tabung

Jumaat, 15 Mac 2013

Resipi ~ Aiskrim Milo Chip Coklat

Salam..

sekarang kan tengah musim panas.. jom buat aiskrim.. bahan pon tak banyak.. (ingat 5 rencah 5 rasa ke? kuikuikui).. tak la same rasa cam aiskrim walls tu hah.. tapi jadi jugak la aiskrim kennnn.. hahaha..

sabtu ahad sok lau ader masa cuba la try test.. kihkihkih..



bahan-bahan:
1 tin susu cair
1 biji telur
1 sudu besar gula ( ikot korang nak manis banyak mana )
2 sudu besar milo ( nak ganti perasa lain.. terpulang.. )
1 penutup esen vanila
1 sudu ovalett ( cari yang halal ye.. )
chip coklat

jom tengok camne nak buat plak.. ini menggunakan kekuatan tangan yang kental okey..


susu cair + esen vanilla + gula + ovalett + telur


pukul sampai kembang (ringan). ni mungkin dalam 10@15min.. lagi kembang lagi marvelleeeesss.. cair je dalam mulut.. hehe.. 





sekarang time menghias plak.. milo tu gaulkan jek sampai sebati.. pastu masuk dalam jug.. nanti senang nak curah masuk dalam bekas kecik2.. jimat masa kan.. tak lah sepah sangat dapur tu.. (padahal dah cukup sepah dah kan,, alise tau.. hehe.. )


yang ada anak2 yang excited tengok ibu dia buat aiskrim tu bagi dia keje cikit tolong susun bekas kecik2 ni dalam dulang.. tak kan la ibu jek nak excited sorang2 pandai buat aiskrim kan.. hahaha..





dah siap.. tabur la chip coklat.. letak kismis pon boleh.. terpulang ikot citarasa.. letak dalam petiais.. dalam masa 3@4 jam.. dah tu,, jangan dok skodeng je dah keras ke belum k.. kang telan air liur jek kang.. k selamat mencuba..

4 ulasan:

chika berkata...

Asalam..
Sye dh buat ikut menu awak datas.tp boleh muat 4 bekas cwan yg mcm awk pkai je.. Sedangkn awk dpt 11 bekas? Tp sye buat mjd,cuma smlaman sy letak dlm pti ais x brp keras sgt,tp nyman dmkan..

chika berkata...

Asalam..
Sye dh buat ikut menu awak datas.tp boleh muat 4 bekas cwan yg mcm awk pkai je.. Sedangkn awk dpt 11 bekas? Tp sye buat mjd,cuma smlaman sy letak dlm pti ais x brp keras sgt,tp nyman dmkan..

Aisha Fiyya berkata...

kenape la x bg copy paste... malas nak salin.
nak kongsi ke xmau ni kak? hehehee

talibramli berkata...

Dia pakai kuning telur sekali..
Cuba pakai putih telur sahaja...