segi ape.. huihuihui.. tapi alise join 2 kaki g shopping dengan mak.. yahuuu..

akak alise yang keje gomen anak 5 pon dapat jugak padahal tak isi borang pape pon. rezeki lagi..

expired date 31 march so akak cakap g time dia gaji.. bole top up kalau kena bayar lebih.. tapi memang hover betol kami shopping..




alise tambah Rm130++, akak tambah Rm200.. hah ko.. 1 kete hasil belanjawan Rm700.. penuh terus bonet ezora..