tabung

Sabtu, 30 Mac 2013

Segmen ~ 300 Bloggers

Salam..


nak join --------------> klik sini

last day 3 april 2013, 1159pm

Segmen ~ Pencarian Bloglist Blog Bila Jari Mula Menaip

Salam..




-----> klik klik klik <-----

last day : 05 April 2013..


Khamis, 28 Mac 2013

Peta JOHOR

Salam..




saper dok johor,, cer tengok daerah korang belah maner.. alise betul2 hujung donia.. kat Teluk Ramunia..


Movie ~ G. I. Joe 3D

Salam..

G.I. Joe Retaliation Poster

mengantuk giler mata ni.. dapat la lelap mata jap 20 minit time lunch tadi.. 

ikotkan arini batu kluar citer ni kan.. tapi sebab excited, kawan alise ajak g tengok malam tadi.. maka, ke JUSCO, Tebrau lah kami terjah.. start pukul 11.20pm.. habes 1.20am.. sampai umah pukul 2.40am.. phewwww..    

kawan alise tahan ngantuk jek mase drive.. alise dah membuta dah kat sebelah.. krohhh.. krohh.. hahaha.. 

rate : 4.5.. best best best

SINOPSIS -----------> klik sini

p/s : alise tak reti nak review movie.. tengok je bole la.. :)


Nasi Ambang

Salam..

ni makanan rasmi orang JOHOR plak.. kalau dulu masa kenduri jek bole dapat nasi ambang rasenye.. now,, nak makan time breakfast pon dah senang dah nak dapatkan.. kn kn kn..




bungkus campur skali nasi ngan lauk ayam kicap, sambal goreng, mee masak hitam, serunding kelapa & ikan masin bulu ayam..

makan ni.. tersengguk2 wat keje..

Rabu, 27 Mac 2013

Jangan Lupa Ye


Salam..

Sumber FB.. pesanan dari IMAM GHAZALI..~

Jangan Curang Ye,,



Salam..

* SUMBER FB *

Photo: Dari MATA ke HATI ~


Dari TELINGA jatuh ke HATI, itulah WANITA ..

Mudah terpesona dengan apa yang didengarinya ..
Akibatnya, sering TERTIPU antara pujian hakiki dan TIPU HELAH perangkap ..

Dari MATA jatuh ke HATI, itulah LELAKI ..

Mudah terpesona dengan apa yg dilihatnya, hingga kerap TERKELIRU antara indah hakiki dan palsu ..

Oleh sebab itu, wanita perlu BERHATI-HATI dengan UCAPAN LIDAH yang didengarnya dan lelaki perlu MENJAGA PANDANGANNYA :)

" Pandangan mata adalah panah beracun dari antara panah-panah Iblis .. Barang siapa meninggalkannya kerana takut kepada-KU maka AKU ganti dengan keimanan yang dirasakan MANIS dalam hatinya. "- HR Tabrani & Hakim 

Rasulullah SAW bersabda maksudnya : " Wahai Ali, janganlah engkau mengikuti satu pandangan ( kepada wanita ) dengan pandangan lainnya kerana yang pertama untukmu dan yang kedua bukan untukmu." - HR Tirmidzi & Abu Daud

~ Ayuh ! Jaga ikhtilat kita ye. InsyaAllah ^^

p/s : kekadang perempuan ni dah pakai serba lengkap pon.. lelaki still pandang2 kan..

Selasa, 26 Mac 2013

Kan Dah Kena Tol

Salam..

mase nak naik pelamin tu.. ada sistem tol.. tradisi ni dah lama warga JOHOR amalkan time perkahwinan.. saper dok JOHOR tau la..
 

biasa kat pelamin budak2 kecik jek.. hah ko.. ramaiiiii..





letak dalam sampul.. agak2 la nak letak berapa RM.. tapi biasa RM2 je kot..  mak andam pon kena tol jugak.. lau tak.. tak dapat la tengok pengantin perempuan yang comel2 itu.. huhui.. mak andam punya,, RM dia besar sikit.. (pic blur plak )..

Pedang Sakti


Salam..




ni pedang sakti si pengantin & pengapit punya.. ate dia tinggal camtu jek.. ape lagi.. cepat2 amek kamera snap2 la kan.. 

Isnin, 25 Mac 2013

Majlis Kawen Lagi

Salam..

Kalini ni BFF alise plak kawen.. ala jiran sebelah2 rumah jek.. time kecik main pondok2 la, baling selipar la, sume sama2 sebab alise pon ada adik perempuan kan.. 


ikot tema plak alise aritu.. ni sblom kua rumah.. muka suci murni lagi tak peluh2.. panas betul time ni.. 

sampai je, pengantin pon dah berarak dah.. kepak kepung kepak kepung.. :)  w/pon pengantin laki sanggar kat umah tapi tak koser nak saing .. ade eskot kiri kanan kate ko.. huhai.. 


datang dengan ini budak.. 2,2 muka macam pinggan..hahaha..
                         

jalan kaki jek.. sampai2,, makan cepat2 n then amik gambar plak.. tak leh melengah2 dah.. ketiak sampai lecak dah.. macam alise ni camerawoman plak.. huhu..




acara silat salam pengantin




time ni kena sistem tol.. sape orang johor tau la.. 




time sesi bergambar plak dengan pengantin.. alise tak sempat amek.. sebab takde orang yang sudi amik.. kesian.. 


dah penat.. jom balik.. gambar gedik ada 2 jek.. hahaha.. jadik la dari takder kan..






Sedapnye.. :)

Salam..


walaupon hari ahad semalam dah banyak dapat berkat kan.. tapi mood rajin abah tak tersekat langsung nak buat bekpes kaw2 punya.. memang menu orang jawa sangat..





tapi korang kena caye k.. alise memang tak makan tempe.. huhu.. tak tau nape.. tauhu makan plak.. nak2 kalau air soya.. laju plak.. lagi2 sejuk..  lagiiiii la.. skali sluuuuurrrppppp jek... 

tu tempe hiasan jek.. :).. alamak.. gambar sambal kicap lupa plak nak amek.. huhu..








Sabtu, 23 Mac 2013

Majlis Berinai

Salam..

malam tadi adik balik,, last minit ajak g umah pengantin dekat Sungai Rengit.. ari sabtu tak dapat nak g masa sanding sebab adik keje,, so g la time pengantin malam berinai.. tema putih & turqoise..









sampai pon dak kol 10pm.. pengantin dah siap tepung tawar dah pon.. so tengok pengantin posing2 jek kat pelamin.. dapat la tengok pengantin tukar 2 pasang baju..



kami dengan pengantin.. adik sebok jek nak buat inner silang jugak.. huhu..


lastly dapat hadiah jugak dari pengantin.. 

p/s : esok majlis kawen jiran sebelah rumah plak.. katenye singgah sanggar dekat umah.. balik keje kol 1 bedesup kemas umah.. weehuu..

Jumaat, 22 Mac 2013

Resipi ~ kek Batik

Salam..


malam tadi sempat plak buat kek batik (eh.. ke panggil kuih ek?? konpius3..) padahal ade keje luar yang nak kena settle.. takpe2.. ni resipi mudah & ringkas sangat.. tapi nak cakap tutup mata boleh buat,, memang bersepah la dapur ko nanti kan.. hahaha.

kalini tak sempat nak snap gambar bahannya 1,1.. alah.. korang mesti terror kan..


KEK BATIK

bahan-bahan:

  • 250g buttercup
  • 1 cawan air
  • 1 sudu besar susu pekat
  • 3 sudu besar milo
  • 1 paket biskut marie ( patah2 kan )


cara-caranya:

  • panaskan air dengan butter sehingga cair.
  • masukkan susu pekat & milo plak sampai mendidih
  • tutup api & gaul kan biskut.. kacau hingga sebati
  • masuk kan dalam tipuware & letak dalam esbok..


1 telap ni bawak p opis.. makan sorang2.. sejuk2 lagi.. yummmy2..


Silaturrahim ~ Segmen Blog List Papa Blogger

Salam..

sebab alise ni tak ramai followers lagi so, meh join segmen lagi.. tambah lagi kenalan yang ada..




SEGMEN BLOGLIST 2 BULAN PAPA BLOGGER

Tarikh tutup adalah pada 31 Mac 2013 jam 11.60 malam.
Klik Sini untuk join..

Khamis, 21 Mac 2013

Masak2 # 02

Salam..


semalam cari lauk,, skali jumpa udang segar.. besar2 gak.. so plan masak sambal tumis.. tapi tak cukup bahan.. pakai je ape yang ada.. 




goreng lauk sikit.. settle.. makan ngan nasi panas2.. wallllahhhh..

Saya Pilih MALAYSIA !

Salam..


amboi.. tagline politik terus ek.. hehehe.. tunggu masa nak mengundi jek ni.. 1st time kan.. sungguh tak sabar diri ini nak memangkah.. mihmihmih..

p/s : korang dah daftar ke belom.. jangan lupa.. Tunaikan Tanggungjawab Anda (tagline lagi)..

Rabu, 20 Mac 2013

Maafkan Saya... :(

Salam..

**SUMBER FB**


p/s: dah buat silap jangan ego okey nak minta maaf..

Selasa, 19 Mac 2013

Betul Ke Bohong?? Tak Kena Karen Pon

Salam.. 


** SUMBER FB **
Antara lelaki dengan perempuan jika ada persamaan sangat la sweet kan.. jom survey.. 



Senyapnya lelaki adalah salah satu cara memujuk...
Senyapnya wanita menunjukkan ia merajuk...
~ni betol.. alise kalau merajuk memang senyap jek.. selagi orang yang buat salah tak ucap kata maaf.. 

Senyapnya lelaki tanda ia tak ada duit...
Senyapnya wanita tanda ia sorok duit...
~sorok duit kat bank tak kan nak cakap kat orang kan.. ade kena rompak kang.. banyak duit tak pe jugak.. huhu.. selalu selit2 je duit.. 

Senyapnya lelaki kerana menahan geram...
Senyapnya wanita kerana memendam perasaan...

~ni pon betol.. sebab tu sampai sekarang single.. keh3.. tak berani nak luah perasaan.. tapi ada jugak cakap kias2.. oh maluuuu.. (tutup muka *_*)

Senyapnya lelaki mengelak dari dipantau...
Senyapnya wanita sebab nak memantau...

~saper perempuan yang kuat cemburu memang ni strategi yang betul la kan.. skodeng tapi lau kantoi pandai la jawab sendiri ye.. hehe..

Senyapnya lelaki nak elak dari terbocor rahsia...
Senyapnya wanita nak korek rahsia...

~hewhew.. ni pon betul.. ce try spotcheck hp.. kompom mesti ade curang punya.. nak2 single yang hot meletup.. padahal couple je kot.. kompom la jeles kan..  ngee.. lau dah kawen pon curang memang makan kaki la jawabnye kan..
Senyapnya lelaki tengok periuk kat dapur...
Senyapnya wanita termenung tengok drama Melayu...

~ni bukan termenung lagi.. siap feeling menangis bagai.. hoho..




Isnin, 18 Mac 2013

Jangan Dalam Islam

Salam..


Photo: JANGAN Dalam Islam

Peringatan buat diriku yang pelupa. Juga untuk anda pembaca sekalian. Semoga ia memberi manafaat dan peringatan untuk kita semua.

- JANGAN tidur selepas solat Subuh, nanti rezeki Mahal kerana berpagi-pagi itu membuka pintu Berkat.

- JANGAN makan tanpa membaca BISMILLAH dan DOA makan. Nanti rezeki kita dikongsi syaitan.

-JANGAN tambah perhiasan di badan kerana Allah sudah jadikan manusia makhluk yang paling sempurna.

- JANGAN keluar rumah tanpa niat untuk membuat kebaikan...Takut-takut kita mati dalam perjalanan.

- JANGAN pakai sepatu atau selipar yang berlainan pasangan... Makruh dan mewarisi kepapaan.

- JANGAN biarkan Mata liar di perjalanan.. Nanti hati kita gelap diselaputi dosa.

- JANGAN menangguh taubat bila berbuat dosa kerana mati boleh datang bila-bila masa.

- JANGAN ego untuk meminta maaf pada ibu bapa dan sesama manusia kalau memang kita bersalah.

- JANGAN mengumpat sesama rakan taulan. Nanti rosak persahabatan, kita hilang bahagia.

- JANGAN lupa bergantung kepada ALLAH dalam setiap kerja kita. Nanti kita sombong apabila berjaya. Kalau gagal kecewa pula.

- JANGAN bakhil untuk bersedekah. Sedekah itu memanjangkan umur dan memurahkan rezeki kita.

- JANGAN banyak ketawa. Nanti mati jiwa.

- JANGAN biasakan berbohong, kerana ia adalah ciri-ciri munafik dan menghilangkan kasih sayang orang kepada kita.

- JANGAN suka menganiaya manusia atau haiwan.. Doa makhluk yang teraniaya cepat dimakbulkan ALLAH.

- JANGAN terlalu susah hati dengan urusan dunia. Akhirat itu lebih utama dan hidup di sana lebih lama dan kekal selamanya.

- JANGAN mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN. Sebab semuanya untuk keselamatan kita.

ALLAH SWT lebih tahu.
Wallahualam..
-Hamba Allah

Peringatan buat diriku yang pelupa. Juga untuk anda pembaca sekalian. Semoga ia memberi manafaat dan peringatan untuk kita semua.

- JANGAN tidur selepas solat Subuh, nanti rezeki Mahal kerana berpagi-pagi itu membuka pintu Berkat.

- JANGAN makan tanpa membaca BISMILLAH dan DOA makan. Nanti rezeki kita dikongsi syaitan.

-JANGAN tambah perhiasan di badan kerana Allah sudah jadikan manusia makhluk yang paling sempurna.

- JANGAN keluar rumah tanpa niat untuk membuat kebaikan...Takut-takut kita mati dalam perjalanan.

- JANGAN pakai sepatu atau selipar yang berlainan pasangan... Makruh dan mewarisi kepapaan.

- JANGAN biarkan Mata liar di perjalanan.. Nanti hati kita gelap diselaputi dosa.

- JANGAN menangguh taubat bila berbuat dosa kerana mati boleh datang bila-bila masa.

- JANGAN ego untuk meminta maaf pada ibu bapa dan sesama manusia kalau memang kita bersalah.

- JANGAN mengumpat sesama rakan taulan. Nanti rosak persahabatan, kita hilang bahagia.

- JANGAN lupa bergantung kepada ALLAH dalam setiap kerja kita. Nanti kita sombong apabila berjaya. Kalau gagal kecewa pula.

- JANGAN bakhil untuk bersedekah. Sedekah itu memanjangkan umur dan memurahkan rezeki kita.

- JANGAN banyak ketawa. Nanti mati jiwa.

- JANGAN biasakan berbohong, kerana ia adalah ciri-ciri munafik dan menghilangkan kasih sayang orang kepada kita.

- JANGAN suka menganiaya manusia atau haiwan.. Doa makhluk yang teraniaya cepat dimakbulkan ALLAH.

- JANGAN terlalu susah hati dengan urusan dunia. Akhirat itu lebih utama dan hidup di sana lebih lama dan kekal selamanya.

- JANGAN mempertikaikan kenapa ISLAM itu berkata JANGAN. Sebab semuanya untuk keselamatan kita.

ALLAH SWT lebih tahu.
Wallahualam..



Silaturrahim ~Segmen Jom Pilih Hadiah

Salam..



klik untuk join segmen..

menarik bukan.. join segmen dapat hadiah.. jom rebut..

so alise pilih nak
       ~ handphone cases
       ~ keychain..

Masak2 # 01

Salam..

hari minggu semalam,, takde plan nak kemana.. so, bole main masak2 lagi.. tapi lunch awal pasal tak buat sarap pon.. ate,, yang makan 4 orang je pon.. tak masak beria sangat.. dapat la 4 jenis lauk..



bayam tumis air
sambal kering lada potong
sotong celup tepung
ikan kerisi goreng

kekadang lauk simple lagi sedap kan.. nak resipi??? alah, senang jek ni.. korang lagi pandai punya..hehe..

Sabtu, 16 Mac 2013

Badan Sama Pipi Lain2

Salam

alise ada sorang kakak.. nama lebih kurang sama jek.. tapi yang pelik muka dia tirus jek.. lonjong la lebih kurang.. tapi alise punya muka minta ampun.. tembammm jek..


ni akak ngan anak bongsu beliau.. ~


ni semestinya tuan tanah kedaung.. hehehe ~

kalau tengok badan ngeri sangat.. so tepek gambar muka je cukup.. alasan selamat.. hehehe..

Jumaat, 15 Mac 2013

Resipi ~ Aiskrim Milo Chip Coklat

Salam..

sekarang kan tengah musim panas.. jom buat aiskrim.. bahan pon tak banyak.. (ingat 5 rencah 5 rasa ke? kuikuikui).. tak la same rasa cam aiskrim walls tu hah.. tapi jadi jugak la aiskrim kennnn.. hahaha..

sabtu ahad sok lau ader masa cuba la try test.. kihkihkih..



bahan-bahan:
1 tin susu cair
1 biji telur
1 sudu besar gula ( ikot korang nak manis banyak mana )
2 sudu besar milo ( nak ganti perasa lain.. terpulang.. )
1 penutup esen vanila
1 sudu ovalett ( cari yang halal ye.. )
chip coklat

jom tengok camne nak buat plak.. ini menggunakan kekuatan tangan yang kental okey..


susu cair + esen vanilla + gula + ovalett + telur


pukul sampai kembang (ringan). ni mungkin dalam 10@15min.. lagi kembang lagi marvelleeeesss.. cair je dalam mulut.. hehe.. 





sekarang time menghias plak.. milo tu gaulkan jek sampai sebati.. pastu masuk dalam jug.. nanti senang nak curah masuk dalam bekas kecik2.. jimat masa kan.. tak lah sepah sangat dapur tu.. (padahal dah cukup sepah dah kan,, alise tau.. hehe.. )


yang ada anak2 yang excited tengok ibu dia buat aiskrim tu bagi dia keje cikit tolong susun bekas kecik2 ni dalam dulang.. tak kan la ibu jek nak excited sorang2 pandai buat aiskrim kan.. hahaha..





dah siap.. tabur la chip coklat.. letak kismis pon boleh.. terpulang ikot citarasa.. letak dalam petiais.. dalam masa 3@4 jam.. dah tu,, jangan dok skodeng je dah keras ke belum k.. kang telan air liur jek kang.. k selamat mencuba..